Henter kommentarer

Analytiker: Denne aktie bliver det næste Ørsted


 

Danske Ørsted har udviklet sig til et sandt børseventyr, efter selskabet har gennemgået en transformation fra sort olieselskab til grøn mastodont.

Selskabet blev børsnoteret med en udbudskurs på 235 kroner per aktie i sommeren 2016, dengang det stadig hed Dong - en forkortelse for Dansk Olie og Naturgas. Nu ligger aktiekursen lige under 1100, og Ørsted kan bryste sig af titlen som verdens mest bæredygtige virksomhed.

Er du på udkig efter et lignende selskab, som endnu ikke har oplevet samme rivende medvind på børsen, bør du måske kigge mod nord. Det mener i hvert fald Lau Svenssen, der har mere end to årtiers erfaring som aktieanalytiker og bl.a. sidder som fast paneldeltager i aktiepodcasten Millionærklubben.

»Hvis du vil købe morgendagens Ørsted, så er det Statoil,« siger Lau Svenssen med reference til olieselskabet Equinor.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien pro anno for en række af verdens største selskaber i den globale olieindustri. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Norske Equinor skiftede navn fra Statoil i maj 2018 - et halv års tid efter Ørsteds navneskift. 67 pct. af virksomheden er ejet af den norske stat, og det er en fordel for Equinor, mener Lau Svenssen.

»Det er meget politisk bestemt, at fremtiden skal være grøn, og Statoil har mega mange penge, de kan putte over i vedvarende energi,« siger han.

Velpolstret gigant

Equinor har en mere end dobbelt så stor egenkapital som Ørsted, nemlig 214,4 mia. kr. ved udgangen af september 2020 mod Ørsteds 96,5 mia. kr. ifølge de seneste kvartalsregnskaber.

»Nu står egenkapitalen i olie, men den bliver konverteret ret hurtigt til penge, som de vil putte i vindmøller. De har pumpet alt op i løbet af ni år, så er alting tømt i de eksisterende felter,« siger Lau Svenssen.

Equinor har så sent som i denne måned annonceret en ny klimaambition, hvor olie- og gasselskabet går efter at blive CO2-neutralt i 2050 - et mål, der inkluderer både egen produktionen og  forbrug af produkterne. Som led i den plan vil virksomheden satse hårdere på grøn energi med udgangspunkt i havvind  - lidt ligesom Ørsted.

Læs også: Lars Tvede om aktier og feriepenge: Derfor bør du være investeret

Ørsted må dog siges at have valgt en noget mere kompromisløs tilgang til omstillingen med et decideret frasalg af sin olie- og gasproduktion. I stedet fokuserer Equinor efter eget udsagn på at blive et »bredt energiselskab«, som også arbejder på at gøre olie- og gasproduktionen mere energieffektiv.

Equinor vil desuden bygge verdens største havmøllepark, Dogger Bank, ved Storbritannien i et samarbejde med selskabet SSE Renewables.

Analytiker ser større potentiale i Equinor

Kigger på man på aktiekurserne, er Ørsted steget mere end 200 pct. de sidste tre år. I samme periode er Equinors aktiekurs omvendt faldet 13 pct.

Når det kommer til prisniveauet for de to aktier, skal du også betale væsentligt flere penge for at få del i Ørsteds forretning end Equinors. Målt på nøgletallet P/E-værdi for forventet indtjening i 2020 ligger Ørsted på 56, og Equinor på 28, ifølge Bloomberg. Tallet angiver, hvor meget du skal betale for en krones overskud i et selskab - jo højere tal, des dyrere kan aktien siges at være - eller des større vækst venter investorerne fra selskabet i fremtiden.

Se listen: Så hårdt er olieaktierne blevet ramt

Analytikerkorpset ser da også potentiale i aktien hos Equinor i modsætning til Ørsted. For Equinor har 14 af i alt 35 analytikere en købsanbefaling, mens fem anbefaler et salg. De resterende 16 anbefaler hold. Det gennemsnitlige kursmål på 151 indikerer et beskedent potentiale på 4 pct. fra nuværende kursniveau, viser data fra Bloomberg.

Ørsted er derimod kommet for højt op, hvis man spørger analytikerne. Her ligger det gennemsnitlige kursmål på 981 og indikerer et kursfald på omkring 11 pct.

Download Euroinvestors app og få nyheder om aktier og aktiemarkedet. Her finder du også aktiepodcasten Millionærklubben, der dagligt tager temperaturen på aktiemarkederne.

Læs også: Eksperter spår 10 års kursfest i denne sektor

Læs også: Derfor er de danske aktier i verdensklasse