Henter kommentarer

EU ændrer syn på dansk økonomi: 'Øv-prognose'


Skyerne over den danske økonomi bliver mørkere.

Det synes at være holdningen i EU-Kommissionen, der netop har udgivet deres prognose over økonomiens udvikling i alle unionens medlemslande.

På dansk grund venter kommissionen, at bruttonationalproduktet (BNP) vil vækste med 3 pct. i 2022, og blot 1,2 pct. i 2023. For få måneder siden regnede selvsamme organ med en vækst på 2,3 pct. det kommende år.

Læs også: Investeringsdirektør: Hård modvind understreger én regel til investorer

Ligeledes skruer kommissionen op for forventningerne til inflationen i Danmark. Her forventes prishop i år på 7,5 pct. mod en tidligere antagelse om, at prishoppet ville holde sig nede på 6,1 pct.

Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, kalder prognoserne »ret pessimistiske« for dansk økonomi.

»Det er en øv-prognose, hvor kommissionen opjusterer forventningerne til inflationen og nedjusterer væksten. Men det er desværre helt som ventet. Inflationen tiltaget måned efter måned. For at tøjle den høje inflation vil ECB allerede i næste uge hæve renten. En højere rente kommer til at tage dampen ud af europæisk økonomi i år og næste år,« udtaler økonomen.

EU-Kommissionen fremhæver krigen i Ukraine som den største økonomiske modstander, idet krigen udfordrer væksten ved at skabe forsyningsvanskeligheder og høje energipriser.

Læs også: Jyske Bank køber stor luns af ejendomsmæglerkæde

Kristian Skriver fremhæver i den sammenhæng, at der fortsat er udsigt til en »pæn vækst« i indeværende år, eftersom genopretningen af økonomien er gået stærkt mod slutningen af sidste år.

Der er også lysere skyer længere ude i horisonten, for kommissionen vurderer, at inflationen vil miste noget af sin fart i 2023. Kommissionen forventer da en årlig inflation på 3,4 pct. Det niveau er fortsat over Den Europæiske Centralbanks mål om en inflation på 2 pct.

Tiltroen til en lavere inflation bygger på antagelser om, at energiprisernes optur vil stilne af.

Zoomer man ud på hele EU, forventer kommissionen, at BNP vil vækste med 2,7 pct. i år og 1,5 pct. i 2023.

Inflation på tværs af hele unionen ventes at lande på 8,3 pct. i år og 4,6 pct. i det kommende år.

Læs også: Populær kryptoplatform smider håndklædet i ringen

Læs også: Amerikansk storbank ser recession ramme i år