Henter kommentarer

Disse 3 ting kan måske ende med at redde din portefølje


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor – og også hvad et bear marked er.
Vis mere

 

En aktiekurs, der falder.

Det er det, der er på spil, hvis inflationen stiger, og de selskaber, som du har aktier i, ikke kan hæve priserne på deres produkter og stadig sælge varen. Inflation og stigende renter har spillet en større rolle i 2021, og det har i årets første måneder sendt en lang række vækstaktier ud i turbulente kursudsving.

Hvis du tror på, at vi er på vej mod højere inflation – altså et scenarie, hvor priserne bredt set stiger hurtigere, end vi er vant til – så gælder det om at have visse selskaber i porteføljen. Det vurderer Johannes Møller, der er porteføljeforvalter hos investeringsforeningen MW Compounder. Her investeres der i selskaber, der har vist, at de kan levere god og langsigtet vækst, og som med porteføljeforvalterens egne ord er gode at have til en langsigtet rejse.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Det giver mening at se efter compounder-selskaber. De har på sin vis en indbygget voldgrav om deres forretning, hvilket tyder på, at selskaberne kan klare sig igennem mange forskellige miljøer,« udtaler Johannes Møller

Han fremhæver især tre egenskaber, som kan være med til at beskytte et selskab – og forhåbentlig dine aktier – hvis inflationen stiger.

1) Dominerende markedsposition

Noget af det, der er godt at have i porteføljen, er generelt selskaber med en dominerende markedsposition. Fordelen ved at have en virksomhed, der er dominerende i sit marked, er, at virksomheden er i stand til at hæve priserne, fordi kunderne ikke har nogen alternativ 'leverandør'. På den måde kan virksomheden imødegå inflationen, forklarer Johannes Møller.

»Et af de nye selskaber, vi har føjet til porteføljen, der har en dominerende markedsposition, er TSMC-aktien, som har en stærk position inden for computerchip,« udtaler porteføljeforvalteren.

Læs også: Kommentar: Moderne inflation er lusket

2) Stærke brands

Hvis du er investeret i aktier med stærke brands, kan det også være med til at holde hånden under din portefølje. Tanken er, at forbrugerne er villige til at betale mere for visse varemærker. Det gør, at selskaberne har såkaldt pricing power. Pricing power er et selskabs evne til at kunne ændre priserne på deres produkter, uden at det får store negative konsekvenser for salget.

»​I vores portefølje kunne det være eksempelvis være Diageo og Puma, som burde have pricing power til at klare en verden med højere inflation,« fortæller Johannes Møller.

3) Høje marginer

Den tredje attraktive egenskab, som porteføljeforvalteren vil fremhæve, er selskaber med høje marginer. Hvis en virksomhed har høje marginer, så betyder stigningen i råvarepriser og højere inflation mindre for det enkelte selskabs overskud.

Hvis selskaberne har meget lave marginer, så kan det enkelte selskab blive meget hårdt ramt af, at nogle af dine råvarer stiger i pris, fordi det spiser af virksomhedens overskud meget hurtigt.

Han fremhæver to selskaber i MW Compounders portefølje, som har en franchisemodel: InterContinental Hotels og Restaurant Brands. Sidnævnte er kendt for at stå bag blandt andet fastfoodmastodonten 'Burger King'. Du kan læse mere om MW Compounders portefølje her.

Her ses porteføljeforvalterne Johannes Møller (t.v.) og Dan Wejse, der står bag MW Compounders, hvor der satser på compounder aktier, dvs. aktier, der vinder på rentes rente-effekten. Vis mere

»De tager begge en del af omsætningen fra de underliggende driftsaktiver – som i dette tilfælde er hoteller og restauranter. Det vil være dem, der driver henholdsvis hotellet eller den enkelte restaurant, der bliver ramt af inflationen, mens virksomheden, der ejer selve mærkevaren oppe på toppen af det hele, ikke rigtig vil kunne mærke inflationen,« forklarer Johannes Møller.

Folkene bag MW Compounders - porteføljeforvalterne Johannes Møller og Dan Wejse - har tidligere gæstet aktiepodcasten Millionærklubben. Du kan lære mere om  investeringsforeningens tilgang til markedet og høre, hvordan de udvælger deres aktier her.

Læs også: Dansk hedgefond tror på stigende inflation: Her har de købt op

Læs også: Storinvestor fremhæver 4 aktier til Europas genstart – dansk aktie med på listen