Henter kommentarer

Amerikansk kapitalforvalter: Du bør købe aktier som en businessman


Når du køber aktier, så bør du opføre dig som en forretningsmand.

Du skal forestille dig, at du er ved at overtage hele selskabet, og du bør være så komfortable med de aktier, du køber, at du er parat til at overtage hele selskabet i stedet for, at du lige køber et 'frimærke' hist og pist.

Det er et af budskaberne fra Jonathan Boyar fra den amerikanske kapitalforvalter Boyar Value Group. Han er formodentlig et ukendt navn for de fleste danskere, men der er tale om en kendt kommentator i nogle af de allerstørste amerikanske finansmedier som Forbes, Barron's, Yahoo Finance og CNBC.

Hans kapitalforvaltningsselskab hører ellers ikke til de største derude. Boyar Value Group har omkring 250 mio. dollar – svarende til 1,5 mia. danske kr. under forvaltning, hvilket i dansk kontekst betyder, at der er tale om en mindre spiller.

Læs også: Dansk kapitalforvalter har udset sig 3 mulige aktieguldfugle

Den New York-baseret kapitalforvalter har lige siden 1975 fokuseret på value-aktier. Dengang stod faderen i spidsen for et analysefirma, der fokuserede på undervurderede aktier. Boyar Value Groups har siden udviklet sig, så forretningen nu består af to ben: Research og kapitalforvaltning. Kapitalforvalteren har gjort sig så bemærket, at Boyar Value Group har indgået et samarbejde med den spanske forsikringskæmpe Mapfres investerings-arm, Mapfre Asset Management.

Valueaktierne er igennem de seneste måneder kørt kraftigt op, og derfor har Euroinvestor fundet anledning til at høre, hvordan kapitalforvalteren ser markedet nu og her, men også hvordan han har oplevet aktiemarkedet og vaue-investering bredt set i en tid, hvor vækstaktierne ellers har domineret markedet.

Hvordan ser du markedet lige nu?
»Jeg har en forsigtig tilgang. Der er dog altid grunde, der skræmmer dig fra at købe aktier – lige nu kan det være inflationsforventningerne, andre gange kan det være et præsidentvalg i USA, men du kan ikke basere dine investeringer på kortsigtede makroøkonomiske udsigter – du er nødt til at købe aktier til langsigt,« udtaler Jonathan Boyar og fortsætter:

»Du er nødt til at købe aktier, som du vil gerne eje om 2 til 5 år fra nu. Det er faktisk ret simpelt: Find virksomheder, som du kan forstå, og som handles til rimelige nøgletal, der har en katalysator, og køb dem og hold dem. Du behøver ikke at handle med dem hver dag. Det meste af tiden er det at gøre ingenting den bedste investeringsbeslutning.«

Hvordan vil du beskrive din investeringsfilosofi?
»Vi foretrækker det, som vi kalder en forretningsmands tilgang til investering på aktiemarkedet. Vi ser på virksomheder igennem en forretningsmands linse. Vi spørger 'hvad ville en klog køber betale for at overtage hele forretningen' i stedet for at forsøge at fokusere på det, som virksomheden tjener i dette kvartal eller næste år. Hvis vi kan købe en virksomhed med en betydelig rabat på det, vi opfatter som en virksomhedens indre værdi, vil vi overveje det som investering. I bund og grund tager vi en private equity-tilgang til aktiemarkedsinvesteringer,« udtaler Jonathan Boyar, der står i spidsen for kapitalforvalterens research-forretning

En anden del af Boyar Value Groups investeringsfilosofi er at lede efter en slags katalysator. Det skal sikre, at kapitalforvalteren ikke ender i en såkaldt value-trap. Det dækker over en investering, der målt på nøgletallene kan se attraktiv ud, men hvor aktiekursen ligger fladt eller fortsætter med at falde.

»En value-trap er en af ​​de største udfordringer, som value-investorer står over for. Vi leder efter en virksomhed med en attraktiv værdiansættelse, men der skal være en eller flere grunde til, at aktien vil stige i værdi. Der skal være en katalysator, der kan få aktiekursen til at stige i en ikke alt for fjern fremtid,« forklarer Jonathan Boyar.

