Henter kommentarer

100 år gamle modeller og det mest moderne AI: Sådan udvælger ny dansk fond deres aktier


AI mig her og AI mig der.

Det er alle vegne, men hvad er det lige det kan?

Det er noget Mikkel Petersen og hans hold hos AI Alpha Lab ved noget om.

De har brugt de sidste knap 5 år på at få stablet en AI-styret investeringsforening på benene.

»Vi har fundet en ny måde at lave aktiv forvaltning på, som har et videnskabeligt udgangspunkt og kigger helt nøgternt på den data, som vi har til rådighed,« siger Mikkel Petersen, som er investeringschef i AI Alpha Lab, til Euroinvestor.

AI – eller på dansk kunstig intelligens – er meget simpelt forklaret den del af datalogien, der beskæftiger sig med at få computerkraft til at tænke.

Det kom på alles læber i starten af 2023, da AI-søgeværktøjet ChatGPT blev lagt frem til offentlig afbenyttelse.

Ikke lang tid efter ramte hypen omkring AI også de finansielle markeder, og alle investorer ville smide deres penge i selskaber, der havde noget med AI at gøre. Og det sendte markedet ud i en ægte kunstig intelligens aktiefest.

Men AI er ikke kun begrænset til, at man kan investere ind i selskaber, der gør sig i den slags. Man kan nemlig også bruge AI til at udvælge, de aktier du skal smide dine penge efter.

Og det er det, AI Alpha Lab har udviklet en helt særlig model til.

Læs også: Danskere står bag ny handelsplatform: Tilbyder særlig form for investering

Mikkel Petersen er selv uddannet økonom og har siddet på første række og set, hvordan aktive forvaltere har svært ved at slå markedet.

Det var noget af det, der fik ham til at kaste sig ind i projektet AI Alpha Lab.

Ligesom de fleste andre aktive forvaltere, så bygger AI Alpha Lab deres aktievalg til fonden på en række modeller.

Det er dog på en helt anderledes måde end dem, man ser brugt af andre økonomer i finansielle kredse, forklarer Mikkel Petersen.

Men selvom måden de griber det an på er helt nyt, så er de sandsynlighedsmodeller de bruger meget ældre end dem selv. De har nemlig været kendt siden 1930’erne og brugt af blandt andet Albert Einstein og Niels Bohr.

Den helt store forskel fra dengang til nu er computerkraft – og det er her AI kommer ind i billedet.

For med den computerkraft, som AI tilbyder, er det pludselig blevet muligt at bruge disse matematiske modeller til aktiepluk – uden at det bogstaveligt talt tager en evighed.

»At kunne putte en masse finansielt data ind i computeren og køre den og få et svar ud inden for nogle timer eller måske i morgen – det har vi ikke kunnet før,« forklarer Mikkel Petersen.

Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Men hvad er det så for nogle vilde beregninger som AI Alpha Lab kan bruge den kunstige intelligens til at lave, som er så særlige? Og virker det overhovedet?

Deres fremgangsmåde starter med, at de udvælger et univers af aktier, som der kan plukkes blandt. I deres fond har de indsnævret det til at være de 500 største aktier i verden, og det er en meget bevidst beslutning, forklarer Mikkel Petersen:

»Vi har prøvet at holde det simpelt. Vi vil ikke overkomplicere det ved både at bruge AI og investere i et univers, som de færreste måske kender så meget til.«

Næste skridt er, at de beder computeren om at udvælge de aktier, som har den største sandsynlighed for at outperforme markedet over en meget specifik tidshorisont. Denne periode sætter AI Alpha Lab til at være en måned på baggrund af indgående tests af strategien.

Men for at computeren kan komme frem til den konklusion, skal den vide hvilken data, den skal vælge ud fra.

Mikkel Petersen forklarer, at han altid har arbejdet med prisstrategier som momentum og trend, og dermed var det også et oplagt sted for dem at kaste deres fokus.

Dette prisdata bliver så kørt igennem computeren og ud i den anden ende kommer uendelig mange scenarier, for hvad der kan ske i den bestemte tidsperiode for de 500 forskellige aktier, som er blevet udvalgt.

Læs også: Aktiedirektør slår markedet - disse 5 ting gør han, når han køber aktier

Tilbage står man med uendelig mange forskellige scenarier for de mange aktier, og den næste opgave er at finde ud af, hvad for nogle, der er de mest sandsynlige.

I bund og grund kan man ikke engang udregne det, forklarer Mikkel Petersen.

Men det er her AI Alpha Lab skiller sig ud. En af de matematikere, der har været med til at stifte AI Alpha Lab, har nemlig løst dette problem, som ikke ret mange andre i verden har kunne løse.

»Har vi så haft ret i det her? Er vi så lykkedes med at slå markedet?,« spørger han retorisk.

Hvis man kigger på tallene, har deres fond ikke slået markedet endnu i de to måneder, de har været noteret.

Siden fondens fødsel i slutningen af november er den oppe med knap 6,5 pct. i danske kroner. I samme periode er MSCI verdensindekset oppe med 7,7 pct., mens det danske eliteindeks C25 er oppe med lige over 8 pct., viser data fra Bloomberg onsdag eftermiddag.

Mikkel Petersen forklarer yderligere, at de har brugt deres model til at teste 25 år tilbage i tiden på en lang række af likvide aktiemarkeder, hvor de kan se, at deres model kan slå de forskellige markeder.

I slutningen af november 2023 kom deres investeringsforening på benene og blev noteret.

Læs også: Vil du investere for dit barn helt uden at betale skat? Her er opskriften

Fonden har mellem 30 og 70 aktier og rebalancerer hver måned.

Blandt deres ti største positioner lige nu kan man blandt andet finde Shin-Etsu Chemical, Oriental Land, Nvidia, Marvell Technology, Tesla og Meta.

Fonden har på nuværende tidspunkt 915 ejere alene gennem Nordnet.

Mikkel Petersen fortæller, at de allerede har snakket med en række af deres investorer, som spørger ind til deres omkostninger. Fonden har nemlig årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 1,45 pct., hvilket er en del højere end passive globale fonde.

Dog når man kigger på aktivt forvaltede globale fonde, så ligger AI Alpha Labs fond i den lavere ende, påpeger Mikkel Petersen.

»Grunden til, at vi ligger deroppe er, fordi det er rigtig, rigtig dyrt at køre sådan en investeringsforening,« siger han.

»Vi har også et forsigtigt mål om, at vi gerne vil sænke omkostningerne, når vi har en stor nok investorbase til, at vi kan gøre det. Men hvis vi skal have en realistisk mulighed for at lykkes med det her, så kræver det også, at vi ikke i alt for lang tid skal gå og betale for at holde den kørende – og det gør vi, som det er nu,« tilføjer han.

Læs også: Danske Bank: En guide til den gode portefølje