Henter kommentarer

Nordnet: 5 grunde til, at danske aktier er raslet ned


Der er flere forklaringer på, at danske aktier er raslet ned i 2022.

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar onsdag morgen. Her opridser han fem årsager til, at danske aktier - målt på det danske C25-indeks - er sendt ud i et aktiedyk på omkring 10 procent.

Læs også: Det glimter under overfladen - store fald skjuler aktie-vinderne

1) Der er ifølge ham høje forventninger til danske aktier, fordi selskaberne i årevis har leveret »fremragende« afkast. Det kan dog også ses i nøgletallene og i markedets forventninger.

2) Rentebilledet har ændret sig fra lave og faldende renter til nu stigende renter. Det rammer især det danske aktiemarked, der er proppet med mange vækstaktier, der bliver kraftigere påvirket, når renterne stiger.

Læs også: Saxo Bank: Sørg for at have aktier som disse

3) Danske aktier er højt prissat og et øget fokus på lav prisfastsættelse gør, at det er »naturligt, at investorerne sælger ud af danske aktier,« forklarer han.

4) Udenlandske investorer og mæglerhuse dominerer med Per Hansens ord det danske aktiemarked. De har længe foretrukket danske aktier, men i øjeblikket er stemningen vendt, og det bidrager til kursfaldene.

5) 'Novo Nordisk-effekten' er aftagende, påpeger Per Hansen. »Når udenlandske investorer kom Novo Nordisk i aktieindkøbskurven, kom der samtidig også lidt noget andet i porteføljen.« Men i december kom den danske medicinalgigant med en negativ udmelding, som fik børshusene til at sænke deres estimater. Det har en effekt på »Novo Nordisk-effekten«, der ifølge ham nu har lidt den modsatte virkning.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

Læs også: Svensk storbank: C25-aktie er dyr