Henter kommentarer

Wall Street mandag: Urolig handel endte med marginalt plus - trukket af techgiganter


 

De amerikanske aktier startede den nye uge, som de sluttede den gamle. Med en urolig handel, som både så aktierne i plus såvel som i minus. Til sidst i handelen rettede markedet sig fra sin bund og endte med et marginalt plus.

Markedsrenterne bragede igen opad, selv om olieprisen ellers satte sig for tredje handelsdag i træk, og det lagde pres på aktierne i bred forstand, men noget overraskende ikke på alle teknologiaktierne, der faktisk så en del stigninger.

I den positive vægtskål var, at det i weekenden med en feberredning lykkedes politikerne i Kongressen i Washington at blive enige om at forlænge det offentlige budget, USA's finanslov, med 45 dage.

Læs også: Over 10 mia. kr. venter på at kunne blive udbetalt til boligejerne: ‘Der bliver fest i provinsen’

Det nye budgetår startede ellers søndag og uden en forlængelse ville den føderale regering i vidt omfang være blevet lukket, og det var reelt også den nyhed, som sendte renterne opad.

Det brede S&P 500-indeks var mandag på et tidspunkt i plus med 0,3 pct., inden det faldt til et minus på 0,6 pct., og inden det i den sidste times handel alligevel kravlede marginalt i grønt.

Dow Jones tabte dog stadig 0,2 pct., mens Nasdaq derimod gik op med 0,7 pct.

I det netop overståede tredje kvartal faldt det amerikanske aktiemarked samlet med 3,6 pct., da september alene bragte et minus på 4,9 pct. med sig.

Nedturen for aktierne tog især fart efter forrige uges rentemøde i Federal Reserve, da bankens chefer signalerede højere renter i længere tid.

»Det er et ret negativt signal, at S&P 500 falder, efter Kongressen kom ind og afværgede en risiko i forhold til en regeringsnedlukning, som var på alles radar,« sagde Mike Harris, direktør i Quest Partners, tidligere mandag til Bloomberg News.

Læs også: Derfor løfter Danske Bank anbefalingen og kursmålet for Mærsk-aktien

»Det faktum, at vi ikke ser meningsfulde stigninger, og endnu engang denne store bevægelse opad i renterne, er i det store hele tegn på, at markedet endelig erkender realiteten omkring højere renter i længere tid.«

Den tiårige rente steg mandag med 12 basispoint.

I S&P 500 var det de tre teknologitunge sektorer, kommunikationsservice, it og cyklisk forbrug, som steg 0,3-1,5 pct.

I den anden ende haltede det for energiaktierne med et fald på 1,9 pct. på grund af tilbagegangen i olieprisen, mens forsyningsselskaberne blev presset endnu mere tilbage med 4,7 pct. på grund af de stigende renter, der rammer sektoren hårdt på grund af dens høje gældsniveauer og stabile indtægter.

Læs også: Sydbank ser dyr prisfastsættelse: 'Aktieinvestorerne slider med at forstå budskabet'

Mandag var Nvidia med til at trække op i markedet med et plus på 3,0 pct. Chipkæmpen er blevet sat på Goldman Sachs liste over anbefalede aktier, og i sidste uge fremhævede Morgan Stanley også, at kursfaldet i september på 15 pct. var en købsmulighed.

»Regn med, at Nvidia vil fastholde sin status som standarden inden for accelereret computing i den overskuelige fremtid,« lyder kommentaren fra Goldman Sachs med henvisning til Nvidias styrke inden for chips til kunstig intelligens.

Inden for it var det dog især for Apple og Microsoft, som bidrog med muskler i hovedindekset, da de vandt 1,5 og 1,9 pct., og i kommunikationsservice steg Alphabet 2,5 pct., mens Meta Platforms gik frem med 2,2 pct.

I cyklisk forbrug var der desuden fremgang til Amazon på 1,8 pct., mens Tesla vandt 0,6 pct. trods et skuffende leveranceniveau i tredje kvartal.

I den anden retning trak oliekæmperne mandag med fald til Exxon Mobil på 1,7 pct., mens Chevron mistede 1,2 pct., mens en af de helt store tabere var forsyningsselskabet Nextera Energy, der mistede 9,0 pct.

Fødevareproducenten Kellogg har taget et nyt navn og hedder nu Kellanova. Samtidig er forretningen for cerealier i USA blevet skilt ud i sin egen aktie med navnet WK Kellogg.

Skilsmissen startede dog med kursfald til Kellanova på 6,0 pct. og til WK Kellogg på 9,1 pct., og de to aktier hørte derfor til i bunden af S&P 500.

Læs også: Jyske Bank: 3 danske aktier, der snart kan stige

Læs også: Danske Bank advarer: Nogle aktier er steget for kraftigt

.\˙ MarketWire