Henter kommentarer

Ung investor: Derfor holder jeg mig langt væk fra at investere i olie, gas og alkohol


Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

Anton Golles er 23, læser fysik på Københavns Universitet og bor på Frederiksberg, men kommer oprindeligt fra Fyn. Da han begyndte at investere i gymnasietiden handlede det mest om at tjene hurtige penge, men i dag ligger der langt flere tanker bag de investering, han foretager sig.

Hvornår begyndte du at investere?
»Jeg begyndte at investere, da jeg gik i 3.g og var nok 18 år. Sammen med en kammerat fra gymnasiet sad jeg og kiggede på tradingsider. Dengang var ideen nok sådan noget »get rich quick«. Når man først har smidt penge ind, er det ikke så intimiderende at investere dem videre. Senere har jeg så oprettet en konto på Nordnet, og efterhånden som jeg har investeret, har jeg fået mere og mere interesse i at følge med i forskellige virksomheder.«

Hvor kommer interessen fra?
»Som 12-årig fik jeg foræret bogen »Rich Dad, Poor Dad«, som handler om to fædre, der bruger deres penge forskelligt den ene med henblik på kumulativ vækst. Den bog har jeg været ret betaget af siden. Mange af mine venners forældre investerede. Og så har jeg altid været glad for matematik. Jeg tror at samspillet mellem de tre ting har banet vejen for min interesse.«



Hvad er din strategi?
»Når jeg ligger og tænker over, hvordan jeg tror, verden skal udvikle sig, så tænker jeg ikke på enkelte virksomheder, men på store trends. Jeg er fysiker og har valgt mit studie for at få indsigt i det fysiske mulighedsrum.«

»Jeg forsøger at kortlægge teknologiske fremskridt, og vurdere hvilke virksomheder der vil gavnes af den udvikling. I den hensigt har jeg lavet en graf, hvor x-aksen er tid og y-aksen er størrelsen af muligheden. Helt til venstre er elbiler, så kommer sattelitinternet, genom-sekvensering og elektriske fly. Længere oppe er vertikal farming, altså landbrug i højden, automatiske biler, decentralisering af finans og laboratoriefremstillet kød.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

»Desuden overvejer jeg levering af varer med drone. Virksomheder som Just Eat og Amazon bruger flere mia. kr. på levering, og de kunne med en sådan udvikling sænke deres omkostninger gevaldigt. Jeg forsøger at eksponerede mod aktier, der vil gavnes af disse udviklinger, men lige nu har jeg hverken tid eller overskud til at følge med i flere virksomheder.«

»Jeg forsøger at forstå enkelte virksomheder i dybden. Jeg ville ønske, jeg kunne sætte mig ind i flere selskaber, men det har jeg ikke ekspertise og tid til. Derudover holder jeg mig langt væk fra gas, olie, tobak og alkohol, for jeg mener ikke, det er med til at gøre verden til et bedre sted.«



Handler du enkeltaktier, ETF’er, indeks eller fonde?
»I dag har jeg har kun kryptovaluta og aktier i Tesla. Største delen af min portefølje er Tesla-aktier og resten er kryptovaluta som blandt andet bitcoin, binance coin, ethereum og lidt dogecoins. Jeg har været med i en del teknologivirksomheder, blandt andet inden for 3D-printing og genteknologi, men da disse er growth firma med lang vej til profitabilitet blev jeg nervøs for den stigende rente, og derfor solgte jeg dem.«

Læs også: Ung investor: Derfor køber jeg flest enkeltaktier

»Jeg så det som en kæmpe udfordring for mange af de kommende teknologiselskaber, som jeg er overbevist om ikke kommer til at lave overskud de næste par år. Jeg mener, at det har robust-gjort min portfølje at eksponere mig yderligere for krypto.«

Hvilke penge investerer du for?
»Jeg investerede stort set hver og en krone, jeg tjente i mit sabbatår. Jeg arbejdede som en masse forskelligt, blandt andet Just Eat-bud og barchef. Alle pengene røg i markedet. Derudover køber jeg for et fast beløb hver måned, da jeg ikke har forstand til at time markedet, og derfor vil jeg hellere skyde penge ind løbende – såkaldt »Dollar-cost-averaging".«

