Henter kommentarer

Ugens aktie: Interessant high tech-selskab med lang ordrebog

Lau Svenssen, økonom og porteføljeforvalter i Millionærklubben.
Lau Svenssen, økonom og porteføljeforvalter i Millionærklubben. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Denne uges selskab repræsenterer bogstaveligt talt spidsen af en jetjager med sin produktportefølje af lette jagerfly, ubåde, missiler m.v., sin teknologiske førerposition indenfor våbenteknologi og -produktion og lange ordrebog. Lau Svenssen ser nærmere på Saab.

Aktiekursen er sendt seks år tilbage i værdi efter den seneste turbulens på børsmarkedet, og nu begynder Peter Edderkop så at kravle op igen. Saab er en særdeles interessant virksomhed i kraft af en førende teknologisk stilling inden for våben - og våben er altid foran alt andet. Saab repræsenterer bogstavelig talt spidsen af en jetjager. Produkterne omfatter lette jagerfly, ubåde, missiler, fjernstyrede 'robotter', panserværn, radarsystemer, sensorer og kampoperation-it. Udgangspunktet har altid bestået i levering af topmoderne våbensystemer til det svenske forsvar, og det gælder stadigvæk. Sverige stod sidste år for 37 pct. af salget, men eksporten øges hele tiden.

Det er nemlig omsider lykkedes for Saab at opbygge positive relationer i USA. Tidligere løb selskabet gang på gang ind i amerikanske benspænd for sit eksportsalg. USA hjælper systematisk landets egne våbenproducenter i deres salg. Saab blev i 2018 en slags juniorpartner med Boeing i ordrerne på det nye øvelsesfly T-7 A til US Airforce og US Navy. Der er udsigt til ordrer fra NATO-lande som bonus. Opgaven rækker 30-40 år frem med fly, reservedele og opgraderinger. Saab samarbejder også med Raytheon om nye våben. US Army bruger allerede våben fra Saab.

USA, UK og Australien er sat i fokus for eksporten fremover. UK har et stort forsvarsbudget, men pointen er mere konkret, nemlig samarbejde om udvikling af et nyt, let jagerfly. Det er blevet for dyrt for et land at løfte opgaven. Selv USA har inddraget partnere i sit F-35 Joint Strike Fighter projekt. Her deltager Danmark og derfor valgtes F-35 som nyt kampfly (forventet stykpris: 200 mio. dollar). Australien er relevant omkring mulighed for ordrer på den nye ubådstype A26.

Kernen i våben er elektronik og it (Software, Artificial Intelligence, Cloud) til overvågning og operationel styring samt præcision ved affyring i kamp. Evnen til operationel håndtering af fly i luften benytter Saab til løsninger for civile lufthavne, hvor man også kan tilbyde fjernbetjening af små flyvepladser. Generelt ønsker ledelsen at øge salget til ikke-militære formål (15 pct. af omsætningen), men det er ikke rigtigt lykkedes - og segmentet udviser faktisk svag indtjening.

Strukturen produktmæssigt består dels af færdige kampenheder (jagerflyet Gripen er topmodellen), dels af kampklare våbensystemer og endelig af centrale delelementer som radar og sensorer. Man satser målrettet på at blive specialist i undervandsudstyr. Rækkefølgen i salgsomfang er fly, marine, hær. For at forbedre indtjeningen koncentreres indsatsen om færre produkter og store kunder. Til gengæld skal man øge salget i antal styk. Implicit siger ledelsen, at Saab satser på at placere sig i spidsen i Sverige, USA og UK, hvorefter salget til andre lande vil blive trukket med af sig selv. Her er der indført en nul-tolerance linje mod brug af smøring og bestikkelse for at opnå ordrer.

Man anvender hele 21 pct. af omsætningen på produktudvikling. Det kan sammenlignes med 15 pct. i medicinalindustrien. Bilfabrikkerne er blevet påtvunget ekstra indsats for hurtigt at udvikle el-biler, og de ledende firmaer bruger nu 5 % på fremtidens produkter. Udfordringen for Saab er at udnytte disse ressourcepenge så effektivt som muligt. Det udgør en fantastisk chance.

Ordrebogen er lang for fly og ubåde. Knapt 80 % af omsætningen i 2020 var sikret ved årets start, men Saab har også måttet tilpasse sig lidt nedad. Det langsigtede mål er 5 pct. i årlig vækst og 10 pct. i overskudsgrad (EBIT) mod de 8,3 pct. man præsterede i 2019. Forrentningen af egenkapitalen var på 10 pct. Indre værdi ligger på 154 SEK, og indtjening pr. aktie var 14,9 SEK. P/E (2019) er dermed på 13 (194/14,9). Udbyttet skulle være forhøjet fra 4,5 til 4,7 SEK pr. aktie, men det er helt opgivet, ligesom hos de fleste andre virksomheder.

Saab har et stort udviklingspotentiale, og den lange ordrebog modvirker negativ Corona-effekt. Micael Johansson blev udnævnt til ny topchef i efteråret (ansat i Saab siden 1985!). Han og resten af ledelsen melder klart ud, at selskabet nu er nået til fasen med afkast efter en årrække med belastning fra en række fremadrettede satsninger.

Styrker

Saab er hofleverandør til det svenske forsvar. Ønsket om et stærkt militær uden afhængighed af import fra andre lande har skabt grundlaget for Saab’s topmoderne produkter. Eksport til andre lande giver så en stor gevinstmulighed. Selskabet fremstår teknologisk stærkt og tænker i løsninger.

Svagheder

Afhængigheden af Sverige som den første og stadigvæk største kunde er et svagt punkt. Eksport er underlagt besværlige regler og politiske hensyn, som begrænser salget. De høje udviklingsudgifter til nye produkter og skrappe krav til sikkerhed begrænser det virkefelt man magter at håndtere. Kravet om stordrift er således i konflikt med politisk bestemte begrænsninger på eksportsalget.

Muligheder

Samarbejdet med selskaber i USA og UK udvider de direkte salgsmuligheder, ligesom det burde føre til mindre chikane for Saab’s salg på de åbne markeder i andre lande. Trump’s krav om oprustning i Europa burde også gavne Saab som leverandør. Inden for jagerfly og kampudstyr har Saab fordel af et sortiment, der passer til militæret i små nationer i modsætning til det store grej fra USA-firmaerne.

Trusler

Gripen-flyet opgraderes, men en helt ny jager skal udvikles i samarbejde med UK-selskaber. Generelt er Saab afhængig af succes for sine få topprodukter (Gripen og den nye, endnu ikke færdigbyggede A26 ubåd). Udviklingen af fjernstyrede undervandsrobotter og droner kan føre til ”disruption” af de kendte våbensystemer. Saab skal derfor være forrest i dette nye felt.

 

Læs også: Aktiechef: Det er det bedste, du kan gøre

Læs også: 10 aktier: Her er dommen

Læs også: Ugens aktie: En overset perle

Læs også: Teknisk Set: 3 oversolgte aktier

 

Lau Svenssen ejer aktier i Saab. Hver uge bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, som har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978, og som er fast porteføljeforvalter i Millionærklubben.