Henter kommentarer

Aktietæsk til investorerne


En lang række amerikanske aktier faldt massivt torsdag.

Værst stod det til blandt de mere spekulative teknologiaktier, vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar fredag.

»Faldet var bredt funderet, men de største slag og byrder skulle igen bæres af selskaber, som har ingen eller kun en mindre indtjening og en høj prisfastsættelse,« lyder det fra Per Hansen.

Læs også: Kursbombe lurer under dansk aktie

Aktierne kaldes af ham og andre for 'spec-tech', og aktierne er ifølge ham også kendetegnet ved, at de er »prissat til vækstdrømme«.

Torsdagens børsnedtur sendte chokbølger igennem den teknologifokuserede fond ARK Innovation, der er ledet af investeringschefen Cathie Wood. Ark Innovation ETF faldt 5,42 pct, hvilket især var forårsaget af kursfald i bilproducenten Tesla, der faldt 6,75  pct, bemærke. Faldet i de underliggende aktier i tech-fonden var dog bredt funderet, tilføjer han.

Læs også: Chefstrateg: To ting, der kan ramme din aktiekurs

»Mens investorerne er på vej ud af spec tech, vandrer en del af deres penge over mod og i sektorer, som får gavn af, at omikron forhåbentlig er den gode udgave af Delta, og aktier, hvor stigende renter ikke er nogen større udfordring. Eksempelvis banker,« tilføjer Per Hansen.

Nordeas senior investeringsstrateg Simon Kristiansen har tidligere påpeget, at de såkaldte spec-tech-aktier er ramt af en giftig børsnedtur. Han beskrev i den forbindelse aktierne som værende »kendetegnet ved være uprofitabel, have spekulative forventninger til den fremtidige indtjening, og have en høj værdisætning.«

Han forklarede i samme ombæring, at nedturen blandt andet skyldes stigningen i realrenten. Stigningen har med hans ord »trukket gulvtæppet væk under særligt disse virksomheder, da deres værdisætning antager, at indtjeningen stiger markant i fremtiden, og er derfor følsomme overfor rentestigninger.«

Det kan du læse mere om i Frygt har grebet investorer – disse aktier er ramt af giftig børsnedtur

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Sydbank: Aktien er faldet en del, men er stadig ikke billig

Læs også: Kapitalforvalter: Du bør finde aktier med denne evne