Henter kommentarer

Euroinvestors Valgpanel: 'Skattelettelser skal gives med det ene formål at give danskerne lyst til at arbejde mere'

Hvad kan politikerne egentlig gøre ved inflationen? Hvordan kommer økonomi til at spille en rolle i valget? Og hvad skal man som vælger tænke, når politikerne lover skattelettelser?

Det er nogle af de spørgsmål, som vi her på Euroinvestor har stillet vores valgpanel om økonomien og pengene i valget.

I fire artikler kan du læse deres svar om økonomiens veje i valgkampen. I denne artikel svarer Karsten Engmann Jensen, som er indehaver og stifter af Pengeministeriet.

Hvad holder du øje med i valgkampen indenfor økonomi og privatøkonomi?

Jeg er frustreret over, at politikerne slynger omkring sig med inflationstal, uden at forholde sig til, hvad det rent faktisk betyder. Der er ikke plads til generelle hjælpeprogrammer lige nu, hvis vi skal sikre at inflationen kommer under kontrol.

Hvad er din største bekymring?

Jeg frygter meget, at vi får for mange små partier giver et svagt folketing, som igen betyder en økonomisk politik, hvor vores stærke krone kommer i søgelyset. Vi har netop set at en stærk krone holder renterne nede til fordel for boligejerne.

Læs også: 250.000 danskere står foran rentechok til nytår

Hvor stor betydning har det ud fra dit perspektiv, hvorvidt det bliver en rød eller blå regering?

Det er ikke et spørgsmål om regeringen bliver rød og blå, men mere om vi får en sammensætning, der kan tænke i reformer og tilsidesætte egne interesser til fordel for en udbygning af vores samfundsøkonomi.

Er der nogen risiko forbundet med regeringsforhandlinger, som trækker ud? Som vi for eksempel har set i Belgien eller Sverige

Det tror jeg ikke.

Stifter og økonom Karsten Engmann Jensen, Pengeministeriet  Vis mere

Der bliver givet mange løfter i en valgkamp. Er det noget der kan bekymrer ift. statens langtidsholdbare finanser?

Det er ikke bare statsfinanserne som er truet, men også troværdigheden om den stærke krone, når politikerne foreslår populistiske udgifter.

Er der fare for, at politikerne med finanspolitik kommer til at hæve inflationen?

Vi kommer til at se, at politikerne ikke kan modvirke inflation med en stram pengepolitik. Til gengæld kommer vi også til at se at pensionskasserne kommer til at holde renten nede grunde af kommende års større udbetalinger til kommende pensionister.

Læs også: Vild melding om globalt forsyningskaos

Hvad er den mest hensigtsmæssige måde, hvis man politisk vil afbøde de negative effekter af høj inflation?

Inflation har den skadelige effekt at den rammer de levere indkomstgrupper mere hårdere end højere indkomstgrupper. Det kræver derfor nålestiksindgreb til fordel for de svageste, i den udstrækning at der er stemning for at hjælpe de svageste.

Ud fra et økonomisk perspektiv har du så et syn på, om man burde diskutere andre former for skatter? for eksempel registreringsskatter og aktieskatter

Diskussionen om flyskatter er et godt eksempel på, at mange politikere totalt mangler proportioner når det drejer sig om adfærdsregulering af forbrugerne.

Er der noget, man som vælger skal holde øje med eller være opmærksom på, når politikerne går og lover skattelettelser?

Skattelettelser skal gives med det ene formål at give danskerne lyst til at arbejde mere. Alle andre skattelettelser er ligegyldige i et så velhavende samfund som Danmark.

Læs også: Euroinvestors Valgpanel: 'Kan inflation afgøre et valg?'

Læs også: Euroinvestors Valgpanel: 'Hvert folketingsvalg er sidste chance'