Henter kommentarer

Frygten for at købe på toppen kan koste dyrt

Foto: FRANCK FIFE
Vis mere

Aktiemarkedet er buldret i vejret siden de massive kursfald i marts 2020.

Frygten for at købe på toppen kan imidlertid være dyrt for investorer, der står på sidelinjen uden at være investeret, advarer investeringsforeningen Sparindex, der har specialiseret sig i passive investeringsfonde. Investorer kan med andre ord gå glip af kursstigninger og blive efterladt på perronen, når afkast-toget brager forbi.

»Når markedet er steget, som det er, vil mange måske tænke, at nu skal det lige passe, at det falder igen. Men der kan sagtens være lange perioder, hvor markedet stiger relativt stabilt. I de tilfælde ville det være bedre at have investeret end at have undladt. Så faren ved at vente på det helt rigtige tidspunkt kan netop være, at du må vente så længe, at du går glip af gode, fremtidige afkast,« lyder det fra Sparindex.

Det sker med henvisning til investeringsforeningens afdeling 'Sparindex Globale Aktier', der faldt dramatisk i foråret 2020. Vi taler om et fald på 20 pct. i februar-marts måned. Fra bunden i marts 2020 og frem til september 2021 steg afdelingen imidlertid 60 pct..

Læs også: Dansk it-aktie kollapser: Private stormer mod udgangen

Investeringsforeningen lægger derfor vægt på, at det er svært at gå ind – eller ud – af aktiemarkedet på det helt rigtige tidspunkt. Hvis markedet skulle falde, efter man er begyndt at investere, så gælder det imidlertid om at være langsigtet og holde fast i sine investinger, påpeger investeringsforeningen.

»For markedet vil typisk stige over tid, selvom du nogle gange skal vente længe, før det sker. Den underliggende stigende tendens har historisk udløst ca. 8-10 pct. i gennemsnitlig årligt afkast på aktier,« lyder det fra Sparindex.

Et andet godt råd kunne ifølge investeringsforeningen være at gå ind i markedet ad flere omgange. »Hvis du for eksempel har 50.000 kr., kan du vælge at investere 10.000 kr. hver måned. Det nedbringer risikoen for uheldig timing, men nedbringer også muligheden for den heldige timing«, forklarer Sparindex.

Læs også: Nordnet om Danske Bank: Bemærkelsesværdig og bekymrende

Læs også: 3 aktier til de næste 10 år: 'De burde være i enhver portefølje'