Henter kommentarer

Pensionsgigant advarer mod nedtur: Danske aktier kan fortsætte fald


Selvom danske aktier er faldet markant tilbage, så er det ikke sikkert, at børsnedturen er overstået.

Danske aktier kan falde op mod 5-10 pct. mere, vurderer Sampensions aktiechef, Philip Jagd, over for Børsen.

»I min optik bevæger renterne sig én vej, og det er op. Danmark har fået et pænt tryk, men de globale aktier er kun nede med 5 pct., og det er jo ingenting. Hvis globale aktier kommer ned med 7-8 pct., så er vi ved at være der, hvor der er en verdenskorrektion. Når der er en verdenskorrektion, så er der enkelte markeder, der er nede med det dobbelte. Det kan være, at det bliver Danmark og Nasdaq denne gang,« siger Philip Jagd til Børsen.

Læs også: Nordea: Dette kan måske redde dine aktier fra at synke i dybet

Rentefrygten har grebet markedet, efter den amerikanske centralbank – Federal Reserve – har bebudet, at man er på vej til at stramme pengepolitikken, hvilket indebærer at man vil hæve renten. Det spiller en rolle, når markedet skal vurdere nutidsværdien af et selskabs fremtidige indtjening. Jo højere rente, jo lavere bliver nutidsværdien af den fremtidige indkomst.

Læs også: Der er aktieguld blandt de bombede selskaber – det vil strategen se efter

En højere rente rammer derfor i særlig grad vækstaktierne, der relativt set har en større del af deres indtjening længere ude i fremtiden. Derfor er den type aktier, som man eksempelvis især finder i det teknologitunge, amerikanske Nasdaq-indeks, på det danske aktiemarked eller blandt grønne aktier, bemærker Formueplejes aktiechef Otto Friedrichsen, ifølge Finans.

Læs også: Det glimter under overfladen – store fald skjuler aktie-vinderne

»I den modsatte grøft findes de lavere værdisatte selskaber med lavere vækstforventninger og klassiske forretningsmodeller. Virksomheder inden for finans, bank og industri m.m., hvor driften i langt højere grad kompenserer investor for rentestigninger, og som dermed omvendt over tid har en positiv effekt af en bevægelse mod højere realrenter. Det er i bred fortolkning de såkaldte valueaktier,« forklarer han over for Finans.