Henter kommentarer

Skomager, bliv ved din læst

Et “aktiemarked for de mange” handler om andet end penge. Det handler om at være en del af det vigtigste felt i verden, skriver Sarah Ophelia Møss i dagens finanskommentar. Foto: Gritt Ulrikka Jørgensen
Et “aktiemarked for de mange” handler om andet end penge. Det handler om at være en del af det vigtigste felt i verden, skriver Sarah Ophelia Møss i dagens finanskommentar. Foto: Gritt Ulrikka Jørgensen
Vis mere

Investering er ikke for alle. Det mener en flok kloge hoveder fra bl.a. CBS. Har vi ikke penge nok bør vi blive ved vor læst, altså holde snuden i dagligdagssporet og ikke kigge op. Vi skal ikke tro, at vi er noget. Og har vi allerede nørdet med en strategi og brugt tid på fundamental analyse har vi formentlig spildt vores tid.

“Nogen siger” investering ikke er for alle. Det gør mig lige vred hver gang. Michael Møller er en af dem. Som økonomiprofessor på Copenhagen Business School giver det mening, at hans holdninger ligger langt fra mine. Jeg er uddannet sociolog, optaget af lige muligheder for alle og arbejder med at udbrede kendskabet til investering blandt netop det publikum, som Møller mener bør holde sig væk. Ikke kun fordi jeg mener, at alle har ret til at vækste deres indestående i banken, uanset hvor lidt eller meget der måtte stå, men også fordi jeg mener, at dét at være investor bringer meget andet godt med sig.

I 2011 udgav to professorer og en fondsdirektør fra ATP rapporten “Anbefalinger om aktieinvesteringer”, som stadig ligger på Finanstilsynets hjemmeside “Råd til penge”. I rapporten kan vi læse, at har vi ikke 100.000 kr. at investere, og kan vi ikke lægge minimum 20.000 kr. på bordet ad gangen, så bør vi helt lade være. De skriver også, at vi ikke bør investere via investeringsforeninger, hvilket vil tage muligheden for at investere helt af bordet for rigtig mange af os.

I Møllers egen bog om privatøkonomi fra 2017 skriver han desuden, at 50.000 kr. er for lille et beløb at investere, og at vi i stedet bør sætte pengene i banken. Hvis vi lytter til det råd, har vi i et lav-rente-miljø mistet op mod 10.000 kr. i købekraft efter ti år. Et par sider senere skriver de, at vi først efter, at vi har nedbragt al gæld og købt eventuel ejerbolig, kan overveje at investere i aktier. Der ryger lige 2,5 mio. danskere i svinget, da det er så mange af os, der bor til leje.

Men et “aktiemarked for de mange” handler om andet end penge. Det handler om at være en del af det vigtigste felt i verden. At blive taget alvorligt i kraft af vores medejerskab af verdens virksomheder, at blive og være inkluderet og at lære om mere og andet end det, vi beskæftiger os med til daglig.

Det at være investor giver os er mere end blot viden om aktier. Det giver os en forståelse for og interesse i hele den verdenspolitiske og økonomiske situation. Vi bliver altså klogere på mere end blot tilvæksten af midler på vores bankkonto og får mere at bidrage med til vores omverden. Hvis vi ikke investerede, ville vi ikke kere os. Investering er en vej ind.

Jeg flyttede tidligt hjemmefra og begyndte at arbejde i stedet for at læse. Først efter 16 »sabbatår« tog jeg en uddannelse. Det var manglen på almen viden, der gav mig lysten til at læse. Jeg følte ikke, at jeg havde nok at bidrage med til samtaler om helt almindelige ting. Efter to år på HF og fem år på universitetet vidste jeg mere og følte at jeg havde en plads “ved bordet”.

Den plads ved bordet ønsker jeg for os alle. Uafhængig af hvor vi bor, hvor mange penge vi har, og uanset hvorvidt vi har det »rigtige« netværk, den »rigtige« uddannelse, job og familie. Uanset hvor vi starter og hvor vi slutter.

Sarah Ophelia Møss er iværksætter, sociolog og forfatter og skaber “rum for læring” på investeringsfeltet med sine to virksomheder Ophelia Invest og Forlaget Penge. Hun driver desuden de to investorgrupper på facebook, Aktieklubben Danmark og Kvindelogen Investeret. Du kan læse Sarah Ophelia Møss' tidligere finanskommentar her.