Henter kommentarer

3 aktier til de næste 10 år: 'De er enormt godt positioneret'


Hvilke aktier ville du satse på, hvis du skulle udpege tre aktier til porteføljen, som du ikke måtte sælge de næste 10 år?

Det spørgsmål har Euroinvestor stillet Henrik Knudsen, der er porteføljeforvalter hos den danske kapitalforvalter Secure Spectrum. Vi taler om en langsigtet dansk kapitalforvalter, der forvalter omkring en milliard kroner. Henrik Knudsen står i spidsen for fonden ‘Secure Market Power’, hvor der investeres i selskaber med 'unikke, holdbare konkurrencefordele i dominerende positioner på konkurrencefattige markeder, der understøttes at en underliggende trend. Der investeres med en tidshorisont på 10 år.

»Vi forsøger ikke at finde de nye virksomheder, der kan blive superinteressante i fremtiden. Vi går efter de selskaber, der allerede har vundet på deres markeder, og som kan fortsætte med at være førende,« forklarer han.

Læs også: Nordnet: Private investorer er ikke forberedt på det, der er på vej

Den tilgang til aktiemarkedet forklarer også, hvorfor Henrik Knudsen peger på de selskaber, som han gør, nemlig medicinalkæmpen Novo Nordisk, teknologimastodonten Facebook og schweiziske VAT Group, der har specialiseret sig inden for halvlederindustrien.

»De tre selskaber har alle historisk været udsat for en række udfordringer, og deres markedsposition er blevet testet. De har alle tre på hver sin måde vist, at de er enormt veldrevne, og selskaberne har vist en vilje til at tage de rigtige, langsigtede beslutninger for virksomheden, og sørget for, at man er rigtig positioneret til fremtiden. Ikke bare til næste kvartalsregnskab, men på den helt lange baner, som vi jo kigger på,« udtaler Henrik Knudsen

En dansk medicinalgigant

Det første aktie, som porteføljen nævner, er Danmarks børsflagskib, Novo Nordisk. Vi taler om et af verdens allerstørste medicinalselskaber, der er specialiseret inden for sukkersyge. Han forklarer, at Novo Nordisk historisk set har gjort det 'helt fantastisk' og som på forbilledlig vis har formået at specialiseret sig inden for diabetesområdet.

Der er ifølge porteføljeforvalteren op mod 30 mio. diabetikere, der bliver behandlet med Novo Nordisks produkter, men antallet af diabetikere er otte gange så stort.

Læs også: Renterne brager i vejret – og det kan blive endnu værre

»En betydelig del af de diabetere vil få svært ved at kontrollere deres blodsukker med de eksisterende produkter, og her ser vi et kæmpe potentiale i Novo Nordisks GLP1-produkter,« udtaler Henrik Knudsen.

Henrik Knudsen har også fulgt med i Novo Nordisks satsning inden for fedmeområdet. Det rummer for ham at se et spændende potentiale, men det er endnu ikke noget, som man hos Secure Market Power tillægger den store værdi, før der ligger flere beviser på bordet, forklarer han.

En amerikansk teknologimastodont

Den anden aktie, som Henrik Knudsen, ville turde have i porteføljen de næste 10 år, er den amerikanske teknologigigant Facebook, der står bag de enorme sociale netværk som WhatsApp, Instagram, Messenger samt Facebook-platformen i sig selv. Tilsammen sikrer de Mark Zuckerbergs internetmastodont op mod 2,89 mia. aktive, månedlige brugere, ifølge Statista.

»Facebook har fået skabt den her enorme netværkseffekt, og den udvikling, tror vi, fortsætter. Vi mener, at Facebook har – hvis ikke et monopol – en enormt stærk position i forhold til målrettet annoncering på alle niveauer,« forklarer Henrik Knudsen.

Læs også: Få hele forklaringen: Kendt dansk valueinvestor køber stort op i tech

Han peger på, at Facebook har omkring 10 mio. betalende annoncører, hvilket skal holdes op imod, at der de sidste par år er kommet omkring 200 mio. free advertisers til. Sidstnævnte dækker over, at eksempelvis din malermester eller blomsterhandler reklamerer på Facebook i forsøget på at lokke dig ind på deres hjemmeside, fordi de kan se ideen i Facebook som et annoncemedie.

