Henter kommentarer

Hvad er en aktiekurs? Dette kan påvirke den


En aktiekurs er prisen på en enkelt aktie i et selskabet på et bestemt tidspunkt på en given børs.

Når du køber en aktie, køber du en andel af et selskab. Det forklarer Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen.

»Hvis du køber en aktie bliver medejer af værdierne i selskabet og køber dig ret til en bid af selskabets fremtidige overskud hvert år,« udtaler han.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Når du køber en aktie, så betaler du blandt andet selskabets historik i at levere overskud. Som aktieinvestorer så betaler vi en merpris, fordi vi køber selskabets fremtidig indtjening. Den har vi jo ret til at få del i, så længe vi har aktien,« udtaler han.

En aktiekurs kan svinge frem og tilbage i løbet af en handelsdag, dvs. i det tidsrum, at børsen har åben. Aktiekursen bestemmes af udbud og efterspørgsel.

Hvis der er mange købere, vil aktiekursen typisk stige, mens en overvægt af sælgere vil få aktiekursen til at falde.

Læs også: ​Hvad er aktiv og passiv investering?

Aktiekursen er afgørende for investorer, der ønsker at købe eller sælge aktier, da aktiekursen kan give et fingerpeg om værdien af et selskab samt potentialet for vækst og indtjening.

Om en aktie koster 100 kr., 1000 kr. eller 10.000 kr. fortæller ikke noget om, hvorvidt aktien er dyr eller ej, understreger Lars Skovgaard Andersen.

»Det handler om, hvor stor en bid af kagen du køber, når du en aktie. Det handler om din reelle part i selskabet. Det er din ejerandel, som du betaler for. Jo flere, der vil betale for den her ejerandel, jo højere kommer kursen,« udtaler Lars Skovgaard Andersen og uddyber:

»Som investor skal du passe på med at stirre dig blind på, om du køber en aktie, hvor kursen er meget lav i forhold til en aktie, hvor kursen er meget høj.«

Kursen på en aktie kan påvirkes af en række forskellige faktorer, forklarer strategen. Her er fem af de mest almindelige faktorer.

Selskabets resultater: Aktiekursen kan blive påvirket et selskabs indtjening og overskud. Hvis selskabet kan fremvise stærke finansielle resultater, kan det sende aktiekursen i vejret. Hvis det derimod går dårligt for selskabet, og der er tale om svage resultater, kan det få aktiekursen til at falde.

Læs også: Hvad er et aktieindeks?

Konkurrence: Aktiekursen kan blive påvirket af konkurrerende selskaber og bare udsigten til øget konkurrence. Hvis et selskab kan forsvare sin markedsposition over for konkurrenterne, kan det få aktiekursen stige. Aktiekursen kan omvendt falde, hvis en virksomhed mister markedsandele. har svært ved at opretholde sin konkurrenceevne.

Økonomien i verden: Rentesatser, inflationsniveauer, arbejdsløshed og andre makroøkonomiske faktorer kan påvirke et selskabs aktiekurs. Hvis økonomien er stærk og rentesatserne er lave, kan det få aktiekursen til at stige. Høje rentesatser og økonomisk usikkerhed kan omvendt føre til fald i aktiekursen.

Politiske begivenheder: Politiske begivenheder som valg, nye love og regulering kan påvirke aktiekurserne. Positive politiske beslutninger kan dog også gøre, at en aktiekurs stiger. Negative beslutninger, der rammer et selskab, kan derimod få aktiekursen til at falde.

En dygtig ledelse: Et selskabs ledelse og strategi kan også påvirke aktiekursen. Hvis en virksomheds ledelse er dygtig og er i stand til at udføre en succesfuld strategi, kan aktiekursen stige. Ringe ledelse og fejlslagne strategier kan derimod få aktiekursen til at falde.

Læs også: Hvad er en ETF?

Læs også: Hvad er en aktiesparekonto?