Henter kommentarer

| Opdateret

BioPorto-topchef: 'Der er et kæmpe potentiale i det her'


En af de danske aktier, der under coronakrisen har tiltrukket sig en del opmærksomhed, er BioPorto.

Vi taler om et lille, dansk biotekselskab med knap 30 ansatte, en omsætning på 27 mio. kr i 2019 og en markedsværdi på godt 1,5 mia. kr.  Ambitionerne fejler dog ikke noget hos selskabet, der har base i Hellerup nord for København.

»Det her er en fantastisk spændende virksomhed, der kan blive noget meget stort, hvis vi lykkes med det, som vi har gang i,« udtaler BioPortos administrerende direktør Peter Mørch Eriksen i et stort interview med Euroinvestor. Det sker med henvisning til, at to af selskabets vigtigste aktiver står over for en afgørende godkendelse i 2021.

Læs også: Kurtagefri platform tiltrækker 100.000 danskere: 'Re­gel num­mer ét i bør­s­ver­de­nen er, at in­tet er gra­tis'

Diagnostikvirksomheden står bag en test til at hjælpe personer med akut nyreskade. BioPorto er ved at indsamle data om testen til den amerikanske sundhedsmyndig, FDA, som står for godkendelsen til det vigtige amerikanske marked. BioPorto har allerede allieret sig med to af sundhedssektorens allerstørste kæmper, hvis FDA blåstempler BioPortos nyretest.

De to verdenskendte selskaber vender vi tilbage til, for det er noget helt, der har tiltrukket sig opmærksomhed i en verden, hvor stigende corona-smittetal påvirker millioner af mennesker. Det handler om en godkendelse af den covid 19-test, som BioPorto også står bag.

Det er her, at historien begynder. For det er de testresultater, som topchef Peter Mørch Eriksen i første omgang går og venter på. De helt rigtige resultater kan få stor betydning for det lille selskab.

Uafhængige forskere på det amerikanske universitet UC Davis er lige nu ved at undersøge, hvor god BioPortos test er til at opdage, om man er blevet smittet med covid-19. Der er tale om en virus-test, der kan teste, om du har corona.

BioPorto forventer, at der er nyt allerede i første kvartal i år. Er alt, som det skal være, vil BioPorto ansøge FDA om en såkaldt Emergency Use Authorization (EUA), så BioPorto kan komme foran i køen og få testen hurtigt ud i markedet.

Her ses en maskine fra sundhedskæmpen Roche til test af NGAL. Vis mere

BioPorto håber at kunne producere – og sælge – op mod en million coronatests om måneden. Forventningen er, at en striptest kan sælges for 15-20 dollar – svarende til cirka 90-120 danske kroner, fortæller Peter Mørch Eriksen.

»Det vil være rigtig, rigtig mange penge for os,« udtaler han og tilføjer, at det giver BioPorto nogle helt andre økonomiske muskler.

Hvor mange penge tror I, at I kan tjene på Covid 19-testen?
»Hvis testresultaterne fra UC Davis er gode, vil der være en mulighed for BioPorto at få et betydelig fortjeneste til gav for virksomheden,« udtaler Peter Mørch Eriksen.

Covid 19-testen er en såkaldt dipstick-test, der lidt forenklet fortalt foregår ved, at en strimmel papir med spyt, blod eller urin dyppes i en særlig væske. Via væsken kan man se, om man har stoffer i kroppen, der er udløst af eksempelvis covid-19.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Der findes allerede hurtigtest på markedet nu, så et indlysende spørgsmål er, hvordan BioPortos test skiller sig ud.

Svaret er ifølge Peter Mørch Eriksen, at andre antistoftest måler på det såkaldte nuclear capsid. Den korte udgave er, at de andre test ifølge ham slår ud, så snart den kommer i kontakt med den bredere covid-familie. Udfordringen er, at covid-19-virussen er i familie med syv andre covid-virusser – heriblandt almindelig influenza. Konkurrerende test kan tage fejl af covid-19 og almindelig influenza, forklarer Peter Mørch Eriksen.

