Henter kommentarer

'Det er den største trussel mod markedet lige nu'


En bølge af bekymringer er strømmet ind over de finansielle markeder, efter fremkomsten af den nye virusmutation omikron.

Det påpeger Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen i et nyt analysenotat, hvor han fremhæver, at usikkerheden, der følger med den nye coronavariant er den største trussel lige nu.

»Investorerne skal balancere mellem vurderingen af, om Omikrons opblussen blot vil udgøre en kortvarig forskrækkelse, som markederne hurtigt vil rette sig fra igen, eller om der er tale om et større mere vedvarende negativt stød til den globale økonomi. Det vil formentligt medføre en øget volatilitet,« skriver han.

Læs også: Dansk milliardforvalter: 'Det her er den mest undervurderede danske aktie'

 

Tre ubesvarede spørgsmål omgiver den nye mutation. Indtil de er besvaret, vil omikron øge usikkerheden blandt investorerne, vurderer man hos Handelsbanken, der forventer, at der vil gå 'dage til flere uger', inden man har en afklaring på konsekvenserne af omikron.

De tre ubesvarede spørgsmål er, ifølge Jes Asmussen:

1) Hvor meget mere smitsom er omikron?
omikron lader til at være væsentligt mere smitsom, og han ser en sandsynlighed for, at »omikron kan gå hen og blive den dominerende virusvariant på globalt plan, med et stigende smittetryk i mange lande.«

2) Øger omikron risikoen for mere alvorlige sygdomsforløb og dødsfald?
»De første anekdotiske meldinger [peger] heldigvis på, at omikron kun fører til relativt milde sygdomsforløb,« lyder det fra cheføkonomen, der understreger, at der er behov for flere undersøgelser.

Læs også: Bavarian Nordic-analytiker: Det kan få kolossal betydning - burde sende aktien op

 

3) I hvilket omfang kan omikron omgå eksisterende vacciner -  og hvornår er der udviklet en ny, brugbar vaccine
»Trods initiale optimistiske meldinger om, at en ny vaccine kunne være klar allerede i begyndelsen af 2022, har Moderna (amerikanske vaccineudvikler, red.) for nylig meldt ud, at der kan gå op til flere måneder, førend at en ny Omikron-specifik vaccine kan blive masseproduceret, hvilket medførte fornyede fald på de globale aktiemarkeder.«

Han hæfter sig ved, at investorer skal forberede sig på, at Omikrons spredning kan øge omfanget af restriktioner, hvilket vil hæmme et økonomisk opsving, der ifølge ham »allerede så ud til at være i gang med at tabe pusten.«

Læs også: Disse fradrag er ekstra attraktive i år - og der er kun få uger tilbage til at udnytte dem

Læs også: Udvalgte danske aktier bankes ned - her er forklaringen