Henter kommentarer

Storbank efter massive kurstæsk: Det skal du huske


Vækstaktierne fik massive kurstæsk fredag.

Det får dog ikke Nordeas chefstrateg Andreas Østerheden til at ændre syn på aktiemarkedet og udsigten for aktierne. Han fremhæver samtidig en vigtig læring, som investorer bør huske.

»Det er vigtigt at huske på, at det i sig selv ikke er underligt, at aktier ikke stiger i en lige linje. På det seneste har markederne vist lidt svaghedstegn, og efter kraftige aktiekursstigninger, synes investorerne heller ikke at kvittere med kursstigninger på ellers bragende gode regnskaber,« lyder det fra Andreas Østerheden.

Det teknologitunge Nasdaq faldt 1,9 pct. tirsdag, mens det brede S&P 500-indekset faldt 0,7 pct. Dow Jones-indekset holdt imidlertid stand og endte med en lille stigning på 0,1 pct.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Alle taler om rentestigninger og aktier - her er sammenhængen

Han lægger vægt på, at kursudsvingene kommer oven på en lang periode med få udsving og mange kursstigninger.

»Selvom det kan tage en tid, før markederne falder til ro igen, mener vi fortsat, at fundamentet for solide økonomiske og regnskabsmæssige overraskelser vil løfte aktier relativt til obligationer i de kommende 12 måneder. Dagens information giver derfor heller ikke anledning til at ændre vores syn på markedsudsigterne. «

Læs også: Pensionskæmpe om stort potentiale: Fire ting er vendt for value-aktierne

De store kursfald tirsdag synes ifølge ham ikke til at være udløst af en specifik katalysator, »selv om der var en del overskrifter der i løbet af eftermiddagen pegede på forskellige årsager. Som en del af overskrifterne er den amerikanske finansminister Yellen blevet citeret for at sige, at renterne kan stige som følge af stærkere vækst,« bemærker han og tilføjer:

»Mens aktiereaktionen stadig er sur på dagen, så bevægede renterne sig ikke markant på udmeldingen. Kommentaren fra Yellen var i sig selv relativt vag, og konflikter derfor heller ikke i vores optik med hvad den amerikanske centralbank har kommunikeret.«

Han henviser til, at finansminister Yellen udtalte, at »det kan være, at renterne skal stige noget for at sikre, at vores økonomi ikke overopheder.« I løbet af tirsdagen trak finansministeren imidlertid i land, og understregede, at hun hverken anbefalede eller forudså renteforhøjelser.

»Det er ikke noget, som jeg forudser eller anbefaler. Hvis nogen værdsætter uafhængigheden af Federal Reserve, så tror jeg, at jeg er den person,« lød det fra Janet Yellen senere tirsdag. Hun sad som formand for den amerikanske centralbank – også kaldet Federal Reserve eller blot Fed – fra 2014 til 2018.

Læs også: Dansk hedgefond tror på stigende inflation: Her har de købt op

Læs også: Kapitalforvalter jagter aktiejuveler – 7 aktier de satser på