BioPortos test måler derimod på de såkaldte spike-proteiner, som sidder uden på virussen, forklarer Peter Mørch Eriksen. Det gør, at BioPortos test præcist kan opdage, at der er tale om covid-19.

BioPorto Diagnostics har identificeret en tidlig biomarkør mod akut nyreskade. Her ses BioPortos NGAL-testsæt. Vis mere

»Vi forventer også, at vores tests kan ændres til at blive brugt mod de to mutationer, der er kommet frem,« fortæller Peter Mørch Eriksen med henvisning til de to muterede udgaver af covid-19, der er blevet opdaget i Storbritannien og Sydafrika.

BioPorto fremhæver samtidig, at dets test på sigt kan blive en hurtigtest, man selv kan tage derhjemme.

»Vores bliver så simpel, at den over tid kan bruges af helt almindelige mennesker. I første omgang bliver den dog godkendt til brug af lægefagligt personale,« udtaler Peter Mørch Eriksen.

Næste skridt bliver, at omkring 1000 testpersoner skal afprøve testen, så sundhedsmyndighederne er sikre på, at BioPortos system er simpelt nok, forklarer Peter Mørch Eriksen.

Læs også: Mads Christiansen: Disse aktier er endt i min portefølje

Testen er ifølge BioPortos topchef enkel at udføre og hjulpet af BioPortos gRAD-teknologiplatform. Der er tale om en patenteret platform, som selskabet oprindelig havde udviklet  til at øge brugervenligheden af nyretesten – selskabets kronjuvel – der også er en strip-test. Når platformsteknologien får så meget opmærksomhed, skyldes det, at BioPorto ser for sig, at den bliver det grundlag, som helt almindelige mennesker kommer til at bruge derhjemme, når de skal tage BioPortos tests.

»Vi har meget store forventninger til den platformsteknologi, som vi har udviklet,« tilføjer Peter Mørch Eriksen.

BioPorto har ifølge Peter Mørch Eriksen flere patenter relateret tli NGAL-testen. De udløber mellem 2024 og 2029. De vigtigste patenter udløber i 2026 og 2028.

Her ses det, hvordan gRAD-testen fungerer. Vis mere

Han forklarer potentialet med et udbredt behov for endnu mere effektive nyretest:

»Vi ser jo, at en af de væsentligste årsager til, at der er mange nyreskader, er, at patienter ikke kan tåle den medicin, som de får. Vi skal meget hurtigere teste, om folk skader deres nyre, for der er ingen mirakelkur, hvis du først har fået nyreskader,« understreger Peter Mørch Eriksen.

Vis mere

Med BioPortos NGAL-test kan man langt hurtigere opdage akutte nyreskader, fordi den måler på et bestemt stof, der udskilles så snart, at der er opstået en akut nyreskade, fortæller Peter Mørch Eriksen. Det gør, at man hurtigere kan skifte eller ændre den mængde medicin, der forårsager skaderne.

Med de nuværende test, der er baseret på serum kreatinin, kan lægerne først se, om der er opstået en akut nyreskade efter 2-3 dage. BioPortos test måler som noget helt nyt frigivelsen af celler i nyren og kan spore en akut nyreskade allerede efter et par timer, lyder det fra BioPorto-chefen.

Nyretesten bliver sendt til godkendelse hos den amerikanske lægemiddelstyrelse, og hvis testen bliver godkendt, vil det med Peter Mørch Eriksens ord være »helt fantastisk« for BioPorto.

»Der er et kæmpe potentiale i det her, og det kan blive noget meget, meget stort for os.« udtaler han og tilføjer:

»NGAL-testen er hurtigere og mere pålidelig end eksisterende testmetoder rettet mod akut nyreskade,« udtaler han.

