Henter kommentarer

| Opdateret

Aktieanalytiker: Novo-aktien bør helt sikkert ligge i dit depot

Navnet 'Novo Nordisk' stammer fusionen af to danske selskaber, Nordisk Insulinlaboratorium og Novo Terapeutisk Laboratorium. De to selskaber, der blev grundlagt i henholdsvis 1923 og 1925, konkurrerede ifølge Novo Nordisk intenst mod hianden, indtil de endte med at slå sig sammen i 1989. Dermed skabte de Novo Nordisk. 
Navnet 'Novo Nordisk' stammer fusionen af to danske selskaber, Nordisk Insulinlaboratorium og Novo Terapeutisk Laboratorium. De to selskaber, der blev grundlagt i henholdsvis 1923 og 1925, konkurrerede ifølge Novo Nordisk intenst mod hianden, indtil de endte med at slå sig sammen i 1989. Dermed skabte de Novo Nordisk.  Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Et af de selskaber, som er værd at fremhæve som et kvalitetsselskab, er den danske medicinalgigant, Novo Nordisk. Det fortæller aktieanalytiker Henrik Hallengreen fra Jyske Bank.

Hos Jyske Bank følger man de 3000 største selskaber i verden. Hver uge rangeres selskaberne ud fra tre faktorer - value, kvalitet og momentum -  som er baseret på  23 finansielle såvel som regnskabsmæssige nøgletal. Ud fra en analysemodel vurderes det, hvordan et selskab scorer inden for de tre faktorer. Du kan se eksempler på aktier fra hver faktorgruppe her eller læse mere om Jyske Banks analysemodel her.

Den danske gigant hører til blandt kvalitetsselskaberne.

Novo Nordisk scorer højt på kvalitet, blandt andet fordi selskabet igennem en årrække har leveret stabil indtjening og en høj egenkapital forrentning, fortæller Henrik Hallengreen.

Selskabet er især kendt for sin ledende rolle inden for diabetes, men har også produkter, der er målrettet fedme, hæmofili samt vækstforstyrrelse. Diabetesbehandling er dog langt det største af koncernens forretningsområder.

Det, der vokser godt inden for diabetes-området, er GLP1-produkterne, fortæller Henrik Hallengreen.

I takt med at sukkersygen tager til i styrke, tilbydes patienter forskellige slags medicin. GLP1-produkterne er den medicin, der tilbydes lige inden, man går over til at få ren insulin mod sygdommen.

Læs også: Kvantstrateg: Hvis du finder disse aktier, får du et bedre udgangspunkt

»Her står Novo Nordisk rigtig stærkt sammenlignet med konkurrenterne, Eli Lilly og Sanofi. Novo Nordisk har de førende produkter,« udtaler Henrik Hallengreen.

Novo Nordisk har netop også fået godkendt sin insulinpille, Rybelsus, på det europæiske marked, så nu har Novo både en pille og en insulinpen på markedet. Pillen er allerede godkendt på det amerikanske marked, og det skal altsammen være med til at drive Novo Nordisks vækst, forklarer Henrik Hallengreen.

Læs også: 12 stærke aktier: 'Du bør være eksponeret mod disse tre ting'

Novo Nordisks division inden for fedmeforskning er også værd at fremhæve. Den danske medicinalgigant har et af de førende midler, Saxenda, der kan bruges i behandlingen af svær overvægt og fedme. Markedet er dog ikke nær så udviklet som markedet inden for diabetes, da fedme endnu ikke er anerkendt som en kronisk sygdom, lyder det fra Henrik Hallengreen.

Vækstudsigterne

De sidste par år har Novo Nordisk været i gang med en transformation. Den handler om, at medicinalselskabet går fra de klassiske insulinprodukter og over til GLP1’erne. Transformationen betyder, at man skal omlægge 70 pct. af salget fra 2015 til 2022. Det sker blandt andet for at imødegå det store prispres, der er på det amerikanske insulinmarked. Derfor er det vigtigt, at man er med i GLP1-klassen, fordi den stadig vokser, forklarer Henrik Hallengreen.

Hvilke af Novo Nordisks lægemidler rummer det største potentiale, som du ser det?

»Det størst potentiale er i midlet Semaglutide. Det anvende både i GLP-1’erne Ozempic og Rybelsus og forventes også at kunne bruges til behandling af fedme. Hvis vi skal snakke nuværende produkter, må det være Rybelsus,« udtaler Henrik Hallengreen.

Læs også: Ekspert om at købe aktier nu: Derfor kigger jeg ikke efter bunden

Han har en købsanbefaling på Novo-aktien.

»Novo og healthcare er et udmærket sted at være i en usikker tid, for patienterne har stadig brug for medicinen. Der er selvfølgelig kommet et dyk i salget, men sektoren har klaret sig bedre end mange andre sektorer,« udtaler han.

»Der er en god underliggende trend, fordi der kommer flere diabetikere. Derfor bør man være eksponeret mod den tendens. Novo Nordisk har samtidig nogle produkter, hvor man er best in class, og Novo-aktien er en, der vil være fornuftig at have liggende i sit depot,« udtaler Henrik Hallengreen.

Læs også: Ekspert sætter ord på købspotentiale: Det her tror vi stærkt på

Læs også: Value-aktiechef: Disse aktier har vi købt