Henter kommentarer

Jeppe Christiansen: Nøglen til at forstå teknologi-boblen findes hos en bilproducent


 

Allerede i 2005 - tre år før finanskrisen - begyndte Jeppe Christiansen at råbe vagt i gevær. Han havde netop forladt stillingen som øverste chef for Danske Banks investeringsenhed og havde grundlagt den kapitalforvalter, der i dag er Maj Invest. Der var noget galt med ubalancerne i verdensøkonomien, mente Jeppe Christiansen. Opbygningen af gæld i USA var for voldsom.

I 2006 og 2007 skærpede han retorikken. Det er boligmarkedet, at den er gal med. I dag er det teknologiaktier, eller måske snarere “disruption”-aktier, som han advarer mod.

I dag er Jeppe Christiansen både adm. direktør i Maj Invest og sidder i bestyrelsen i en række af landets største virksomheder, herunder som næstformand i Novo Nordisk. I det seneste års tid har han med stigende mistro set mod den gruppe af vækstaktier, hvor antallet af brugere, den gode historie eller kursstigninger i sig selv, er i stand til at lokke stadigt flere investorer med ombord.

»Finansielle markeder kan få mennesker til at smide al fornuft over bord i perioder. Når prisen på finansielle produkter stiger og bliver dyrere, så slår man til og køber. Det er stik modsat den måde, som folk normalt reagerer på på prisændringer på alt fra dagligvarer, biler eller alle andre former for forbrug. Forholdet mellem efterspørgsel og pris er til tider sat ud af kraft på finansmarkedet. Vi er i en sådan periode nu,« siger Jeppe Christiansen i et interview med Euroinvestor.

Masser af attraktive selskaber

Han understreger, at langt den største del af aktiemarkedet faktisk er ganske rationelt.

»I forhold til renterne og i forhold til prissætning på de mest opkørte vækstaktier, så er store dele af aktiemarkedet sådan set billigt,« siger Jeppe Christiansen.

Læs også: Lars Tvede om markant ændring: De vil storme ud vækstaktierne

Men så er der lige de omkring 20 pct. af markedet, hvor alt logik og rationalitet er gået fløjten.

Du har advaret om visse dele af vækst- og disruption-aktierne i et stykke tid - hvornår brister boblen?
»Det her kan vare årevis. Det kan også være, at det er slut om et par måneder. Ingen kan time, hvornår det brister. Men det vil helt sikkert ske. Og det bliver voldsomt. En del af markedet vil eksplodere.«

»Alle folk var enige om, at Japan var lige ved at briste i 1986. Men der gik altså yderligere tre år før japanske aktier toppede. Det kan sagtens være, at det her tager længere tid.«

Hvad holder du selv øje med for at spotte svaghedstegnene?
“Det er helt simpelt: Hold øje med Tesla. Alene fordi det er den største og mest voldsomme eksponent for gruppen af såkaldte disruption-aktier. Der er nærmest noget Trumpsk over hele den historie. Aktionærer i Tesla kan nærmest betragtes som fans, ligesom Trumps vælger er fans. Jeg tror nærmest de er mere begejstrede for Tesla end Elon Musk selv er.”

Gængse metoder til værdiansættelse preller således af på Tesla-investorerne. Derfor mener Jeppe Christiansen også, at aktier i Tesla har mere til fælles med kryptovalutaen bitcoin end andre virksomheder. I stedet for at se på tilbagediskonterede pengestrømme og P/E-værdier, der er traditionelle mål for selskabers værdiansættelse, kan man også blot tørt konstatere, at Teslas markedsværdi er over 2400 mia. kr. Hvis den stiger 12 pct., så har man værdimæssigt født hele BMW.

Den sidste pessimist giver op

»Den her del af aktiemarkedet fungerer nærmest, som var det et kædebrev. Derfor stopper legen også først den dag, hvor den sidste pessimist giver op. Når alle er 100 pct. enige om, at man skal have aktier, så brister boblen. Så er der ikke flere købere.«

Hvad skal der til for, at det sker?
»Når først folk har tjent så mange penge, at man bliver mere optaget af at bevare sin kapital, så får vi de første tegn. Vi lever i en verden med 0-renter. Når folk på et tidspunkt stiller sig tilfredse med at få 0 pct. i afkast på obligationer, så sker der noget dramatisk. Der er meget stor forskel på, om alle er ude for at jagte den næste hurtige gevinst og til en dagsorden, der handler om at beskytte det, som man trods alt har tjent. Hvis man vil beskytte sin gevinst, er der ikke andet at gøre end at sælge ud af sine aktier. Derfor kan det her også ende i et større tilbagefald.«

Jeppe Christiansen mener selv, at den bedste langsigtede beskyttelse af formuen er investering i value-aktier.

Læs også: Euroinvestor mener: Vi lever i verdenshistoriens største boble

Læs også: Lars Tvede med forudsigelse: Det kommer der til at ske nu