Henter kommentarer

Muligt børseventyr kollapser: Nu kritiserer eksperter særligt forhold


Børsnoteringen af MeeW er skrottet, men nu kritiserer to professorer et forhold omkring selskabets børsnotering.

Tre af de selskaber, som har hjulpet MeeW med at klargøre sig til den svenske Spotlight-børs, er helt eller delvist ejet af selskabet bag den svenske vækstbørs, Spotlight Group. Det drejer sig om selskaberne Seahouse Capital, Shark Communications og Nordic Issuing.

Rådgivernes forhold til Spotlight-børsen kritiseres nu af to professorer overfor Euroinvestor.

Da Euroinvestor oplyser professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Carsten Tanggaard, at Spotlight-børsen delvist ejer flere af MeeWs rådgivere, er professorens første reaktion klar:

»Åh nej,« siger Carsten Tanggaard til Euroinvestor.

Professoren fortæller, at det ikke er første gang, han har hørt om tilfælde som dette, men det gør ikke kritikken mindre hård.

»Jeg kan ikke forstå, at man kan få lov til sådan noget,« siger Carsten Tanggaard.

Onsdag kom det frem, at det danske selskab MeeW dropper selskabets plan om en børsnotering på den svenske vækstbørs Spotlight. Det skete, efter selskabets nu tidligere topchef, Armin Kavousi, blev afsløret i at fuske med sit cv. Efter afsløringen trak flere investorer sig fra selskabet, og siden har MeeWs bestyrelse trukket sig tilbage.

Læs også: Meew-topchef Armin Kavousi taget i rod med cv’et

Men en ting er kritikken af MeeW og den forhenværende topchef. En anden ting er kritikken af ejerforholdene i de selskaber, som har kridtet banen op for MeeWs nu afblæste børsnotering.

Tanggaard fortæller, at der er en klar interessekonflikt i MeeWs fejlslagne børsnotering, da rådgiverne har økonomisk incitament til at få selskabet – og andre selskaber – på Spotlight-børsen. Det kan derfor gå udover kvalitetssikringen af selskaberne, mener professoren.

I sidste ende er det investorerne, som kan blive ført bag lyset, forklarer han.

»Hvis de, der skal hjælpe til med at overbevise investorerne om, at det er en god investering, er lønnet fra den samme ejer som denne børs, så bliver det jo ikke uvildigt. Så bliver det mere markedsføring end investorbeskyttelse. Det må være ret indlysende. Hvis alle rådgiverne omkring selskabet er tilknyttet børsen, kan man jo ikke bruge det til noget,« siger Carsten Tanggaard.

Selvom dobbeltrollerne ikke nødvendigvis er ulovlige, kan Spotlight Groups forskellige roller skabe tvivl, fortæller professor i børsret ved Københavns Universitet, Jesper Lau Hansen.

»Umiddelbart er jeg ikke bekendt med, at der er juridiske forhindringer i deres forskellige roller. Men når det er sagt (som jurist), kan jeg godt tilslutte mig Tanggaards kritik af, at deres forskellige roller kan medvirke til at skabe tvivl om, hvorvidt de som operatører (dvs. ejere) af markedspladsen Spotlight er tilstrækkeligt påpasselige med at sikre kvaliteten af de selskaber, som benytter markedspladsen,« skriver Jesper Lau Hansen i en mail til Euroinvestor.

Læs også: Børs bandlyser skandaleramt topchef

I et svar til Euroinvestor fortæller Spotlight Groups vicetopchef, Markus Neuding, at man er opmærksom på, at der er risiko for interessekonflikter, når et selskab ejet af Spotlight rådgiver et selskab på vej ind på Spotlight-børsen.

»Den måde, vores gruppe af selskaber er struktureret, gør, at håndtering af interessekonflikter altid ligger højt på vores liste, når det kommer til at overholde retningslinjerne. Det er noget, vi tager meget seriøst, og tildeler meget tid og mange ressourcer til,« skriver Markus Neuding.

Han peger selv på den finansielle rådgiver, som i dette tilfælde var Seahouse Capital, som den største risiko for interessekonflikter.

Vicetopchefen påpeger dog også, at man benytter sig af eksterne advokatfirmaer til at udføre gennemgangen af selskaberne før børsnoteringen.

Markus Neuding understreger også, at Spotlight Groups økonomiske interesser er langsigtede, og ifølge vicetopchefen er gennemsigtighed og åbenhed derfor vigtigt for selskabet.

Børsen har tidligere afdækket, at MeeWs regnskabstal forud for børsnoteringen ikke var reviderede af en revisor.

Læs også: Nordnet vender ryggen til kritiseret børsnotering

Læs også: Endnu en storinvestor trækker sig efter skandale