Henter kommentarer

Efter bombe under tale - 'det er en advarsel til investorerne'


Investorer skal forberede sig på, at den amerikanske centralbank strammer pengepolitikken i det nye år.

Det kan ramme vækstaktierne, påpeger Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar onsdag morgen. Det sker efter, at Jerome Powell, der er chef for den amerikanske centralbank, i en tale tirsdag aften udtalte, at den stigende inflation nok alligevel ikke var et forbigående fænomen.

Noget, som han ellers har påstået. Under talen påpegede Jerome Powell, at det var tid til at sende formuleringen »midlertidig tiltagende inflation« på pension, ligesom centralbanken ville overveje at neddrosle dens obligationsstøtteopkøb tidligere end planlagt.

Læs også: 3 danske aktier, der snart kan flyve i vejret

»Powells udtalelser om at »midlertidig« ikke længere er et inflationspåhæng, er en advarsel til investorerne om, at Fed vil stramme pengepolitikken i 2022,« lyder det fra Per Hansen. Det sker med henvisning til, at Jerome Powell forklarede, at han var bekymret for den nye COVID19-variant, omikron, som ifølge Fed-chefen kan forværre udsigterne for de globalt pressede leverandørkæder og arbejdsudbuddet. Det kunne ende med at skabe endnu højere inflation.

Den amerikanske centralbank ventes ifølge Per Hansen først vil rulle obligationsopkøbene tilbage og derefter hæve renterne et par gange i 2022.

»Tiden med de ekstraordinære og gratis rentepenge er slut. Man skal på den ene side ikke gå op imod den amerikanske centralbank, men samtidig er centralbanken stadig aktiemarkedets og investorernes allierede,« forklarer Per Hansen.

Læs også: Kendt tech-investor om bombede aktier: Dem har jeg samlet op i

For ham at se så er den nye coronavariant, omikron, med til at holde renterne nede på kort sigt, men han forventer ikke, at det varer ved.

»Det varer formentlig ikke længe, før stigende renter får overtaget, hvis eller når det viser sig, at omikron kan håndteres. Stigende renter er lidt dårlige nyheder for investorerne generelt, og vil nemt kunne blive en større udfordring for prisfastsættelsen af især amerikanske vækstaktier, som har vænnet sig til meget lave renter for evigt,« lyder det fra investeringsøkonomen.

De toneangivende amerikanske aktieindeks var ved børsåbningen tirsdag eftermiddag - forud for talen - allerede i rødt, men med udmeldingen blev aktierne sendt endnu længere ned.

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklerne og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Disse fradrag er ekstra attraktive i år - og der er kun få uger tilbage til at udnytte dem

Læs også: Fed-chef Powell smider bombe - overrasker under tale