Henter kommentarer

Derfor er de danske aktier i verdensklasse


Hvis du har sat dine penge i de 25 mest handlede aktier, så har det været en god forretning.

Mens andre landes aktiemarkeder er hårdt ramt af coronakrisen, så er de 25 mest handlede aktier i Danmark samlet set braget op. Det skyldes, at to megastrømninger har holdt hånden under det danske aktiemarked under coronakrisen: En flygt ind i medicinalaktier samt en tro på, at grønne aktier er vejen frem. Det danske aktiemarked rummer især disse to elementer.

Det er i sådan en grad, at gruppen af danske C25-aktier - som de typisk omtales som - er de aktier, som har klaret sig allerbedst i hele verden i 2020. Til sammenligning er C25-aktierne samlet set steget 26,32 pct. siden årets start, mens det amerikanske teknologitunge Nasdaq-indeks er det aktieindeks, der har klaret sig næstbedst. Nasdaq-indekset er steget 25,26 pct.. Det tredje bedste indeks har været det toneangivende kinesiske aktieindeks CSI300, som er steget 19 pct i år.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Et aktieindeks samler forskellige aktier i bestemte grupper, f.eks. de 25 mest handlede aktier i Danmark  eller de mest fremtrædende energiaktier på verdensplan. Som investor kan du købe et indeks, så dine investeringer blot følger udviklingen i en bestemt gruppe aktier. Hvis de 25 største danske aktier samlet set stiger, så stiger indekset. Hvis aktierne samlet set falder, så falder indekset.

Læs også: Storbank: Nu stiger risikoappetitten blandt investorer

Du har måske hørt om aktier, der er blevet fordoblet i værdi, og de aktier trækker selvfølgelig op i deres respektive indeks. De er blot tynget af, at andre aktier i samme indeks har klaret sig mindre godt. I Danmark har de 25 største aktier dog samlet set klaret sig godt,

Det skyldes ifølge flere eksperter, at der er en overvægt af sundhedsselskaber samt en række fremtrædende grønne aktier blandt de 25 mest handlede danske aktier. Under coronakrisen har investorer især søgt sikkerhed i stabile sundhedsaktier (tænk insulinkæmpen Novo Nordisk, Coloplast, som sælger sygeplejeudstyr, medicoselskabet Ambu osv.). Investorerne har dog også sat deres penge i grønne aktier, hvor vindmøllekæmpen Vestas og energiselskabet Ørsted  især har nydt godt af den grønne bølge, der skyller ind over verden.

Download Euroinvestor app og få nyheder om aktier og aktiemarkedet. Her finder du også aktiepodcasten Millionærklubben, der dagligt følger udviklingen på aktiemarkedet.

Læs også: Derfor letter SAS-aktien i raketfart

Læs også: Lars Tvede med forudsigelse: Det kommer der til at ske nu