Henter kommentarer

Det glimter under overfladen - store fald skjuler aktie-vinderne


Det store fald i teknologiaktierne skjuler at visse tech-aktier formår at holde stand, selvom renterne stiger.

»Der er stor forskel på teknologiaktierne, og hvor hårdt de bliver ramt, når rentefrygten griber markedet,« fortæller porteføljeforvalter René Engell fra kapitalforvalteren Falcon Fondsmælgerselskab A/S. Her ligger fokus på momentum-investering, hvor det gælder om at købe og beholde vinder-aktierne, og omvendt at sælge eller undgå aktierne, der falder.

Læs også: C25-aktie er raslet ned – strateger tror ikke, at faldet er overstået

»Vækstaktierne er faldet tilbage, mens value-aktierne er begyndt at performe rigtig godt,« udtaler han. Det ser eksempelvis blandt de amerikanske teknologiaktier.

Teknologiaktiernes fald kan lidt forenklet forklares med, at den amerikanske centralbank vil hæve renterne. Mange vækstaktierne – herunder teknologiaktier – har enten ingen eller kun en lav indtjening, og med en høj værdiansættelse bliver deres fremtidige cashflow meget følsomt over for en ændring i renteniveauet, forklarer René Engell.

Læs også: Aktiechef: Dette er det vigtigste nøgletal

Der er dog forskel på, hvordan rentefrygten har ramt de forskellige teknologiaktier.

»Mange går op i, hvor eksponeret de er mod en given sektor, men under overfladen er der også en faktor-eksponering, som man let kan glemme. Der findes eksempelvis både value-teknologiaktier og vækst-teknologiaktier,« forklarer han.

Læs også: Nordnet: Danske aktier er raslet ned – er det tid til at købe op?

Deler man teknologiaktierne op i de billigt prisfastsatte teknologiaktier – value-teknologiaktier – og så de resterende, så er value-tech steget med gennemsnitligt 4,2 pct. siden begyndelsen af december 2021. De resterende teknologiaktier er derimod gennemsnitligt faldet 8,2 pct., fortæller han.

Hewlett Packard Enterprise Co., IBM, Intel Corporation, Cisco Systems og HP Inc. er eksempler på value-tech.

Cloudflare, Shopify, Zoom Video Communications, Adobe og Netflix, Inc. er eksempler på de andre.

Hvad viser forskellen på udviklingen i value-tech og det resterende teknologi?
»Teknologiaktierne har fået tæsk, men inden for tech-sektoren, finder der også value-tech, som har klaret det rigtig godt, fordi de er value-aktier. Det viser, at du med fordel kan sørge for at være med på de strukturelle medvinde, og at det også gælder om at have forskellige aktier inden for samme sektor,« udtaler René Engell og tilføjer:

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

»Mange value-investorer har i årevis oplevet, at de var oppe imod en strukturel modvind. Det gjorde det sværere for dem at performe, fordi value ikke var det foretrukne. Nu har billedet pludseligt ændret sig. Derfor er der også nogle teknologiaktier, der klarer det rigtig godt, selv om andre falder sammen,« forklarer René Engell.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Saxo Bank: Sørg for at have aktier som disse

Læs også: Svensk storbank: C25-aktie er dyr