
Lige nu befinder det økonomiske klima sig i en helt særlig situation – høj inflation, stigende energipriser, krig i Ukraine og geopolitiske spændinger mellem Vesten og Kina.
Det er bare nogle af de parametre, som porteføljeforvalter Søren Milo Christensen må have i tankerne, når han finder nye investeringer til aktiefonden Skagen Vekst A hos den norske kapitalforvalter Skagen.
Lige nu ser han især gode muligheder i to sektorer, og han kigger mod markeder, som mange ikke kigger i retning af.
»Generelt har jeg en defensiv indgangsvinkel til markedet for øjeblikket. Det handler om, at jeg investerer i selskaber, hvor markedet i min optik allerede har medregnet de negative forventninger, og i selskaber med en stærk balance,« forklarer han.
Læs også: Se listen: 10 aktier, der er braget op, imens andre er kollapset
Fonden hører til i norden, men er også eksponeret til aktier i resten af verden.
Over de seneste fem år har fonden haft et afkast på 7,4 pct., mens dens referenceindeks har haft et afkast på 8,84 pct.
»Det, som investering handler om for mig, er at se på, hvilke faktorer eller forhold, der kan ændre sig, og hvor stor sandsynligheden er for at de gør det, samt hvordan ændringerne vil påvirke aktiekursen i selskaberne.«
Porteføljeforvalteren tror især, at ét parameter kan ende med at få en vigtig betydning:
»En faktor, som kan ændre det aktuelle aktiemarked, er hvis der bliver forhandlet en aftale på plads i Ukraine mellem Rusland og Vesten. Det vil vende den nuværende situation med ekstremt høje energipriser i Europa helt på hovedet.«
Læs også: Handelsbanken om C25-aktie: 'Potentialet er ikke til at tage fejl af'
Lige præcis energisektoren følger Søren Milo Christensen tæt. Hans fond Skagen Vekst har tidligere været mere eksponeret over for oliesektoren, end den er nu, men han er stadig positiv over for sektoren.
Det skyldes blandt andet værdiansættelserne i en række olieselskaber.
»Hvis man ser på, hvad der er priset ind, så forventer markedet, at olieprisen skal kraftigt ned fra de niveauer, vi er på i dag,« forklarer han.
Så pessimistisk ser han ikke helt på det.
Læs også: Lille dansk selskab kåret som årets vækstvirksomhed
»Jeg mener ikke, at olieprisen skal være langt over 100 dollar per tønde på længere sigt. Men selv om den falder fra det nuværende niveau, er der stadig mange olieselskaber, der kan fortsætte med at tjene rigtig mange penge. Jeg er ikke så bekymret for, at olieprisen strukturelt kommer meget længere ned.«
Også i banksektoren ser porteføljeforvalteren store muligheder, og også her spiller værdiansættelsen af selskaberne en vigtig rolle.
»Investorerne husker finanskrisen og er enormt negativt indstillet over for banksektoren. De er sikre på, at hver gang vi får en krise, så skal bankerne have økonomisk hjælp for ikke at gå konkurs. Det afspejles også i værdiansættelserne i sektoren, som er relativt lave,« siger han og tilføjer:
»Jeg tror på, at bankerne kommer langt bedre igennem den næste krise, end markedet har priset ind.«
Læs også: Én lille detalje afslører, om du er velklædt på kontoret
Derfor er fonden også stærk investeret i lige præcis bank- og finanssektoren med 18,14 pct. af fondens midler.
Den seneste investering, som Søren Milo Christensen har gjort til fonden, er lige præcis i den sektor. Der er tale om en koreanske bank, der hedder KB Financial Group.
Han ser på koreanske banker som en fantastisk investeringsmulighed.
»Når du ser på udlånene i de koreanske banker, så har de en helt anden kvalitet end tidligere. De tager langt mindre risiko, end man har gjort førhen. Derudover er koreanske banker absurd billige,« siger han.
Læs også: Derfor skal du droppe slipset
I porteføljeforvalterens kikkert er også den vietnamesiske banksektor. Han tror, at Vietnam vil få gavn af de nuværende geopolitiske spændinger mellem Vesten og Kina.
»Vestlige selskaber vil være klart mere tilbageholdende med at investere ny kapital i Kina, og Vietnam fremstår som et åbenlyst alternativ. Mange af Vestens investeringer i Kina vil i stedet blive rettet mod Vietnam, hvilket naturligvis smitter positivt af på økonomien her,« vurderer han.
Han tilføjer, at banksektoren i Vietnam historisk har haft nogle problemer, men at der nu er ryddet op i disse.
Læs også: Chefstrateg: 'Det er ikke tiden til store væddemål'
Læs også: Derfor har kapitalforvalteren solgt ud af sine aktier