BioPorto blev etableret i 2000. Det skete med en plan om at udvikle og kommercialisere antistoffer. Som årene gik ændrede fokus sig gradvist, så BioPortos fokus også var på udvikling af nye biomarkører. Det var ifølge selskabet selv en udvikling, der accelerede, da selskabet begyndte at undersøge NGALs egenskaber som biomarkør. I 2013 omstillede BioPorto virksomheden til udvikling af diagnostiske tests. Vis mere

Ordene falder let og sikkert, for han er vant til at skulle fortælle det, for NGAL-testen er allerede CE-godkendt og må derfor sælges i EU. Derudover er testen også godkendt til salg i Canada, Sydkorea og Israel. Når BioPorto har brugt ressourcer på ad to omgange at ansøge FDA om en godkendelse, skyldes det, at NGAL-testen vil kunne sælges til amerikanske hospitaler og laboratorier. De udgør et kæmpe marked, og vil være en milepæl for BioPorto. En potentiel godkendelse kan ske i sidste halvdel af 2021, fortæller Peter Mørch Eriksen.

Hør også: Millionærklubben: Sådan sammensætter Lars Tvede sin 2021-portefølje

Falder alt i hak, så står sundhedskæmperne Roche og Siemens klar via en distributionsaftale til at hjælpe BioPorto med at få deres tests ud til de rette folk. De to giganter står for flere end 50 pct. af de diagnostiske maskiner på hospitalerne og laboratorierne i USA, ifølge IR-selskabet HC Andersen Capital. Tanken er, at de to enorme selskaber kommer til at fungere som rambuk for det lille danske selskab.

BioPorto vurderer, at det umiddelbare markedsbehov er på 100 mio. NGAL-tests svarende til et markedspotentiale på godt 12 mia. danske kr. I et solskinsscenari ser BioPorto et markedsbehov på helt op til 250 mio. NGAL-test svarende til godt 30 mia. danske kr.

Hvor stor en del af det marked kan BioPorto få del i?
»Hvis NGAL-testen bliver accepteret som standardbehandling, kan vi med vores samarbejdes partner tage en meget stor del af marked – men om det 20 pct. eller mere, det er for præmature at gætte på,« udtaler Peter Mørch Eriksen.

Læs også: Akademikerne og aktierne: 6 råd inden du begynder at investere

BioPortos vigtigste aktiver er ifølge topchefen Peter Mørch Eriksen nyretesten, herefter dets teknologiplatform, der gør det lettere at bruge BioPortos produkter, og så covid-19-striptest. Derudover arbejder BioPorto også med at opdage blodforgiftning hos patienter i et samarbejde med Rigshospitalet, men selv om det også rummer et potentiale, så rangerer de andre ting højere, forklarer han.

Hvad er risikoen for investorer i BioPorto-aktien?
»Risikoen er, at vi ikke får de godkendelser, som vi skal have. Det er meget simpelt, og det gælder både vores covid-test og vores nyretest. Hvis vi ikke får godkendelserne fra enten FDA eller i Europa, så kan vi ikke sælge dem. Det er en risiko i enhver mindre virksomhed - uanset om det en biotekvirksomhed eller andet. Hvis du ikke får godkendelserne, så går du fra at være meget værd til ikke at være så meget værd,« påpeger Peter Mørch Eriksen.

BioPorto fik i oktober 2020 tilført omkring 94 mio. kr. efter en fortegningsemission for eksisterende aktionærer. BioPorto-topchefen forventer, at der er penge i kassen til at finansiere selskabets aktiviteter til og med første kvartal af 2022. Udover lønninger og husleje går pengene til at gennemføre de omkostningsfulde kliniske forsøg, FDA-registreringsansøgninger og det fremtidigt salg af BioPortos produkter i 2021, fortæller han.'

Læs også: Aktiechef: Disse aktier har stadig kæmpe potentiale trods stigning på 120 pct i 2020

Læs også: Kendt tech-investor tror på gaming-aktie til 2021: 'Aktien er alt, alt for billig'