Henter kommentarer

Vildt stjerneopgør i gang på Wall Street


Der er lagt op til et storslået opgør i investeringsverdenen.

Investoren Michael Burry, der blev kendt for at forudsige Finanskrisen i 2008 satser nu på, at en af Wall Streets helt store stjerner, Cathie Wood, tager fejl. Han har væddet på, at aktierne, som hendes kapitalfond Ark Invest investerer i, falder i værdi. Det viser en række dokumenter til det amerikanske børstilsyn, SEC, der netop er blevet offentliggjort, skriver Bloomberg News.

Cathie Wood, der står i spidsen for kapitalforvalteren 'Ark Invest' har været en af de mest omtalte porteføljeforvaltere i 2020 og ind i 2021. Kapitalforvalteren satsede på især teknologiaktier og biotekaktier med en forventning om, at virksomhederne kunne disrupte deres respektive brancher. Mens andre aktier blev kastet ud i et uhyggeligt fald under den voldsomme coronanedtur i foråret 2020, endte en lang række af Ark Invests aktier med at stige kraftigt.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Det kunne eksempelvis ses i kapitalfondens flagskib, 'Ark Innovation ETF', hvor man i stor stil satsede på aktier som Tesla, Square, Roku, Teladoc Health, Spotify, Baidu og Zillow Group. 'Ark Innovation ETF' steg 150 pct. i 2020, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks til sammenligning steg 44 pct. i samme periode.

Michael Burrys sats har for nogle også vakt opsigt, fordi der samtidig er tale om to investeringsstil, der tordner sammen. Han repræsenterer value-investering, hvor der investeres i værdiaktier, der er billigt prisfastsat i forhold til det bagvedliggende selskabs fundamentale værdi og i forhold det øvrige aktiemarked. Cathie Wood repræsenterer derimod stilen, hvor der investeres i vækstaktier. Vækstselskaberne kendetegnes ved, at de eksempelvis har høj vækst i omsætningen sammenlignet med det øvrige aktiemarked, men at aktierne til gengæld også har en høj prisfastsættelse.

Den forskel i udgangspunktet forklarer måske også, hvorfor det netop er Michael Burry, der gentagende gange har advaret om, at prisfastsættelsen på aktiemarkedet var uholdbar. I juni i år advarede han eksempelvis om, at private investorer risikerede at blive ramt af 'moderen til alletiders aktiekrak', hvis de investerede i kryptovaluta og meme-aktier.

Her ses 65-årige Cathie Wood, der står i spidsen for kapitalforvalteren Ark Invest, der fokuserer på teknologi- og biotek-aktier. Vis mere

Han har længe satset på, at Tesla-aktien ville falde, og det er netop en af de aktier, som Ark Invest har været den helt store fortaler for. Hun har spået, at Tesla-aktien kan ramme en kurs på 3000 dollar pr. aktie i 2025, hvilket du kan læse mere om her. De netop offentliggjorte børsdokumenter viser, at Michael Burry har øget sit sats på, at Tesla-aktien vil falde i værdi.

Michael Burry blev kendt, da hans dristige sats op til Finanskrisen blev beskrevet i Michael Lewis' bog fra 2010 ‘The Big Short: Inside the Doomsday Machine’, og senere i filmen ‘The Big Short’, hvor Burry blev spillet af Christian Bale. Filmen beskriver, hvordan Burry - og nogle få andre - satte penge på det, som ingen troede på: At der var noget helt galt på det amerikanske boligmarked.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Lars Tvede: 'Jeg har købt ting, der er vanvittigt upopulære'

Læs også: Få hele forklaringen: Kendt dansk valueinvestor køber stort op i tech