Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Nu er Anders Holch nr. 6 i Danmark – det udstiller tåbelig debat om lighed

Her ses Anders Holch Povlsen før UEFA Nations League gruppe A-kampen mellem Danmark og Frankrig i Parken i København søndag 25. september 2022.
Her ses Anders Holch Povlsen før UEFA Nations League gruppe A-kampen mellem Danmark og Frankrig i Parken i København søndag 25. september 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

 

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

I årevis har vi vænnet os til, at Bestseller-ejer og storinvestor Anders Holch Povlsen har indtaget tronen og titlen som Danmarks rigeste person. Nu er han raslet ned til en sjetteplads.

Frygten for økonomisk krise og et kollaps på dele af aktiemarkedet har massakreret Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens formue.

Ifølge datatjenesten Bloomberg er han rutsjet ned som seks på listen over Danmarks rigeste. Danmarks rigeste er nu Niels Peter Louis-Hansen, der er arving til Coloplast-stifter Aage Louis-Hansen. Niels Peter Louis-Hansen ejer 21,2 procent af Coloplast, der er blandt Danmarks mest værdifulde virksomheder.

Herefter følger LEGO-familien med fire arvinger på pladserne på anden til femtepladsen.

Anders Holch Povlsens formue er ifølge beregninger fra Bloomberg mere end halveret i år. Helt præcist estimerer Bloomberg, at formuen er dykket med 59 procent, og således skulle Anders Holch Povlsen være god for 4,3  milliarder dollar – svarende til omkring 32,4 milliarder kroner.

Av.

Se, nu er der ingen grund til at have ondt af Anders Holch Povlsens privatøkonomi og hans evne til at klare skærene gennem den inflationskrise, der rammer os alle.

Alle med et halvt blik på aktiemarkedets historiske udvikling vil også kunne bevidne, at lykken hurtigt kan vende, og Anders Holch Povlsen kan være tilbage på toppen.

Den væsentligste pointe her er, at uligheden i Danmark med stor sandsynlighed ville vise et markant dyk, hvis man kunne måle den som et øjebliksbillede. Landets mest succesfulde og ultravelhavende mennesker må se formuerne opløse sig selv i en cocktail af højere inflation, højere renter, lavere ejendomspriser og styrtdykkende aktier.

Venstrefløjen må juble. Hvis mere lighed i sig selv er et mål, så må der sidde et par socialister rundt omkring i Danmark og glædeligt udbryde: Den er hjemme!

Anders Holch Povlsens nedtur på listen skyldes alene, at han har tabt mere end de andre milliardærer i Danmark på den liste, som Bloomberg udarbejder.

Den finansielle nedtur betyder i øvrigt også, at han heller ikke længere er på listen over de 500 mest velhavende i verden. Her figurerer Niels Peter Louis-Hansen selv sagt som øverst placerede dansker som nummer 350.

Nedturen udstiller den tåbelige debat om ulighed skabt af formueudvikling. En debat, der har fået næring af perioden siden starten af 1980erne, hvor årtiers fald i renterne har givet enorme stigninger i alle aktivklasser. Obligationer, aktier og ejendomme stiger naturligt i pris, når renterne falder og falder.

Debatten om ulighed og formuebeskatning har i de senere år fået ny akademisk næring af økonomen Thomas Piketty, der i 2013 udgav bogen »Kapitalen i det 21. århundrede«. Men sjovt nok tager debatten altid fart i Danmark, når opgangstider sikrer friværdier og boomende opsparingsdepoter.

I 2020 blev Anders Holch Povlsen ligefrem udskammet af venstrefløjen, fordi han forsøgte at skærme sine værdier fra de negative effekter af nedlukningen under pandemien.

I år er det A.P. Møller - Mærsk-koncernen, der står for skud. 200 milliarder kroner i overskud er ikke overraskende en fristende luns for venstrefløjen. Skidt med om pengene tilhører aktionærerne.

De selvsamme aktionærer kan se frem til et stort kontant udbytte, men læg mærke til, hvordan kursen på A.P. Møller -Mærsk-aktierne siver og siver. På et år er selskabets aktiekurs dykket med 30 procent – ingen tror nemlig på, at der er tale om en tilbagevendende begivenhed. Og om nogen bliver A.P. Møller - Mærsk ramt af en krise i verdensøkonomien.

Den altoverskyggende pointe er imidlertid, at der med formue placeret i aktiver som ejendomme, aktier og obligationer følger en risiko med i købet. Risiko er ikke et abstrakt begreb. Vi glemmer måske at tilføje, at vi med risiko rent faktisk mener, at det er risikoen for, at du kan miste dine penge.

Om du har lidt aktier stående i et handelsdepot hos Nordnet, i en pensionsopsparing eller friværdi i parcelhuset, så er du i samme båd som Anders Holch Povlsen.

At investere betyder, at man stiller sin egen kapital til rådighed for andre mod betaling i form af en forretning og afkast.

Men det kommer med en pris – risikoen for at man kan tabe sine penge.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Bankernes 500 år gamle pengemaskine virker igen

Læs også: Simon Richard Nielsen: De finansielle ekstremiteters tid