Henter kommentarer

'Helt vilde tal': Jobvæksten fortsætter ufortrødent


Jobvæksten fortsætter ufortrødent i USA.

Sådan lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre om de friske jobtal fra USA, der er blevet udgivet fredag eftermiddag dansk tid.

Tallene viser, at der i USA i december måned blev skabt 223.00 nye job udenfor landbruget, hvilket overstiger de 203.000 job, som analytikere havde ventet.

Den samlede jobskabelse i 2022 ender på 4,5 mio. Det er den næsthøjeste årlige jobvækst, der nogensinde er målt i statistikkens historie, der går helt tilbage til 1940.

Læs også: Stjerneinvestor fik afkast på 193 pct. i 2022

»Set for 2022 er det helt vilde tal for jobskabelsen, og det kommer tilmed ovenpå et endnu vildere 2021. Ledigheden er samtidig sendt ned det laveste i mere end 50 år. Der er alt i alt stadig pæn fart på det amerikanske arbejdsmarked trods høj inflation og kraftigt stigende renter,« lyder det fra cheføkonomen.

»Der er dog også noget, der tyder på, at tempoet er på vej ned. Jobvæksten var i december det laveste i 24 måneder, der bliver slået færre stillinger op og virksomhederne har ikke samme udfordringer som tidligere med at finde arbejdskraft,« tilføjer han.

Læs også: Storbank: Køb disse 20 aktier

Cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen kalder tallene for lidt bekymrende.

»Med en alt for høj inflation er det pinedød nødvendigt for den amerikanske forbundsbank, Fed, at få dæmpet efterspørgslen. Og det sker ikke, hvis arbejdsmarkedet fortsætter med at vokse,« siger han.

Derfor kan vi nok også vente flere rentehævninger fra centralbanken i kampen mod inflationen.

Læs også: Vilde inflationstal: Sådan kan det påvirke danske boligejere

»Vi venter renteforhøjelser på yderligere 0,75 procentpoint og måske mere, hvis det ikke er tilstrækkeligt. Derfor må man også konstatere, at modvinden på det amerikanske arbejdsmarked stille og roligt tager til i styrke. Vi skal derfor nyde de pæne arbejdsmarkedsrapporter, mens vi har dem,« forklarer cheføkonomen.

Man bør samtidig håbe, at de vigende tendenser vi har set i de amerikanske inflationstal varer ved. For så behøver den kommende opbremsning ikke blive en særlig hård en af slagsen, tilføjer han.

Læs også: Lau Svenssen om C25-aktie: Jeg ville gerne købe dobbelt så mange

Læs også: Danske Bank: Dette skal du have i porteføljen