Henter kommentarer

12 ting, du (måske) ikke ved om søvn


Mennesker skal bruge en tredjedel af livet på at sove.

Men har du egentligt helt styr på, hvad der sker under søvnen?

Og hvad er de første tegn på, at du har sovet for lidt?

Det ved Mikael Rasmussen, der er forfatter, foredragsholder og mangeårig søvncoach.

Rasmussen er gæst i seneste afsnit af »Euroinvestor Livsstil«, hvor han giver sine bedste tricks til en god søvn – og undervejs får den garvede søvnekspert sat ord på en række fakta om søvn.

Du kan lytte til afsnittet nedenfor, men her er 12 ting om søvn, du måske ikke vidste på forhånd:

  1. I søvnen – og kun under søvnen – starter en masse anabolske processer. De opbygger og restituerer kroppen, og særligt af den grund er søvn vigtigt, lyder det.
  2. Et voksent menneske skal som udgangspunkt sove 7,5 timer, således at man gennemgår fem søvnstadier, siger Mikael Rasmussen.
  3. I starten af natten sover du tungt, og hen mod slutningen sover man lettere og drømmer. I drømmesøvnen reguleres følelserne, lyder det.

  4. Hvis du ikke får sovet nok i 7-10 dage, så har det ingen sundhedsskadelige konsekvenser, forklarer søvneksperten.

  5. Til gengæld kan for lidt søvn bare én enkelt nat have korttidskonsekvenser, påpeger Mikael Rasmussen. Du får sværere ved at læse andre folks følelser, du får en kortere lunte, dit humør svækkes, og du bliver ofte en smule asocial, ligesom din evne til at samarbejde mindskes.
  6. Forskning viser, ifølge søvneksperten, at man gerne skal være ude to timer om dagen for at producere nok søvnhormon, melatonin, om aftenen.
  7. Går du fra en infektion til anden - altså fx fra forkølelse til forkølelse - så er det typisk, fordi du sover for lidt, siger Mikael Rasmussen. Antistoffer i blodet nedsættes ret hurtigt, når du mangler søvn, for under søvnen får immunforsvaret et offline boost af dimensioner. Får du for lidt søvn gennem længere tid, går du rundt med en lettere betændelsestilstand kroppen, lyder det.
  8. Hvis du har alkohol i blodet, når du går i seng, så påvirkes din søvnkvalitet. Forbrænding af alkohol nedsætter søvnkvaliteten, og det samme gør cannabis og stort set al medicin, forklarer Mikael Rasmussen.
  9. Kaffe »må ikke drikkes« før sengetid og i Danmark helst ikke efter klokken 17, påpeger eksperten. Koffein har en halveringstid på seks timer, så drikker man en kop glohed kaffe med 100 milligram koffein klokken 21, så har man stadig 50 milligram koffein i kroppen klokken tre om natten.
  10. Sukker inden sengetid er også skidt, lyder det fra Mikael Rasmussen. Forskning viser, ifølge ham, at det er skidt at spise efter klokken 20 om aftenen.
  11. Der er ikke meget evidens for, at tilskud som magnesium eller baldrian virker på søvnen, forklarer Mikael Rasmussen. Men placeboeffekten har en berettigelse, så hvis man selv føler, det hjælper, er det o.k.
  12. Du kan ikke kontrollere din søvn med din vilje. Søvnen skal derimod ske helt naturligt ved, at du har været vågen x antal timer, og at du holder din døgnrytme nogenlunde ens på tværs af dage, er Rasmussens råd.

Læs også: Euroinvestor Livsstil: Sådan sover du bedre

Læs også: Euroinvestor Livsstil: 5 fede finansfilm, du kan lære noget af