Henter kommentarer

| Opdateret

Strateger advarer mod optimismen: Det hænger ikke sammen

April blev den bedste måned på det amerikanske aktiemarked siden 1987, ifølge Financial Times.
April blev den bedste måned på det amerikanske aktiemarked siden 1987, ifølge Financial Times. Foto: PETER PARKS
Vis mere

De globale aktiemarkeder fortsatte opad i april, hvilket sikrede den bedste måned i årtier.

Det undrer strategerne hos den svenske bank SEB. Stigningerne skete nemlig, imens indtjeningsestimater, vækstforventninger og investorstemningen faldt.

Investorerne er for optimistiske, vurderer man hos SEB, hvor teamet af strateger forholder sig skeptisk over for, om et hurtig opsving er realistisk.

»Vi tror, at ​​makrochoket sandsynligvis vil være dybere, end markedet forventer. Genåbningen vil være langsom, da COVID-19 sandsynligvis ikke forsvinder fuldstændigt, og makrochoket kunne være vanskeligt at slappe af, da både erhvervslivet og husholdningssektorerne kommer ud af krisen, der er fyldt med gæld. Hvis arbejdsløsheden ikke falder hurtigt, vil der være knock-on-effekter fra lavere lønninger på både indkomst og inflationsforventninger. Udenrigshandel vil også blive tilbageholdt af fortsatte handels- og rejsebegrænsninger,« vurderer strategiteamet.

Læs også: 4 stærke aktier: 'Du bør lede efter aktier her'

Alt det lader dog ikke til at have påvirket investorerne dybere. Aktierne fortsatte med at stige i april - efter bunden i aktiemarkedet i marts - og MSCI World-indekset steg med 15 pct, så aktierne genvandt omkring halvdelen af ​​tabene fra COVID-19-nedturen.

»Det var ikke, hvad vi havde forventet,« bemærker man hos SEB.

Her hæfter man sig ved, at makrotallene var langt dårligere, end nogen havde vovet at forudsige. Det gælder eksempelvis de mere end 30 millioner nytilmeldte ledige i USA, og at det samlede PMI-indeks for eurozonen faldt til under 15. Hos SEB peger man også på, at indtjeningsestimaterne er faldet for både 2020 og 2021.

»Når du får antagelserne rigtige, men konklusionen er forkert, skal du kontrollere din model. Vi har forsøgt at forstå, hvad der skabte markeder, og fra et grundlæggende perspektiv er der to ting, der skiller sig ud. Den første er Fed's indgriben i statskassen og kreditmarkederne, der bragte de reale afkast tilbage under nul ved at hæve de langsigtede inflationsforventninger. Det andet er markedets fortsatte forventning om, at indtjeningen vil være tilbage over toppen af ​​2019 allerede næste år,« lyder det fra strategerne.

I kombination forklarer disse to faktorer, hvorfor vi nåede en ny cyklus-top for P/E-multiplerne. Håbet om et hurtig opsving i indtjeningen forklarer, hvorfor investorer vælger at se de afgrænsede makro- og indtjeningstal på kort sigt som midlertidige og irrelevante, lyder ræsonnementet.

»Men hvis de sidste måneder lærte os noget, var det at være åbent for dette hidtil uset chok, der ikke ligner noget, vi har set før. Så vi er fortsat forsigtige med kredit- og aktieeksponering på nuværende niveauer, men er også parate til at revurdere, når vi begynder at se genåbningstakt,« lyder det fra strategerne.

Læs også: Ser stort potentiale i biotek-aktie: 'På vej mod fornyet vækst'

Læs også: Ekspert om at købe aktier nu: Derfor kigger jeg ikke efter bunden

Læs også: Fundamental analyse er vigtig - også i en krise