Henter kommentarer

Bodil Gantzel: Er aktiemarkedet løbet af sporet?

Er investorerne for optimistiske - og forlader de sig i høj grad på, at centralbankerne holder hånden under aktiemarkederne?
Er investorerne for optimistiske - og forlader de sig i høj grad på, at centralbankerne holder hånden under aktiemarkederne? Foto: SPENCER PLATT
Vis mere

Uanset hvor dårlige økonomiske nøgletal, der publiceres i disse corona-tider, ser aktiemarkedet ud til at fortsætte sin optur. Køb med arme og ben, synes mantraet at være blandt investorerne. Spørgsmålet er dog, om vi er ved at bevæge os for langt væk fra reelle værdier.

For år tilbage var det helt store hit på mine sønners skole at samle på Legofigurer. Helt små Legomænd, der ikke kunne købes selvstændigt, men som man kun kunne få fingrene i ved at købe ét af de store samlesæt til over tusind kroner. På skolen byttede man figurer med større eller mindre held, men skulle man have fat i de virkeligt attraktive og absolut sejeste udgaver, skulle man på nettet, hvor disse blev solgt privat til – hold fast – hundredevis af kroner! Helt konkret, 2 cm. plasticfigur for 700 kr.

Lad mig bare afsløre, at der ikke blev investeret i én eneste Legomand i det Gantzel’ske hjem, til stor fortrydelse for arvingerne, men episoden dukkede op i min hukommelse forleden, da jeg betragtede de aktuelle aktiemarkeder.

Betyder corona-krisen intet for investorerne?

Vi befinder os i helt usædvanlige tider. Corona-virussens indtog er skyld i, at der er blevet slukket for den store kontakt, når det gælder global økonomi, og de nøgletal, der begynder at tikke ind, er ret ildevarslende. BNP-tal, PMI-tal, arbejdsløshedstal – you name it – alt sammen falder til jorden som en sten og med en hast, der ikke er set mage i årtier. Og det vel at mærke tal, der slet ikke fanger det fulde omfang af den globale nedlukning endnu, eftersom tallene for en stor dels vedkommende alene dækker årets første måneder.

Investorernes reaktion? Køb aktier med arme og ben. For økonomiske hjælpepakker er på vej. Centralbankerne redder os. Økonomierne skal nok komme hurtigt tilbage og 'There Is No Alternative' til aktier, når det handler om at finde afkast – TINA trumfer tilsyneladende alt.

Fair nok, men man må med rette spørge sig selv, om ikke kæden er hoppet af et eller andet sted. Hvordan kan aktier, som vi før corona-krisen betragtede som højt prissat, blive ved at stige ufortrødent? Hvordan kan investorerne blindt forvente indtjeningsvækst i virksomhederne, når virksomhederne ikke engang selv tør spå om fremtiden? Og hvordan kan globale aktieindeks igen handle tæt på ”All Time High”, når verden dag for dag bevæger sig i retningen af recession – måske endda en depression?

Sigtbarheden er nul

Jeg er helt med på, at aktiemarkedet altid vil være forud for samfundsøkonomien, og at investorer køber ind på forventningen om virksomhedernes fremtidige indtjening. Jeg er også med på, at verden med tiden nok skal komme på fode igen, at forbrugerne atter får trang til at svinge kreditkortene, og at det økonomiske afsæt i det hele taget er helt anderledes end i 1930’erne, i 00’erne, og da finanskrisen hærgede.

Men lige nu og her, med fremtiden indhyllet i tyk tåge, synes det som om aktiemarkedet har lukket øjnene helt for, at de kommende måneder - måske endda år - nok bliver præget af en vis træghed. Mildt sagt.

Til gengæld synger investorerne tilsyneladende glad og gerne med på Wall Street-klassikeren ”The trend is your friend” og håber på, at der også i morgen, vil være én eller anden, der er villig til at give 701 kr. for den Legomand, de i dag købte for 700.

Bodil Johanne Gantzel er uddannet finansøkonom, journalist (D) og har en Master i ledelses- og organisationspsykologi, og så er hun som bekendt én af de faste værter i Millionærklubben, som sender alle hverdage kl. 9:00. Bodil har bl.a. en fortid som Senior Dealer i Danske Bank, København, London og Singapore.

 

Læs også: Henrik Henriksen: Bankaktier er markedets kanariefugl

Læs også: Amerikanske aktier oplevede bedste måned i 30 år

Læs også: Bodil Gantzel: Perfekt timing er en illusion