Henter kommentarer

Over 10 mia. kr. venter på at kunne blive udbetalt til boligejerne: ‘Der bliver fest i provinsen’


Lige nu er medierne fyldt med historier omkring de foreløbige 2022 ejendomsvurderinger, som skal bruges til at at bestemme, hvad de danske boligejere skal betale i skat fra 1. januar 2024.

Men faktisk er der også et andet kæmpe hængeparti angående ejendomsvurderingerne.

Størstedelen af de danske boligejere mangler nemlig fortsat deres ejendomsvurdering for 2020 – altså hvad ens bolig var værd den 1. januar 2020.

Og den er helt essentiel, da den skal bruges til at efterregulere den boligskat, som de danske boligejere har betalt fra 2011 til 2020 - og her kan de danske boligejere i snit se frem til at få 25.000 kr. tilbage.

»Det politiske forlig omkring de nye boligskatter er jo designet til, at alle skal være glade. Det betyder, at dem, der har betalt for meget i boligskat fra 2011 og frem til 2020 skal have pengene tilbage. Og dem, der har betalt for lidt, skal ikke opkræves noget,« forklarer Henning Boye Hansen, der er skattespecialist og chefkonsulent i BDO Danmark.

Læs også: Privatøkonomisk ekspert til boligejerne: Træk lige vejret – I er sluppet billigt

Han forklarer, at det seneste skøn lyder på, at der i alt skal betales 13,6 mia. kr. tilbage i boligskatter, og indtil videre er 2,6 mia. kr. blevet udbetalt til boligejerne.

Dermed er der stadigvæk over 10 mia. kr. som mangler at finde vej til de retmæssige ejere.

»Og efter alt at dømme, så kommer der ikke flere penge til udbetaling i år,« lyder det fra chefkonsulenten.

»Næste udbetalingsrunde vil blive i 2024. Og vi er måske allerede der, hvor man kan begynde at frygte, at det kommer til at strække sig ind i 2025,« tilføjer han.

Men det behøver man ikke at være ked af som boligejer.

Reglerne er nemlig sådan skruet sammen, at dem der skal have penge tilbage får et skattefrit rentetillæg på 6,2 pct. for hvert påbegyndt år.

Læs også: Skatteministeriet indrømmer 'åbenlyse fejl' i ejendomsvurderingerne

Det vil sige, at når du får din 2020-vurdering, så regner man en ny boligskat, som man sammenligner med, hvor meget du har betalt i 2011, 2012, 2013 osv. Forskellen imellem de to beløb skal du have tilbage i skat.

Og for hvert beløb, der regnes ud, at man skal have tilbage, lægges der så 6,2 pct. på i rente per påbegyndt år, siden pengene blev betalt til skat, forklarer Henning Boye Hansen.

»Så man kan sige, at der er stort set ikke nogen, der har grund til at klage over, at det trækker ud. Det der er det store problem er, at der ikke er nogen, der helt præcis kan sige, hvem der skal have penge tilbage,« siger han.

Han peger på, at hvis man skal sige det helt bredt, så er det provins-Danmark, der kan se frem til at få boligskat tilbage – altså udenfor storbyerne og udenfor Storkøbenhavn.

Læs også: Se tallene: Så meget kan huspriserne stige efter nye boligskatter

Henning Boye Hansen opremser blandt andet Sydsjælland, Lolland-Falster, Sydjylland, Vestjylland og Nordvestjylland.

»Det er i grove træk, hvor man skal have flest penge tilbage. Men hele provins-Danmark kan se frem til, at der er en stor gruppe, der kan få pengene tilbage,« forklarer han.

Han skyder på, at det er omkring 60 pct. af alle villaer og sommerhuse udenfor de store byer, der skal have penge tilbage, mens ingen ejere af lejligheder får del af den tilbagebetalte skat.

De seneste tal, der ligger fra Vurderingsstyrelsen siger, at det er 530.000 ejerboliger, der skal have pengene tilbage. Til sammenligning er der i hele Danmark 1,75 mio. ejerboliger.

Der vil gennemsnitlig blive udbetalt 25.000 kr. til hver af dem, der skal have penge tilbage, lyder det seneste skøn fra styrelsen.

Læs også: De nye boligskatter gør det sværere at låne for førstegangskøbere

Det højeste beløb, der indtil nu er udbetalt er 80.000 kr. har Vurderingsstyrelsen oplyst, ifølge Henning Boye Hansen,

Han kalder størrelsen for et mærkbart beløb.

»Jeg har sagt, at der bliver fest i provinsen, når de her penge bliver udbetalt,« siger han.

»Vi plejer at sige, at det er som juleaften, når folk får udbetalt overskydende skat. Men dem, der får penge tilbage på deres hus, kommer til at opleve juleaften to gange på et år,« tilføjer han.

Derfor er det helt store spørgsmål nu, hvornår de resterende 2020-vurderingerne bliver offentliggjort.

Indtil videre er der ikke engang udsendt en halv million af vurderingerne, forklarer Henning Boye.

Læs også: Skatteekspert i skarp kritik: Boligejere beskattes af fiktiv værdi

»Det er netop de vurderinger, som formentlig nu bliver trykket tidsmæssigt, fordi der skal bruges ressourcer på at kigge på fejlene i de foreløbige 2022-vurderinger,« forklarer Henning Boye Hansen.

Ved vi noget om, hvad Vurderingsstyrelsens plan er i forhold til udsendelsen af 2020-vurderingerne?

»Nej. De holder det tæt ind til kroppen. Efter planen skulle der have været udsendt 800.000 vurderinger her efter sommerferien. Men de har jo ikke udsendt en eneste endnu, og de kommer heller ikke til at udsende noget, der bare ligner 800.000 i år,« forudser han.

Og selv hvis de lykkedes med at få udsendt en god portion af vurderingerne inden årsskiftet, så går der yderligere op til fem måneder, før man får sine penge retur.

»Så selvom man skulle være heldig og få en ejendomsvurdering her i løbet af efteråret, så får man ikke nogen penge i år. De vil tidligst komme til udbetalingen i 2024,« vurderer Henning Boye Hansen.

Læs også: Disse boligejere bliver forgyldt af de nye boligskatteregler

Læs også: Købere jagter skatterabat: Boligmarkedet oplever momentum