Henter kommentarer

Aktierne er faldet massivt - her valgte chefstrategen at købe op

Foto: JUSTIN LANE
Vis mere

De massive fald, som investorer verden over var vidne til i sidste uge, skabte flere attraktive købsmuligheder.

Det fortæller chefstrateg Jack Mortensen fra den nordiske investeringsbank Carnegie Investment Bank. Som aktiv investor tror han og kollegerne på, at det kan betale sig at undersøge et firma nøje, inden selskabet ender i porteføljen.

Carnegie har valgt en dynamisk tilgang til markederne, så de ikke er bundet af en bestemt sektorer eller stil. Det gør, at man både kan gå ind vækstaktier eller valueaktier alt efter hvor potentialet ligger. Den røde tråd er dog, at Carnegie vil tæt på selskaberne, gerne se ledelsen i øjnene, og dykke ned i regnskaberne for at se om forretningsmodellen er holdbar, robust og kan skaleres.

Det var med det udgangspunkt, at Carnegie købte op en dag, hvor markederne var blodrøde. Frem mod fredag den 28. februar havde der været massive fald, og aktierne så også ud til at ville falde den fredag. Carnegie solgte ud af dets positioner i danske stat- og realkreditobligationer, så man havde penge til at gå ind i aktier, der allerede var faldet for meget.

»Jeg bed mærke i, at det var store fald, der skete meget hurtigt. Og så bed jeg mærke i, hvor stor en markedsværdi, der blev fjernet fra markedet, og holdt det op mod væksten. Det gælder om at have is i maven, når det er voldsomt i markedet. Og så gælder det om at huske at kigge ud af vinduet og se, hvad der sker udenfor: Hvis verden er ved at bryde sammen, er det berettiget, at aktierne handles helt ned, men vi mener, at virusudbruddet er et forbigående fænomen,« udtaler Jack Mortensen.

Carnegie udså sig en række sektorer, der på længere sigt virkede attraktivt prissat. Det var blandt andet europæiske aktier eksponeret mod forbruget i Kina og Asien samt asiatiske aktier.

Læs også: Storinvestor: Det er latterligt lave niveauer - jeg har købt op

»Når det hele falder op mod 15 pct. i løbet af syv handelsdage, så er det en overreaktion. Lige nu priser investorerne ind, at der ikke kommer nogen vækst i 2020,« forklarer Jack Mortensen.

Han hæfter sig samtidig ved, at vi i øjeblikket har lavere renter, end vi havde under finanskrisen. Det indikerer over for obligationsinvestorerne, at væksten bliver lav i USA, men det er en overreaktion, lyder vurderingen.

»Vi tror ikke, at væksten bliver så lav. Coronaudbruddet er alvorligt, men det er et midlertidigt fænomen, udtaler han.

Læs også: Teknisk analytiker: Dette signal skal du ikke håbe på

Da de trykkede på købsknappen fredag formiddag, valgte man en overvægt i Asien.

»Det kan virke lidt paradoksalt, når nu Kina er arnestedet for virussen, men vi har fokuseret på aktier, der har været eksponeret mod indenlandsk forbrug. Med de europæiske aktier valgte vi selskaber, der ikke er målrettet europæisk forbrug, men som afsætter til Kina, Asien og USA.«

Det er svært at vurdere, hvornår investeringerne for alvor giver pote, fordi det afhænger af, hvordan udbruddet af coronavirussen udvikler sig, påpeger han.

»Om det er 14 dage, en måned eller tre måneder er ikke til at sige. Når vi er på den anden side af det her, vil væksten hoppe mere eller mindre op igen,« vurderer chefstrategen.

Det kan godt være, at der kommer en periode, hvor folk sætter deres rejser på pause, men det er jo ikke fordi, at vi ikke vil rejse igen. Vi er eksempelvis heller ikke bekymret for, at virusudbruddet vil skabe recession i USA, forklarer Jack Mortensen.

Jack Mortensen var torsdag med i Millionærklubben. Du kan høre podcasten her.