»Det giver os en kraftig tro på, at der er et enormt, uopdyrket markedspotentiale for annoncering fremadrettet, og Facebook har opbygget en enormt stærk markedsposition til at gribe det potentiale.« udtaler Henrik Knudsen.

Læs også: 3 aktier til de næste 10 år: 'Det er et guldæg'

Porteføljeforvalteren understreger, at den danske kapitalforvalter ikke forventer, at Facebook fremadrettet vokser i samme takt som, som man har set de sidste par måneder. Facebook repræsenterer dog på mange måde fremtidens butiksvindue for handlende på internettet, påpeger han.

En europæisk nøglespiller

Den tredje aktie er i det schweiziske selskab VAT Group, der har specialiseret sig inden for halvleder-industrien. De leverer udstyr til, at andre kan producere mikrochips. Det er et område, hvor der findes chipproducent-kæmper som TSM, Intel, Samsung – længere nede i værdikæden optræder navne som Applied Materials og LAM Research og i gruppen under det, finder man det schweiziske selskab. VAT Group er med andre ord en underleverandør til underleverandørerne.

»Det schweiziske selskab er så specialiseret, at de sidder i en unik position. Værdien af deres produkt i produktionen er tæt på altafgørende,« forklarer Henrik Knudsen.

Læs også: 3 mulige aktiejuveler: 'Den kan stige 75 pct. de næste 2-3 år'

 

Den danske kapitalforvalter vurderer, at markedet for denne type mikrochip vil vokse med 20-30 pct. i hvert fald de næste fem år.

»Vi er ret overbeviste om, at VAT Group er enormt godt positioneret til at drage fordel af den udvikling,« forklarer han og fortsætter:

»Behovet for meget sofistikerede og energivenlige mikrochips vil stige betydeligt, og kompleksiteten er nærmest ubeskrivelig. Det, der står tilbage, er, at VAT Group ligner en af fremtidens vindere på det her område,« forklarer han.

»5G, cloudcomputing, kunstig intelligens og Internet of Things vil banke efterspørgslen på mikrochips i vejret, og det er noget, som VAT Group vil nyde godt af,« udtaler Henrik  Knudsen.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Når de tre udvalgte aktier må ventes at slå markedet de næste 10 år, så har de i den grad noget at leve op til. Selvom historisk afkast aldrig har kunnet sige noget om fremtidigt afkast, så har de seneste 10 års afkast været ekstraordinært gode. Siden 9. september 2011 er globale aktier – målt på MSCI All Countries-indekset – steget med 13,6 pct. i gennemsnit om året.

Andre investorer har også givet deres bud på aktier, som de ville turde have i porteføljen i 10 år uden at måtte handle dem.

Du kan for eksempel læse, hvorfor porteføljeforvalter Knut Gezelius, der står i spidsen for fonden 'Skagen Global', ville satse på Canadian Pacific, Moody's og Samsung Electronics. Det kan du læse  om her.

Hos danske Artha Kapitalforvaltning har chefen for aktiehandlen, Lars Hytting, også udpeget tre aktier, nemlig Novo Nordisk, Vestas og Danske Bank. Det kan du læse mere om her.

Du kan læse, hvilke aktier den kendte tech-investor og fondschef fra NewDeal Invest, Mads Christiansen, ville vælge her.

Hos rådgivningsvirksomheden HC Andersen Capital har aktiechef Michael Friis Jørgensen også givet sit bud på tre aktier til den langsigtede investor. Det kan du læse mere om her.

Du kan også læse, hvilke aktier porteføljeforvalter Johannes Møller fra kapitalforvalteren MW Compounders tror på her.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: 3 aktier til de næste 10 år: 'Den burde være i porteføljen'

Læs også: 3 danske aktier til de næste 10 år: 'Det er et fantastisk selskab'