Henter kommentarer

Cille er 22 år og investor: Disse aktier har jeg i kikkerten


Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

Cille Svane er 22 og bor i Esbjerg med sin kæreste. Til dagligt arbejder hun hos forsikringsselskabet Topdanmark og er i gang med at tage en finansuddannelse med speciale i erhvervsforsikringer. Inden Cille Svane foretager en investering i nye aktier, beslutter hun sig for, hvilken kurs aktien skal ramme, før hun vil sælge den igen.

Hvornår begyndte du at investere?
»Jeg startede for omkring to års tid siden, hvor jeg i starten gav min far et par tusinde kroner engang imellem, og så investerede ham dem for mig. Men efter jeg er blevet ældre, tjener mine egne penge og er flyttet hjemmefra, er jeg begyndt for alvor at investere selv.«

Hvor kommer interessen fra?
»En stor del af min interesse kommer fra mine forældre. Min far har i mange år haft sin egen virksomhed, som han solgte for et par år siden. Dengang var hele familien en del af virksomheden, og meget af overskuddet blev investeret i aktier. Derfor har jeg nok fået interesserne i en ung alder.«

Hvad er din strategi?
»Jeg tror, jeg investerer anderledes end mange andre. Jeg kigger meget ud i samfundet og omverdenen, inden jeg køber en aktie. Jeg kan godt lide at følge med i tendenser i samfundet og bagefter analysere på dem. Når jeg er på arbejde, taler jeg med rigtig mange kunder, og jeg bider mærke i mange af de ting, de siger. I øjeblikket taler mange af kunderne om, hvor meget de glæder sig til at gå på restaurant, og så kan jeg godt finde på at spørge ind til det. Min onkel er restauratør, og så taler jeg med ham om udsigterne for restaurantverdenen.«

»Jeg hører tit andre sige, at nu har de købt en aktie, og når jeg spørger dem hvorfor, svarer de, at det har de gjort fordi en masse andre også havde købt dem. Jeg følger meget min mavefornemmelse, og jeg lytter gerne til de professionelle, men jeg lader mig aldrig rive med på en bølge.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

»Når jeg køber en aktie, skriver jeg ned, hvorfor jeg købte den, og hvad jeg gerne vil sælge den for, så jeg sætter et mål, hver gang jeg investerer. Eksempelvis købte jeg H&M til kurs 130, og mit mål var at sælge den, når den nåede kurs 200. Nu er H&M i kurs 206, og det er selvfølgelig ærgerligt, jeg så ikke har den længere, men til gengæld har jeg brugt afkastet på at købe andet.«

Handler du enkeltaktier, ETF’er, indeks eller fonde?
»Jeg køber kun enkeltaktier. Som person er jeg meget perfektionistisk, og jeg kan godt lide selv at have styringen og overblikket. Måske hvis jeg havde rigtig, rigtig mange penge, kunne jeg godt finde på at lade nogen andre forvalte mine investeringer, men lige nu synes jeg selv, det er mega spændende, og derfor vil gerne bruge min energi på det. Der er selvfølgelig en større risiko ved at have enkeltaktier, men jeg investerer kun penge, jeg har råd til at miste. Så jeg har ro i maven.«

»Jeg køber flest udenlandske aktier. Lige nu består min portefølje af fire aktier – Scandic Hotels, Tattooed Chef, Lemonade og Metro

Hvilke penge investerer du for?
»Siden jeg var 14-15 år, har jeg altid arbejdet og tjent mine egne penge og dermed sparet op. Jeg kunne godt tænke mig at købe et fint hus en dag, og jo mere man kan spare op som ung, jo bedre kan man få det som ældre. Hver gang jeg har gevinst på en aktie, eller jeg får en bonus på mit arbejde, lægger jeg det til side og putter en del af det i aktier.«

Læs også: Sådan kommer du i gang med at investere

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»Min bedste investering har været H&M, som jeg solgte med et afkast på 50 pct. Jeg havde aktien i omkring et halvt år. Jeg kunne se på mig selv og mine veninder, at vi har købt rigtig meget online under corona, og når jeg var nede og handle, kunne jeg se inde i pakkeshoppen, at der stod H&M på mange af pakkerne. Før jeg købt den, læste jeg op på deres websalg, som jeg kunne se, var stigende, og samtidig er de blevet mere bæredygtige. Den aktie var jeg glad for at have.«

ARKIVFOTO 2016 af H og M i Stockholm- - Se RB 31/1 2017 08.49. H&M tirsdag Ritzau FinansH&M solgte tøj for 175 milliarder kroner sidste årTøjgiganten H&M fortsætter med at vokse verden over med uformindsket styrke. . (Foto: ARND WIEGMANN/Scanpix 2017) Vis mere

Har du en fordel, fordi du er ung, og har lang tid på markedet?
»Jeg tror det egentligt ikke, for alle kan gøre, som jeg gør. Det er ikke en hemmelighed. Det handler om at kigge ud i samfundet, lægge mærke til, hvad du ser, snakke med en masse og være nysgerrig. Jeg er meget ekstrovert og snakker meget. Når jeg taler med kunder på arbejdet, kan jeg sagtens finde på at spørge dem, hvor de skal hen til sommer, for måske kan det gøre mig klogere på, hvor jeg kan ramme en god aktie.«

Læs også: Ung investor: Sådan investerer jeg 12.000 kr. om måneden

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»Først og fremmest husk, at du har to ører og en kun en mund. Man skal lytte til, hvad folk omkring en siger, og så skal man interessere sig for at investere. Man kan aldrig investere, uden man synes, det er spændende. Mange tror, at man lynhurtigt kan tjene en masse penge på nogen aktier, men hvis det var så nemt, ville alle gøre det. Man bliver nødt til at sætte sig ind i stoffet og få styr på alt det praktiske i forhold til ens bank og omkostninger. Så jeg tror, det er vigtigt, at finde ud af, hvor meget man egentligt vil det.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»En af de aktier, jeg har i kikkerten, er amerikanske Camping World. Det skyldes blandt andet, at nogen venner af min familie har flere campingvogne, og de kan se, at der er vildt mange, der udlejer campingvogne i øjeblikket. Jeg kan selv se, at flere og flere ønsker at holde ferie tæt på deres hjem i forhold til corona, og folk vil i højere grad selv bestemme, hvornår de skal afsted på ferie. Og det kan man med en campingvogn.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Så holder jeg også øje med Mobruk, som er polsk. Det er igen gennem nogen familievenner, som kommer fra Polen, jeg er blevet opmærksom på den aktie. Mobruk laver oprydning på lossepladser. I Polen er de 50 år bag os, hvad angår affald, og de har et kæmpe problem med fyldte lossepladser.«

»Ollies Barghain kigger jeg også på. Det er en amerikansk kæde, man kan sammenligne lidt med Normal. De opkøber restpartier af alt fra tøj til makeup og sælger det billigt. Jeg tænker, de kan få meget succes, netop fordi de kan sælge varer så billigt, og det tror jeg, mange ønsker.«

»Til sidst holder jeg øje med Hugo Boss. De er ved at blive ret store i udlandet. Måske ikke på samme måde som Louis Vouttion, men de ligger ofte placeret i samme områder i turiststederne. De er også en del fremme i Kina, og jeg tror, at kineserne kommer til at købe det.«

Læs også: Ung investor: Derfor køber jeg flest enkeltaktier

Læs også: Teodor på 21: »Disse aktier holder jeg øje med«