Henter kommentarer

Ole Hansen: Råvarer er på vej mod comeback

Her ses et oliefelt i Long Beach Oil Field i Discovery Well Park i Signal Hill, California.
Her ses et oliefelt i Long Beach Oil Field i Discovery Well Park i Signal Hill, California. Foto: DAVID MCNEW
Vis mere

 

Foråret, anført af corona-pandemien, har givet råvarer noget af en rutsjebanetur. Konsekvenserne kan være langvarige, men i baggrunden lurer et potentielt comeback.

En ridse i guldlakken

Da corona-panikken ramte markederne tilbage i marts, og alle solgte ud af aktieporteføljen, var der ikke meget sikkerhed at finde i guld. Metallet, der ellers er kendt som en sikker havn, tiltrak ikke mange købere. Da investorerne løb mod udgangen på aktiemarkedet, valgte de at satse på kontanterne. Usikkerheden resulterede i, at guldprisen dykkede mere end 10 pct.

I takt med, at panikken i markedet er dæmpet en smule, har investorerne fået fornyet tillid til guldet. Det har i første omgang hjulpet på guldprisen der, ligesom aktiemarkedet, har stået for et storstilet comeback, Guldprisen i dag er højere, end før coronaen stemplede ind i vores hverdag.

Det er dog min opfattelse, at der er mere i vente for guldet. På trods af aktiemarkedets voldsomme comeback, lurer en række underliggende usikkerheder, som over den kommende tid kan styrke guldprisen. Med disse usikkerheder hentyder jeg til brugen af guld som risikoafdækning mod centralbankernes pengestrøm ind i det finansielle marked, centralbankernes igangværende rentekurvekontrol, en stigende global opsparing i tider med negative renter samt udsigten til øgede geopolitiske spændinger, når covid-19-skyldsspørgsmålet skal afgøres. Udsigten til turbulente tider er i den grad til stede, hvilket støber et fint fundament for guldprisen på den lange bane.

Slugte oliekameler skaber normalisering

Ser vi i stedet på det sorte guld, er stemningen væsentlig mere trykket. I kølvandet på COVID-19 er forbruget af brændstof på verdensplan faldet markant. Det er i skrivende stund usikkert, om vi på den anden side af pandemien lander på samme niveau som før.

Vi var flere, der tabte underkæben, da prisen på futures på en tønde amerikansk råolie (WTI) til levering i maj gik i minus for godt og vel tre uger siden. Oliekollapset gav samtlige Opec+-lande en påmindelse om, at hvis man på verdensplan løb tør for opbevaringsplads, handlede det ikke længere om, hvem der producerer til den laveste pris, men derimod om hvem, der i sidste ende har køberne. Og hvis man ikke kan finde en køber, og der ikke er plads til opbevaring, vil sidste løsning være at lukke ned for produktionen, hvilket er en ufatteligt dyr proces.

Derfor var det markante fald med til at presse Opec+-landende til hurtigere at skære i produktionen, hvilket blev understreget i denne uge, hvor Saudi-Arabien meldte ud, at de skærer med yderligere 1 million tønder om dagen til det laveste niveau siden 2002.

Udsigten til en længere periode uden profit fik i sidste ende landene til at rette ind, så udbuddet nu i højere grad matcher en efterspørgsel, der er i takt med flere landes gradvise genåbning er stigende. Oliens comeback er dermed søsat, men vejen kan være lang, da processen kan tage mange måneder, og måske strække sig helt ind i anden halvdel af 2021. Samtidig er det fortsat uvist, hvordan forbrugsvanerne vil se ud på den anden side af covid-19 med potentielt flere hjemmearbejdsdag og færre flyrejser.

Læs også: Råvareekspert: Risiko for, at vi kan stå i den modsatte situation om få år

Læs også: Morten Springborg: Derfor har vi investeret i 4 guldaktier

Læs også: Porteføljeforvalter: Derfor skal du have momentum-aktier