Henter kommentarer

Boligøkonom: Dette lån ville jeg selv vælge


Der er en lang række ting, der skal tages stilling til, når man skal købe bolig.

En af de helt essentielle handler om typen af boliglån.

Mange har måske hørt om, at kursen på et realkreditlån skal ligge på 95 eller over for at være attraktivt. 

Men så forsimplet er det ikke, lyder det på Jyske Bank hjemmeside fra boligøkonom Mikkel Høegh, der ikke er i tvivl om, hvilket boliglån han ville vælge, hvis han stod og skulle optage et fastforrentet lån i dag.

Således ville boligøkonomen kaste sig over 4-procentlånet fremfor det toneangivende 5-procentlån. At 5-procentlånet er toneangivende lige nu betyder, at det er det lån, der ligger tættest på kurs 100. Læs mere om det toneangivende lån her.

»Man skal passe på med at forelske sig i kurs 95-reglen. Hvis du har en lang tidshorisont, kan det lige nu bedre betale sig at have en lav kurs og så få den lave rente,« lyder det fra Mikkel Høegh, som er dykket ned i forskellen mellem et fastforrentet lån på 4 pct. og et på 5 pct.

Ved et lån på 1 mio. kr., afdrager man 3745 kr. mere om året og betaler 8205 kr. mindre i rente med et 4-procentlån i forhold til et 5-procentlån, er en af boligøkonomens konklusioner.

Læs også: De sidste auktioner er skudt i gang: Så meget dyrere bliver det for 40.000 boligejere

Med andre ord er 4-procentlånet billigere. På samme tid barberer man mere af sin gæld ned.

Til gengæld er der også ulemper ved at vælge et 4-procentlån fremfor det toneangivende på 5 pct.

I skrivende stund hedder kursen på 4-procentlånet 93,50, og da Mikkel Høegh regnede på forskellen mellem lånene, lå kursen på 93. Når kursen befinder sig i det leje, vil lånet være dyrere, og i dette tilfælde er forskellen 50.624 kr. i forhold til lånet på 5 pct.

»Så hvis du efter kort tid fortryder og sælger boligen, så har du en større gæld at indfri, fordi du skylder mere. Men hvis du vil bo i dit hus i mere end ti år, så ville jeg til enhver tid foretrække en lavere rente frem for en høj kurs.« 

Mikkel Høegh tilføjer, at det altså særligt er boligejere, der bliver i sin bolig i mange år, der kunne have glæde af et 4-procentlån fremfor et 5-procentlån. Han fremhæver blandt andet parcelhuskøbere, der typisk bliver boende i mere end ti år fremfor lejlighedsejere, der flytter oftere.

Selvom 4-procentlånet ikke er det toneangivende i øjeblikket, er der udsigter til, at lånet snart stjæler lidt mere fokus.

Sådan lød det i slutningen af sidste uge fra privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer.

Faldende statsrenter og nyligt offentliggjort inflationstal har nemlig sendt kursen på 5-procentlånet op omkring kurs 99. Læs mere her.

Læs også: Se kortet over vindere og tabere – sådan rammer ny boligskat huse i din kommune

Læs også: Særligt lån ser ud til at gøre comeback: 'Boligejerne vælger det helt bevidst'