Henter kommentarer

Danske Bank: Nyt verdensbillede udløser rotation i porteføljer


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder og danskernes privatøkonomi. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

De professionelle investorers verdensbillede er under hastig forandring. Den hårde landing er taget af bordet og for første gang siden december 2021 er der nu flere, der forventer, at global økonomi styrkes end at den svækkes de næste 12 måneder. 

Der er tale om et virkelig markant skifte, nærmest et nyt verdensbillede, og det har især manifesteret sig den seneste måned og udløst en betydelig rotation i porteføljerne. Det viser Bank of Americas Fund Manager Survey, hvor godt 200 af verdens professionelle investorer deltager. 

Bank of America har indsamlet data lige før Irans angreb på Israel i weekenden, men at dømme ud fra markedsreaktionen mandag morgen, så ændrer det næppe alverden ved investorernes verdensbillede.

Stemningsskiftet skyldes, at de økonomiske nøgletal er fortsat med at overraske positivt og især amerikansk økonomi har vist sig ikke bare at være robust, men ser lige frem ud til at kunne accelerere. Det har også udløst en fornyet tro på, at virksomhederne kan levere solid indtjening. 

Derfor er kontanterne blevet smidt ind på spillebordet og der er i høj grad investeret i aktier og råvarer. Aktieovervægten er steget til det højeste niveau siden december 2022 og der er den største månedlige stigning i overvægten i råvarer nogensinde registreret. 

Samtidig er kontantandelen i porteføljerne faldet til blot 4,2 pct. Hvis den kommer under 4 pct er det normalt et salgssignal – fordi det er et tegn på, at investorerne er blevet for optimistiske – eller måske bare for grådige.

En konsekvens af den overraskende økonomiske styrke er, at inflationen kommer ned i et langsommere tempo end man kunne ønske sig. Frygten er, at den slet ikke kommer ned. Der er nu suverænt flest, der peger på ”stigende inflation”, som den største risikofaktor. 

Læs også: Trump-aktie snubler igen: Er faldet med 70 procent siden marts

Geopolitik er henvist til andenpladsen efterfulgt af det amerikanske valg. Når investorerne frygter stigende inflation er det selvfølgelig fordi det kan aflyse rentenedsættelserne og i værste fald føre til en ny bølge renteforhøjelser. 

Troen på faldende markedsrenter er da også styrtdykket og de professionelle investorer er nærmest flygtet ud af obligationer med det største månedlige fald i obligationsovervægten, der er registreret i mere end 20 år. 

Rotationen ud af obligationer er selvsagt en del af forklaringen på de markante stigninger i de lange markedsrenter den seneste måneds tid.

De professionelle investorerne er altså den seneste måned roteret fra obligationer og kontanter til aktier og råvarer. Kigger vi yderligere ned i detaljerne, så forstærkes billedet af en rotation mod det mere cykliske. På sektorniveau er der roteret fra sundhed og IT ind i de mere cykliske sektorer som industri, materialer og energi. 

Læs også: Danske Gubra er steget over 120 pct. i år: Nu melder selskabet ud om ny fedmekandidat

Desuden er overvægten i europæiske aktier steget markant. Europa er relativt industritungt og cyklisk, så hvis man tror på, at økonomien kommer til at klare sig bedre end forventet drevet af et opsving i industrien, der i en lang periode har ligget underdrejet, så er europæiske aktier helt klart interessante.

Vi er stort set enige i dette verdensbillede. Vi ser tegn på bedring i økonomien og forventer en blød landing, måske så blød at det ikke rigtig kan kaldes en landing. Derfor overvægter vi aktier, har løftet europæiske aktier op fra en undervægt og har for nyligt sat industri- og råvaresektorerne på overvægt.

Der er altid risiko for gruppetænkning, hvor vi går og bekræfter hinanden i det samme verdensbillede. Vi taler jævnligt med mange af de helt store investeringsbanker mfl., så måske er det ikke så mærkeligt, hvis vi nogle gange ender med at mene stort set det samme. 

Spørgsmålet er så, hvad det er de professionelle investorer overser? De fleste peger på højere inflation som den største risiko. Så mon ikke, det er noget helt andet, der pludselig rammer os.

Læs også: Pengegave på vej til aktionærer i C25-selskab

Læs også: 'Europæisk kronjuvel' misser forventningerne