Henter kommentarer

| Opdateret

Saxo Bank om tech-nedturen: Dette er værd at holde øje med


En lang række teknologiaktier er faldet tilbage i løbet af de seneste uger.

Tech-aktierne steg kraftigt tirsdag, men forud for tirsdagens optur var der ifølge Saxo Bank tale om et af de større aktiedyk i Nasdaq 100-indekset. Indekset var forud for tirsdagens udvikling nede med 10,9 pct., hvilket svarer til den 15. største nedtur siden 1. januar 2003.

Længden af nedturen blandt teknologiaktierne kan blive afgørende for stemningen blandt tech-investorer, vurderer Saxo Banks aktiestrateg, Peter Garnry, i et analysenotat. Det sker med henvisning til, at særligt vækstaktierne kan være udfordret af højere inflation og stigende renter.

Læs også: Nedtur i teknologi? Glem det – så vild har aktiefesten været

»Historien indikerer, at nedturen kan varer 121 handelsdage, hvis dette er en gennemsnitlig nedtur i forhold til dens genrejsning. Dette, mener vi, vil ændre investorstemningen betydeligt, da den nye gruppe af private investorer, der er kommet til på aktiemarkedet sidste år, aldrig har oplevet et langsomt nedadgående aktiemarked over lang tid. Vores teori er, at investering i vækstaktier og denne opbakning på kort sigt hviler på nedturens længde, og at det derfor er en vigtig indikator at holde øje med fremadrettet,« lyder det fra aktiestrategen.

Hvis vækstaktierne er udfordret for længe, så kan det få den konsekvens, at »mange vil blive utålmodige og skifte strategi eller måske endda helt forlade aktiemarkedet,« vurderer Peter Garnry.

Her ses udviklingen i det teknologitunge Nasdaq-indeks fra 27. februar 2019 frem til 10. marts 2021. Den lille røde cirkel viser, hvor aktiemarkeder nåede bunden 23. marts 2020 efter coronanedturen. Den store røde cirkel de seneste ugers fald i teknologiaktierne. Vis mere

Aktiestrategen fremhæver, at de 15 historiske aktiedyk, som man har set på, typisk har varet 121-157 handelsdage, og at det er muligt, at nedturen i teknologiaktierne derfor kan varer 6-9 måneder.

At vækstaktierne i særlig grad er blevet ramt af rentebekymringerne, kan ifølge Nordea forklares med, at en stor del af vækstselskabernes forventede indtjening skal findes længere ude i fremtiden.

»Den længere tidshorisont betyder, at de (vækstaktierne, red.) er mere følsomme overfor rentestigninger, fordi den fremtidige indtjening bliver tilbagediskonteret hårdere ved stigende renter. I de senere år har faldet i realrenterne været med til at sende vækstaktier i vejret især relativt til value-aktier,« lød det i en kommentar fra Nordea.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Alle taler om rentestigninger og aktier - her er sammenhængen

Læs også: Kapitalforvalter: 'Vi kommer formentlig til at have den fedeste optur'