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»Min bedste investering har helt klart været Tesla. Mit afkast har været pænt med et plus på 1201 pct. Da jeg startede med at investere rigtigt, købte jeg mange »klassiske« aktier som blandt andet Lundbeck. Efter min lidt kedelige start blev mange af mine investeringer mere risikobetonet. Da jeg første gang investerede i Tesla, tilskrev mine modeller, at der var cirka 30 pct. chance for, at selskabet ville gå bankerot. Dog er jeg efterhånden mere optimistisk i forhold til deres fremtid.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Typisk har traditionelle bilfabrikanter outsourcet meget, og mange af delene bliver lavet forskellige steder. Hos Tesla har de integreret meget af deres valuechain og laver et produkt med minimeret spild. På den måde ser jeg mulighed for bedre margen. Desuden kan jeg ikke se, hvorfor nogen andre virksomheder ville kunne slå dem, når det kommer til selvkørende biler. Og så ser jeg det som positivt, at de ikke prøver at please Wall Street.«

»Det har altså været en super investering både finansielt men også i forhold til læring. Jeg har fulgt med i alle udgivne rapporter og præsentationer fra virksomheden, samt hvordan produktionen går. Det har været en fantastisk casestudy.«

Har du en fordel, fordi du er ung, og har lang tid på markedet?
»Netop min tilbøjelighed til højere risikovillighed gør, at jeg kan eksperimentere med investeringer, og har mulighed for højere gevinster. Desuden skal man som ung også huske på, at jo længere man er i markedet, jo bedre gavnes man af renters rente-effekten.«

Læs også: Teodor på 21: "Disse aktier holder jeg øje med"

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»Jeg vil sige, at har man en lille håndfuld penge, man er komfortabel med at smide ind i markedet, så gør det, men se det som lærepenge. Du skal ikke være så bange for at miste dit første indskud. Så snart man er inde i en virksomhed, bliver det spændende at følge med i, hvilke udfordringer virksomheden har, hvad investorer ligger vægt på, og hvornår aktien bevæger sig. Derudover synes jeg, det er vigtigt at komme i gang, også selvom ens første investering ikke nødvendigvis viser sig at være god.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»Egentligt gad jeg godt Cathie Woods fonde. Jeg synes, hun er en af de mest fantastiske investorer, og hun har bidraget til at skabe mit syn på investering. Det er dejligt, at have et kvindeligt forbillede i det her felt, for dem er der ikke mange af. Hun har også været med til at opbakke min tro på bitcoin og Tesla. Det har været fedt at få valideret, og det er en fed følelse at vide, andre der har godt styr på det, ser de samme ting ske som mig.«

Læs også: Cille er 22 år og investor: Disse aktier har jeg i kikkerten

»Jeg er meget interesseret i genteknologi. Jeg synes det er interessant at kunne kurere en sygdom fremfor at symptombehandle, som man eksempelvis gør med sukkersyge patienter, der får en sprøjte hver dag. Finansielt er en sprøjte om dagen bedre end en engangskur, men jeg tror på, at produkter der er bedre for helheden, er fremtidens vindere. Jeg har ikke ekspertise til at vurdere, hvilke virksomheder står til at vinde i denne omvæltning, så i denne sektor ville jeg gerne overlade mine investering til for eksempel Cathie Woods.«

»Derudover holder jeg øje med virksomheden Proto Labs. Er man for eksempel en virksomhed, der mangler en del til noget, man bygger, kan man sende en 3D-fil til Proto Labs. Så kan de printe den, støbe den eller fræse den. Det er en stor fordel for små virksomheder, så de ikke skal købe store dyre maskiner til at fremstille alle de små dele.«

Læs også: Derfor kollapser dansk it-aktie med 30 pct.

Læs også: Nye tal afslører: Danskerne går bananas i kryptovaluta