Henter kommentarer

Dansk selskab havde stor pengebeholdning i krakket bank: 'Det var ikke den sjoveste weekend'


Det danske biotekselskab Zealand Pharma fik sig en slem overraskelse, da den amerikanske bank Silicon Valley bank krakkede i marts måned.

Zeland Pharma havde nemlig 15 procent af sin kapital – godt 162 millioner kroner – stående i den amerikanske bank.

Læs også: Kendt ekspert byggede selv på sit hus – det var billigere end at gå på arbejde

»Det er klart, det var ikke den sjoveste weekend. Det var 15 procent af den kapital vi har,« fortæller Adam Steensberg, der er administrerende direktør i Zealand Pharma i Euroinvestors podcast Millionærklubben.

»Hvis ikke den amerikanske stat var gået ind og havde dækket pengene, så havde vi mistet dem,« tilføjer han.

Silicon Valley Bank krakkede i marts og blev siden opkøbt af First Citizen Bank. Det skete fordi banken var kraftigt investeret i lange statsobligationer, og da renten så steg, faldt værdien på disse statsobligationer. Som et følge af det, led banken et stort tab – og det fik mange kunder til at trække deres indlån ud.

Det endte med, at den amerikanske stat måtte gribe ind. Og hvis ikke det var sket, kunne det potentielt have været en udfordring for Zealand Pharma, fortæller Adam Steensberg:

»Det havde ikke været kritisk for os på den måde, at vi ikke kunne have klaret det som firma. Men det var 15 procent af vores kapital og på det tidspunkt havde vi kun en runway indtil midten af 2024, så den var nok rykket tættere på. Så det var ikke kritisk kritisk, men det havde skabt endnu større bølgeskvulp, end at vi bare skulle bruge en weekend på at redde trådene ud;« fortæller topchefen i Millionærklubben.

Han mener ikke, at Zealand har ageret uforsigtigt ved at placere sine penge i banken:

»Vi har jo hele tiden haft en kapitalstrategi, og jeg tror ikke at det er mange, der havde forestillet sig at den femtende største bank i USA og så to måneder senere Credit Suisse skulle krakke. Så vi så dem jo som relativt sikre,« siger Adam Steensberg og fortsætter:

»Men det er klart at med den erfaring, så vælger man jo en ny strategi baseret på den læring. Så vi er måske endnu mere fokuserede på at have en stærk og aktiv kapitalstrategi, hvor vi fordeler risikoen ud.«

Læs også: Sådan bruger privatøkonomen sine penge: 'Vi har et minutiøst overblik over vores forbrug'

Årsagen til, at banken i første omgang havde penge stående i den nu opkøbte bank er blandt andet, at banken havde en stor andel af kunder indenfor bioteksegementet:

»Silicon Valley Bank er ikke særlig kendt i Danmark, men jeg vil tro at 60 procent af alle biotekvirksomheder i USA har haft den som hovedbank og rigtig mange kapitalfonde har haft den som hovedbank. Så den er rigtig kendt og eksponeret mod vores sektor,« siger Adam Steensberg og tilføjer:

»Og jeg skal hilse og sige, at der er nogen der har været mere eksponerede end os. De sendte bare ikke en pressemeddelelse ud.«

Her henviser Steensberg til den pressemeddelelse, som Zealand sendte ud d. 12 marts i forbindelse med sagen.

Zealand Pharma aktien er steget med 14,8 procent den seneste måned, mens den det seneste år er steget med 159 procent

Læs også: 8 mulige vinderaktier: Derfor satser Lau Svenssen på dem

Læs også: Milliardforvalter om dansk aktie: 'Sikke en stime'