Henter kommentarer

Kapitalforvalter: 'Vi kommer formentlig til at have den fedeste optur'


Rentestigninger har historisk set ført til betydelige aktiestigninger.

Det påpeger Søren Dal Thomsen, der er adm. direktør hos kapitalforvalteren Spektrum, ifølge Børsen. Det sker, efter finansmarkederne de seneste uger har priset tidligere og flere rentestigninger ind i aktierne. De stigende renter har sendt rystelser igennem aktiemarkedet - særligt i de mere rentefølsomme aktier, der typisk omfatter vækstaktier.

Men i syv ud af otte tilfælde, hvor der har været rentestigninger, har det ført til markante opture i det amerikanske S&P 500-indeks, viser en analyse fra Spektrum.

»Når renten stiger, er det et udtryk for, at der kommer gang i samfundet. Vi kommer formentligt til at have den fedeste optur, når verden åbner op, for folk har masser af penge mellem hænderne. Tag eksempelvis en restaurantejer, der har været nødt til at lukke ned: Nu får han støtte, du skulle have brugt 1000 kr. på restaurant, men det gør du ikke; du går i plus, restauranten går i nul, og så er der et minus på 1000 kr. hos staten. Det hele øger formuerne hos private, og gælden stiger hos staten. Så vi kommer til at have en god tid økonomisk set. Og dér er stigende renter slet ikke farlige for aktiemarkedet,« forklarer Søren Dal Thomsen, ifølge Børsen.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Et lignende synspunkt har pensionsselskabet Vellivs chefstrateg, Henrik Henriksen, forleden givet udtryk for i en klumme hos Euroinvestor:

»Mange investorer bliver automatisk bekymrede for aktier, når renterne stiger, og her synes jeg det er vigtigt at få fakta på bordet. Obligationer er per definition en af de 'tabende heste', når renterne stiger – ikke mindst, når kuponrenterne er så lave som nu. Investorer søger den vindende hest, og aktier har den fordel, at deres nyhedsflow typisk forbedres, når renter, vækst og inflation stiger. Så når det er den cocktail, der driver rentestigninger, har historien gang på gang demonstreret, at investorer flytter deres investeringer fra obligationer til aktier: Der opstår outflow fra obligationsfonde og inflow til aktiefonde. Momentum, medvind, modvind – kald det lige hvad du vil – er den dominerende kraft på de finansielle markeder. Alle ønsker at spille på en vinder – og ingen på en taber,« skrev Henrik Henriksen i sin klumme og fortsatte:

»Lad mig komme med et par eksempler: Det seneste år er det tydeligt, at S&P 500 indekset trives bedst på dage, hvor renten stiger, og dårligst, når renten falder. Det akkumulerede afkast på dage med stigende renter var 120%. Afkast på dage, hvor renterne faldt var -47%. Ser man tilbage på det seneste årti, er det samme historie. Stort set alle perioder med rentehop på minimum 0,5%, over perioder på 1 – 4 måneder, er forbundet med positive afkast på aktier. Selv det frygtede 'Taper Tantrum' i 2013. Da Bernanke i en Q&A den 22. maj 2013 'kom til”' at sige, at Fed skulle til at drøfte nedtrapning af deres obligationskøb, tabte både aktie- og obligationsinvestorer 4-5% det næste par uger.«

At vækstaktierne i særlig grad er blevet ramt af rentebekymringerne, forklares ifølge Nordea med, at en stor del af vækstselskabernes forventede indtjening skal findes længere ude i fremtiden.

»Den længere tidshorisont betyder, at de (vækstaktierne, red.) er mere følsomme overfor rentestigninger, fordi den fremtidige indtjening bliver tilbagediskonteret hårdere ved stigende renter. I de senere år har faldet i realrenterne været med til at sende vækstaktier i vejret især relativt til value-aktier,« lød det i en kommentar fra Nordea.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Alle taler om rentestigninger og aktier - her er sammenhængen

Læs også: Nedtur i teknologi? Glem det – så vild har aktiefesten været