Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: To bekymringer du skal holde øje med nu


 

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Man behøver ikke tilbringe meget tid på Euroinvestor eller på sin handelsplatform for at opdage, at krigen i Ukraine og dens uoverskuelige konsekvenser er et hårdt slag for aktiemarkedet. Føj, en omgang prygl vi må lægge ryg til.

Markedet reagerer helt som vanligt og rationelt, når usikkerheden rammer.

Men det er nu ikke derfor, at jeg personligt er bekymret for fremtidsudsigterne, som de ser ud lige nu.

Aktier har det nu engang med at reagere voldsomt. Vi kender det, når konjunkturerne ændrer sig, når inflationen stiger, renterne kravler op, eller regnskaberne skuffer. Det er ikke specielt sjovt, men egentlig som det skal være.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Rekylen fra Vestens supervåben rammer nu Europa

Men to udviklinger på det finansielle marked vidner mere end noget andet om dybden, som vi står i. Det ene er prisen på guld. Den anden er kursen på schweizerfranc.

De to størrelser er den bedste indikator, når der virkelig er noget galt med verdens tilstand.

Guld er det finansielle markeds ultimativt mest sikre havn. Glem alt om bitcoin som mange tilhængere talte op til at være en form for digitalt guld - guld 2.0 - blev det kaldt. Bitcoin har skuffet fælt på den konto. Kryptovaluta har vist sig (igen) som at være et risikabelt aktiv, der har mere tilfælles med Ark Invest, Nasdaq100 og Tesla end med ædelmetallet over dem alle.

Menneskeheden har igennem årtusinder haft et særligt forhold til guld. Guld er indlejret i vores kollektive arv og hukommelse, som noget værdifuldt og attraktivt. Vi har gennem århundreder betragtet guld som den pureste og mest sikre form for betaling. Vores nuværende valutasystem på globalt plan - hvor dollar er ankeret - er trods alt kun 50 år gammelt.

Det tidligere system, Bretton Woods, havde i nogen grad guld som ankeret.

Læs også: Jeppe Christiansen: Europæisk opsving truet af frygt for nyt jerntæppe

Bemærk, at verdens centralbanker, inklusive Danmarks Nationalbank, har enorme værdier i fysisk guld som en del af valutareserven. Selv moderne avancerede stater har guld som den ultimativt sikreste værdi. Hvis ikke det skulle have været tolket anderledes var guldet jo solgt for længst.

Den russiske centralbank har tilmed været storindkøber af guld i en årrække. Putin har angiveligt forberedt sig på den her krig og konfrontationen med Vesten længe.

Den anden sikre havn er valutaerne dollar og schweizerfranc. Igen er der lidt væsensforskelle. Sædvanligvis reagerer dollar positivt på finansiel uro. Positionen som verdens reservevaluta og det faktum, at international handel og råvaremarkedet opgøres i dollar gør den amerikanske valuta til det første sted at søge ly.

Vi så det særligt under finanskrisen og under coronakrisen. Uanset, hvor sikkert et aktiv er, så er det skidt, hvis det ikke er noteret i dollar. Tænk blot på danske realkreditobligationer, der med absolut topkarakter fra de store ratingbureauer er blandt de sikreste værdipapirer i hele verden.

Men kreditvurderingsbureauerne tager - sjovt nok - kun højde for kreditrisikoen. Altså, hvad er sandsynligheden for, at danske boligejere ikke kan betale renter og afdrag. De tager ikke højde for, at danske realkreditobligationer afregnes i kroner. En lille bitte valuta med opbakning fra en lille bitte centralbank i en lille bitte økonomi. Når verden vil have dollar er kreditrisikoen underordnet.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Alle vil være Rothschild – men Putin er ikke Napoleon

Schweizerfranc giver den ekstra sikkerhed af at have været hjemsted for velhavende menneskers formuer i det meste af et århundrede - inklusive to verdenskrige, var Schweiz et sikkert tilflugtssted for nervøse penge.

Guldprisen er tæt på 2000 dollar pr. ounce - tæt på højeste niveau nogensinde.

Schweizerfranc handles nu i 7,42 kroner - det højeste niveau siden francen kortvarigt rundede 7,50 efter en overraskende revaluering fra centralbankens siden i starten af 2015.

Mere end noget andet holder jeg selv øje med guldprisen, det er her alvoren af krigen og udviklingen for os alle bedst kan aflæses.

Læs også: Krigen rammer bankerne i solar plexus - Danske Bank under 100

Læs også: Investeringsbank ser kurspotentiale på 75 pct. i C25-aktie