Henter kommentarer

Nordisk storbank ser ny optimisme for økonomien


 
Hvad er valueaktier og hvad er vækstaktier? Bliv klogere her.
Vis mere

2023 tegner til at blive endnu et usikkert og udfordrende år med verdensøkonomien i en markant afmatning.

Rentehævningernes spøgelse hænger stadig over økonomien, og det store spørgsmål er, hvor meget mere pengepolitikken skal strammes for at få endelig bugt med den historisk høje inflation.

Men alligevel skaber faldende energipriser og Kinas genåbning nu ny optimisme for økonomien.

Derfor har Nordea også valgt at opjustere bankens prognose, Nordea Economic Outlook, for verdensøkonomien i år. Dog er skønnet for 2024 nogenlunde uændret i forhold til september-prognosen.

Læs også: Advarer om alvorlige kurstæsk til danske aktier

Den nordiske storbank venter således, at verdensøkonomien vil vokse med 3,2 pct. i år og 2,7 pct. i 2024.

»For Danmarks vedkommende ventes BNP i år at falde med 0,5 pct. Men væksten vender allerede tilbage i 2024, hvor vi venter en fremgang på godt 1 pct. Tilbagegangen i år kommer dog på baggrund af en bedre end ventet udvikling i 2022, hvor BNP nu vurderes at være steget med hele 3,5 pct,« forklarer Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Opbremsningen i dansk økonomi stammer fra et fald i privatforbruget og boliginvesteringerne, som er blevet ramt af den høje inflation, de højere renter og den generelle usikkerhed om fremtiden, tilføjer han.

Nordea forventer, at inflationen i 2023 og 2024 vil falde til henholdsvis 5 og 2 pct.

Læs også: Hedgefond var forberedt på kinesisk optur – mener investorer glemmer særlig fare

De hårde vilkår for økonomien skyldes især centralbankernes stramme pengepolitik i kampen om at bremse inflationen.

I USA har Federal Reserve (Fed) allerede sat renten op til 4,5 pct., og i Europa har Den Europæiske Centralbank (ECB) fulgt trop og sat renten op til 2 pct. Og Nordea venter flere rentehævninger i løbet af første halvår 2023 fra dem begge.

»Vi vurderer, at ECB sætter renten op til 3,25 pct. og forventer, at Nationalbanken tilsvarende vil sætte renten op til 3 pct. Det vil i givet fald være det højeste siden 2009,« lyder det fra Helge J. Pedersen.

Læs også: Steget 455 procent over 30 år: 'En fornuftig investering'

Men selvom økonomien er hårdt prøvet, skal det bemærkes, at udgangspunktet for dansk økonomi er ret godt, pointerer Helge J. Pedersen.

»Der har været store overskud på både de offentlige finanser og betalingsbalancen over de seneste år, ligesom arbejdsmarkedet har været superstærkt. Beskæftigelsen er rekordhøj, og mange virksomheder melder fortsat om mangel på arbejdskraft. Det er med til at holde den samlede købekraft i samfundet oppe,« siger han.

Nordea forventer dog en stigning i arbejdsløshedsprocenten til knap 3,5 pct. i 2023 fra 2,5 pct. sidste år. Det er selvfølgelig noget højere end nu, men på niveau med situationen fra før pandemien, tilføjer cheføkonomen.

Læs også: Dansk aktie er steget 213 pct. på en måned – børshus anbefaler at sælge den

Læs også: Private har solgt helt ud af pandemiens teknologivindere