Henter kommentarer

Ugens aktie: AMBU - Coloplast-ejersiden tager fat

Ifølge Aktieinfos analyse er Ambu højere prissat, end sund fornuft tilsiger. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ifølge Aktieinfos analyse er Ambu højere prissat, end sund fornuft tilsiger. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Andet akt i persondramaet hos Ambu blev annonceret sammen med årsregnskabet den 13. november. Første akt bestod i bestyrelsens beslutning om udskiftning af topchefen, og nu kommer så anden runde med farvel til bestyrelsens formand, Jens Bager.

Afløseren kommer udefra, nemlig Coloplasts tidligere topchef, Lars Rasmussen, så han skal først vælges ind i bestyrelsen, hvilket må tolkes som et ønske fra Coloplast-storaktionæren N.P. Louis Hansen, der ejer den største aktiepost i Ambu på 14,9 pct.

Grundlæggerfamilierne råder kun over 8,1 pct., men de har via A-aktiernes stemmekontrol med 57,0 pct. Deres passive attitude har udviklet sig galt, og nu overtager en industrialist så magten. Ambu’s udfordringer er så omfattende, at det kræver en fast hånd og evne til handling.

Læs også: Kommende ambu formand har god plads til sin tredje formandspost

For de almindelige aktionærer burde skiftet være positivt. Bestyrelsen vil ikke længere have frie hænder til at handle efter forgodtbefindende.

Vi ser det desuden som et signal om muligheden på længere sigt for en fusion ind i netop Coloplast, men det forudsætter, at Ambu får greb om sin planlagte ekspansion, hvor man satser på at udvikle engangsudstyr til ”visualisering” inde i kroppen ved operationer og undersøgelser.

Konkurrenterne vinder tid

Angiveligt udløstes ledelsesballaden af uenighed om det tilkøbte SC210-produkt, hvor bestyrelsen krævede et stop. I stedet satser Ambu på sit eksisterende aScope som platform, der så skal tilpasses og godkendes med henblik på anvendelse i flere af kroppens organer.

Afbrækket betyder en forsinkelse på et par år for lancering af et koloskop til tarmundersøgelse. Behovet her i stykantal er enormt set i forhold til det nuværende segment (luftvejene).

Trumfkortet ved engangsudstyr er minimal risiko for overførsel af sygdomsfremkaldende organismer i forhold til udstyr, som vaskes og desinficeres, men nu får konkurrenterne desværre mere tid til at udvikle tilsvarende udstyr.

Ikke noget godt signal

Den nye topchef Juan Jose Gonzalez tiltrådte i maj og fik hurtigt overbevist bestyrelsen om fordelene ved selv at overtage salget i USA. Ideen skal nu vise sin rigtighed i praksis men vil upfront kræve ressourcer til personaleindfasning osv.

Kapitalmæssigt bliver 2019/20 et år med stort outflow, og derfor afholder ledelsen sig helt fra at give en guidance om det frie cash flow. Ikke noget godt signal. Man skal nemlig nu betale de udgifter, som de store ændringer medfører.

Læs også: Ambu/CEO: Vi er foran planen med salgsændringerne i USA

For det 2019/20 forventer ledelsen en vækst på 16-22 pct. Vi skønner dog, at ca. 6 pct. heraf skyldes USA-ændringerne i år, dvs. en reel vækst på 9-15 pct. Motoren er segmentet »Visualisering«, idet »Anæstesi« og »Patient Monitorering« vokser støt med ca. 4 pct.

Overskudsgraden (før særlige poster) angives til 12-14 pct. (17 pct. i år). De fremadrettede merudgifter vil belaste indtjeningen.

Samlet tegner der sig derfor et nettoresultat for 2019/20 på ca. 300 mio. kr. (317), men uden sidste års særlige forhold. EPS vil dermed ligge på ca. 1,3 kr.

Kursudvikling i Ambu A/S, år til dato. Vis mere

Shorting skyld i kursboom

Ambu er efter vores opfattelse højere prissat end sund fornuft tilsiger. Aktien kræver et begejstret publikum - og det findes: Der er nu 39.706 aktionærer mod 22.567 for et år siden. For tre år siden (kurs 71,2) var der kun 6.393 Ambu-aktionær. Alle håber på en genrejsning af væksteventyret, som førte til en All Time High-børskurs på 280.

Onsdag opstod et boom i børskursen på +25 pct. til 126, efter regnskabet blev fremlagt.

Det skyldes næppe indholdet, men derimod paniske opkøb blandt short-sælgerne (i et omfang på ca. 9 pct. af aktierne).

Man skal altså ikke opfatte det som udtryk for, at Ambu’s problemer nu er løst. Det vil sandsynligvis tage to-tre år at komme op på sporet igen, men håbet øges ved at A-kæden nu tager fat.

Styrker

Anerkendt stilling med velfungerende kvalitetsprodukter til brug ved livstruende opgaver på sygehuse og ved redning. Dynamisk vækstevne baseret på produktudvikling. Velorganiseret produktion med vægten placeret i Malaysia og Kina. Salgsnettet dækker I-landene.

Svagheder

Lille aktør i sundhedsbranchen. Produktet aScope er afgørende for vækst. Krav til godkendelser, dokumentation og sikkerhed kræver stordrift. Afhængig af adgang til indkøb af komponenter, teknologi og rettigheder.

Muligheder

Udvidelse af produktsortimentet inden for Visualisering med udstyr til at dække en række organer i kroppen. Realistisk set kan det adresserede marked udvides 50 gange. Markedsandelen i det første segment (luftvejene) angives til 20 pct., og der er med andre ord et enormt potentiale. Hertil vil komme voksende afsætning i resten af verden, idet salget overvejende foregår i I-landene

Trusler

Konkurrence fra de dominerende udbydere, som vil forsvare deres markedsposition. Der sker en hurtig teknologisk udvikling inden for elektronisk og optisk mikroudstyr samt software. Eventuelle krav om genbrug vil ramme producenter af engangsudstyr.

Hverken Aktieinfo, John Stihøj eller Lau Svenssen ejer aktier i Ambu.

Hver fredag bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. »Millionærklubben« hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978.