Henter kommentarer

Lau Svenssen: Lad dig ikke rive med af stemningen


 

Humøret på børsmarkedet er langt bedre end den tiltagende corona-isolationsdepressive tilstand ude i samfundet. Omfanget af familiemæssige spændinger, konfrontationer, skilsmisser, psykiske problemer og forværring af den fysiske tilstand pga. udskudt sygdomsbehandling viser sig allerede nu. Nye ord er på vej: matrikelkuller, Corona PTSD,….

Hertil kommer et mærkværdigt fænomen med langt flere ildebrande end normalt, og det er en af de parametre, jeg længe har fulgt med i. Årsagen er næppe pyromaner men simpelthen unormal brug og belastning af vores boliger og deres el-installationer. Det er en praktisk betinget crash test udløst af, at vi ”går i hi”.

Skyderier, voldsepisoder og drab ser ikke ud til at være ramt af nedlukningen, men prisen på hash er angiveligt steget drastisk pga. forsyningsproblemer. Politiet har nu alle tiders chance til at få styr og overblik omkring de fuldtidskriminelles aktivitet. I fuld overensstemmelse med dansk offentlig ligegyldighed nedtones problemerne ved at betegne det bander (underforstået: utilpassede unge mennesker, som bare ikke kan opføre sig ordentligt i starten af livet).

Men det er organiseret kriminalitet med milliarder i omsætning. Politiet vil hellere jagte simple Corona-overtrædelser end systematisk nedkæmpe kriminelle, da det jo kunne være farligt arbejde. De unormale forhold gør det ellers sværere at skjule sig.

»Når tidevandet trækker sig tilbage, kan man se, hvem der har tøj på« - (frit citat fra investeringsguruen Warren Buffet).

Selv kedsomhed fremmer handelsaktiviteten

Børsen er et af de få steder, hvor forretningen stadigvæk er åben 8 timer på hverdage. Nu til dags kan man jo betjene sig selv i en netbank, og alene kedsomhed ser ud til at fremdrive øget handelsaktivitet. Med en positiv kursudvikling som ramme, er humøret højt. Man kan for en stund glemme det bovlamme Danmark, som nu helt er sat i stå og paralyseret af frygt for corona. Den smitsomme sygdom har heldigvis lav dødelighed for raske mennesker. Uanset det omtales Corona med frygt og bæven af Situationens Generalstab i deres heroiske kamp, som imidlertid ser ud til at få tidsfaktoren som sejrherre.

Tiden læger alle sår, men vaccinerne kan forhåbentlig fremskynde dette tidspunkt lidt. Så må vi bare håbe, at virkningen er holdbar i mindst 6 måneder. Ellers er det omsonst. Det er en blind satsning i håb om det bedste, men uanset hvilken effektivitet vaccinerne viser sig at have, så skal det normale liv i samfundet og videre ud i verden åbnes på ny. Problemet er bare, at vi nu befinder os på den anden side af Virus-bjerget og her rammes vi i nakken af sidste års udskydelser af en række ting, der netop blev gennemført for at dæmme op for smitten.

Det samlede antal dødsfald i Danmark faldt i 2020, men her i 2021 vil det stige af sig selv, uanset om corona‘en standses eller ej. Hvis sygdommen tager en omgang til, bliver antallet af døde meget, meget højere. Alle er trætte af at lege gemme for dette spøgelse.

The early bird gets the worm

Coronaforløbet må gå sin gang. Som investor skal man derimod være opmærksom på, om man lader sig rive med af den - alt for - gode stemning. På børsen er der nemlig gevaldig gang i salget af ”dagens retter”, hvad de så end er, og de skiftes hurtigt ud.

Men som Bang & Olufsen tirsdag viste efter udsendelsen af et i sig selv pænt kvartalsregnskab med hensyn til fremgang nede fra et dybt hul, så må man også se på selve kursniveauet, altså værdien af selskabet i kroner og øre sat i forhold til forretningens størrelse og potentiale.

Hvis markedsværdien ud fra børskursen allerede er rykket pænt opad, så kommer man sandsynligvis for sent til kursfesten og ender i stedet med at betale gildet for de andre, der var foran og solgte ud med en 'tak for pengene'-hilsen til dig. Aktiemarkedet fungerer i praksis ofte som et kædebrev, og Lærer Andersen fik aldrig sit ”slumretæppe” af Misse Møhge. Hun hjalp naivt dem, der opfordrede hende til at prøve den gode fidus, men de sad på en mere sikker plads længere oppe i denne kæde.

'First In - First Out' er et begreb, man skal passe på med. Man skal altid huske at overveje, hvilken plads i kæden man er ved at indtage. Du får let 'The greater fool'- rollen, og de snedige foran dig vil gerne sælge deres aktier videre til dig til en pris, som du i begærlighed selv presser opad.

'The early bird gets the worm', siges det – men som professor Michael Møller, CBS, har udtrykt det: Husk lige først at overveje, om du er fuglen eller ormen.

Læs også: B&O direktør: Flere lanceringer i vente de kommende kvartaler

Læs også: Lau Svenssen: Er oprøret på Capitol Hill første signal om rentestigning?