Henter kommentarer

Bodil Gantzel: Perfekt timing er en illusion

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

Det kan gøre en gigantisk forskel for dine afkastmuligheder, om du rammer aktiemarkedet på det helt rette tidspunkt. Problemet er bare, at ingen ved, hvad det rette tidspunkt er.

Som vært på 'Millionærklubben' slår det mig, hvor ofte vi får spørgsmål om timing. Spørgsmål som 'Er det tid at købe Novo Nordisk' eller 'Fortsætter Danske Bank med at falde'. Og jeg er med på, at det selvfølgelig er med god grund, for det kan have enorm betydning i kroner og øre, om man investerer på et godt eller skidt tidspunkt.

Men hånden på hjertet. Ingen kan entydigt svare på spørgsmålene, for der findes ingen reelle svar. Der findes masser af meninger og holdninger, og der findes bestemt også masser af lødige (og nå ja, også ulødige) analyser, der kan give indblik i økonomi, konkrete brancher og specifikke selskabers potentielle fremtidsudsigter. Men aldrig et endegyldigt svar.

Kompliceret eller komplekst

Hvis bare aktiehandel ’kun’ var kompliceret. Så kunne man samle den nødvendige hjerne- og maskinkraft til at regne et konkret facit ud og frembringe en objektiv sandhed om en given virksomheds aktiekurs. Det ville selvfølgelig slå markedet ihjel, men lad det nu ligge, for aktiehandel er ikke kompliceret. Det er komplekst - altså et system af handlinger, der består af uendelige muligheder, som hver især påvirker hinanden vilkårligt, og som derfor ikke kan regnes på eller for den sags skyld regnes ud.

Alligevel kan man meget vel få fornemmelsen af, at der eksisterer objektive svar, når finansbranchen – eller medierne for den sags skyld – debatterer aktier og kursudvikling. Men her er det med at holde tungen lige i munden og benhårdt kun tage tingene ind som netop meninger, holdninger eller vurderinger.

'Kan ske' er langt fra 'vil ske'

Én af mine yndlingsaversioner er kommentarer om aktier, der indeholder ordet ’kan’. ”Dette kan blive den næste kursraket” for eksempel. For med ’kan’ på banen får ingen jo sagt for meget, om end der dog bliver slået en tone an, som efterlader et indtryk.

Det er relativt enkelt at sige noget uden at sige noget forkert, og på den måde holder den slags eksperter sig jo fint inden for et felt, de kan stå inde for. Men gør eksperterne så ikke modtagerne en bjørnetjeneste, tænker du måske. Og her vil jeg blot påpege endnu engang: Ingen kender vejen frem på aktiemarkedet. Men det betyder jo ikke, at analyser og kommentarer er irrelevante. De er med til at give os indsigt i virksomheder og erhvervsliv. De bringer lys over felter, vi ikke selv har overvejet. De påpeger muligheder og udfordringer, som vi måske ikke selv har gravet frem. Og måske allervigtigst; de er eminente til at udfordre vores allesammens - ærlig talt - ofte fastlåste tankegange og forståelser om verden.

Træf egne beslutninger

Så selv når ingen ved, om en aktie skal op eller ned, er der god grund til at diskutere, debattere og udfordre sig selv og hinanden om alt dét, der står skrevet og bliver sagt. Det skærper vores sanser, og jeg vil vove den påstand, at det i sidste ende gør os bedre til at træffe egne investeringsbeslutninger. Vel vidende at det i sidste ende selvfølgelig kun er et gæt på, hvad fremtiden bringer.

 

Læs også: Bodil Gantzel: Bear-markeder dør på en dårlig nyhed

Læs også: Ugens aktie: Interessant high tech-selskab med lang ordrebog

Læs også: Tom Hougaard advarer: Jeg tror, at det er det her, vi ser

 

Bodil Johanne Gantzel er uddannet finansøkonom, journalist (D) og har en Master i ledelses- og organisationspsykologi, og så er hun som bekendt én af de faste værter i Millionærklubben, som sender alle hverdage kl. 9:00. Bodil har bl.a. en fortid som Senior Dealer i Danske Bank, København, London og Singapore.