Renterne er braget i vejret, og priserne på stort set alt er steget, hvilket er gået hårdt ud over boligejernes økonomi – eller er det?
Indehaver og stifter af den privatøkonomiske rådgivningsvirksomhed Pengeministeriet, Karsten Engmann Jensen, udfordrer den præmis. Det gør han i et indlæg på LinkedIn, hvor han spørger, om »vi ikke lige skal trække vejret?«
Euroinvestor har ringet til ham for at få ham til at uddybe. Senest er det de nye, foreløbige ejendomsvurderinger, der har fået boligejerne til at klage deres nød, men boligejerne er sluppet billigt de seneste mange år, og så er de højere renter faktisk en fordel for boligejerne, mener han.
Læs også: Vinteren banker på døren – sådan mindsker du elregningen
»En masse mennesker har boet helt gratis i deres bolig de sidste mange år. De klager over boligskatter, men hvis du ser på, hvad danskerne har betalt i ejendomsskat over de seneste ti år, er det alt for lidt i forhold til, hvad der er økonomisk retfærdigt. I betragtning af hvor billigt boligejerne er sluppet, hører jeg mange klager,« siger han.
Derudover lyder det fra Karsten Engmann Jensen, at en ejerbolig er »en fantastisk beskyttelse mod inflationen.«
For at illustrere det, har han lavet et eksempel.
Vi skal forestille os, at priserne, altså inflationen, er steget med 15 pct. på kort tid. Renterne er steget til næsten 5 pct., og at vi ejer en bolig til 1 mio. kr. med en gæld på 500.000 kr.
Læs også: Danskernes renteregning skyder i vejret: Højeste niveau i mere end 10 år
Inflationen betyder, at gælden målt i købekraft falder med 15 pct., og over tre år skal der betales tre gange 25.000 kr. i renter for boliggælden – i alt 75.000 kr.
»Priserne gør dog, at værdien af vores gæld også er faldet med 15 pct. Altså et fald på 75.000 kr. målt i vores købekraft,« siger pengerådgiveren som fortsætter:
»De stigende priser betyder samtidig at boligen (alt andet lige) vil stige med 15 pct.
Altså 150.000 kr. Det vil sige, at vores friværdi på 500.000 kr. vokser med 150.000 til 650.000 kr. Det er faktisk en gevinst på 30 pct.«
Med andre ord mener Karsten Engmann Jensen, at de boligejere, der har en god plan for deres økonomi, får glæde af den, fordi de har likviditet nok til at håndtere en periode med ekstra udgifter.
Læs også: Så meget dyrere er det blevet at låne 1 mio. kr.
»Med en god plan mener jeg, at man naturligvis har lagt en del af besparelsen ved de foregående års lave renter til side,« siger han og tilføjer, at han selv er blevet rigere af det ovenstående scenario.
Er det ikke mest et storbyfænomen, at prisen på ens bolig stiger så markant, som i dit eksempel?
»Når priserne stiger, kan der være nogen, der får mere glæde af det end andre, men generelt, når priserne stiger, vil det udhule gælden og hæve priserne. Så når vi har flere år med inflation, vil det også påvirke priserne i områderne langt fra storbyerne. Men det er klart, at det mest kommer københavnerne og aarhusianerne til gode,« siger Karsten Engmann.
Du siger, at boligejerne set over en bred kam har fået en fed gevinst de seneste år. Men er det ikke fair nok, at man bliver belønnet for at løbe en risiko, når man køber bolig? Det er trods alt ikke lovet, at ens bolig vil stige i værdi.
»Det er rigtigt nok, men når man planlægger sin økonomi, skal man gøre det ud fra, at man har risiko. Mange glemmer risiko i deres fokus på gevinster, men det er min vurdering, at håndteringen af risikoen gør dig rigere, end det du kan få ved at gå efter nogen usikre gevinster. Det er faktisk hele min pointe.«
Læs også: Ny renteudvikling gør ondt – prisen er steget 10.000 kr.
Læs også: Skatteministeriet indrømmer 'åbenlyse fejl' i ejendomsvurderingerne