Her ses Jonathan Boyar fra Boyar Value Group. Vis mere

Som eksempel peger han på medieselskabet Discovery, som kapitalforvalteren har i porteføljen. På interviewtidspunktet så Jonathan Boyar så to mulige katalysatorer, der kunne påvirke medieaktien. Den ene var, at antallet af abonnenter på selskabets streamingtjeneste Discovery Plus voksede, mens en anden var, at Discovery blev købt op. Efterfølgende er det kommet frem, at den amerikanske telekæmpe AT&T vil frasælge sine medieaktiviteter  og fusionere dem med Discoverys medieaktiviteter.

Value-aktier har haft nogle vanskelige år mod vækstaktier. Hvordan har det været at være value-investor de sidste par år?
»Value har klaret sig betydeligt dårligere i forhold til vækst på relativ basis. Det er der ingen tvivl om, men på absolut basis har vi gjort det fint. Vi har opnået det medmindre risiko, fordi aktierne, som vi køber, er billigere. Jeg fokuserer ikke nødvendigvis på, hvad andre mennesker gør. Folk måler dig op mod et benchmark, og det har været svært at slå S&P 500, medmindre du ejer FAANG-aktierne, men mit job – som jeg ser det – er at give det bedste risikojusterede afkast for min kunder og give absolut afkast. Så jeg holder mig til en stil, som jeg tror på, og som jeg synes fungerer og som har fungeret i meget lang tid, og jeg ser ingen grund til, at det ikke fortsætter med at gøre det arbejde,« forklarer Jonathan Boyar.

Læs også: Warren Buffett med opsigtsvækkende ændring: Sælger stort ud af årelang investering

Hvad er jeres benchmark?
»Vi er absolutte afkastorienterede og korrelerer ikke godt med de fleste benchmarks, men hvis vi skulle vælge et benchmarch, ville det være S&P1500 value-indekset,« udtaler han.

Hvordan klarede du dig mod dit benchmark i 2020 og hidtil i år?
»Hver konto, vi administrerer, administreres individuelt baseret på klientens unikke omstændigheder, så forskellen imellem de forskellige konti er enorm. Med det sagt er vi meget tilfredse med vores præstation både i år og sidste.«

Hvordan har valueinvestering ændret sig for dig gennem årene?
»Value-investering er et meget vidt begreb, og der er mange typer value-investeringsstile. Min far startede vores analyseforretning i 1970erne, hvor du kunne købe mange aktier, der solgte for 1x eller 2x indtjening, og det var gode forretninger. Det sker ikke rigtig længere. Du kunne købe et firma til virkelig lave multipler, men generelt er kvaliteten af ​​denne forretning underordnet. Der er meget mere konkurrence, og du har adgang til flere oplysninger i dag. I stedet skal du være lidt mere kreativ – du er nødt til at se efter ting, der ikke afspejles på balancen, og du skal kigge efter særlige situationer – eller for eksempel muligheden for et spin-off, der måske ikke er så godt dækket, og så du skal være nok lidt mere opportunistisk.«

Et af de selskaber, som Boyar Value Group har et særlig godt øje til, er Disney. Vis mere

»Det gælder ikke længe om at finde aktier, der sælger til en lav P/E-værdi. Det virker efter vores mening ikke rigtig godt længere. For at være ærlig kan jeg ikke godt lide udtrykket 'value-investering'. Jeg vil hellere sige, at vi er opportunistiske investorer. Det ville være den måde, jeg ville beskrive vores investeringsstil på.«

Kan du give et eksempel på en aktie, som I har haft i meget lang tid og også hvorfor?
»Et af de bedste eksempler er et selskab som Disney. Vi har haft Disney-aktien i årtier i forskellige former, og det er en af ​​de aktier, som min far henviser til som en 'For evig'-aktie, altså en, som du bare skal købe og holde for evigt. Nogle gange bliver aktien åbenlyst overvurderet, men når den ryger i unåde, udnytter vi det som en mulighed for at købe flere. Vi har haft den i årtier, og det er bare en af ​​de bedste forretningsmodeller i verden. Du har en fantastisk IP (immaterielle rettigheder, red.) og de er utrolig dygtige til at tjene penge på forlystelsesparker, på tv og film og på alt muligt. Og så fødes der en ny kunde hver dag. Nu, hvor jeg selv har fået børn, oplever jeg, hvor mange penge som jeg bruger på Disney-ting. Det er bare en stærk forretning, der har pricing power, og hvor folk elsker deres produkter, og de kan tilpasse sig tiden, f.eks. med streamingtjenesten Disney Plus osv.«

Der er noget ved PayPal, som gør selskabet interessant, forklarer Jonathan Boyar. Vis mere

Hvad gør du, hvis en af ​​dine aktier når dit kursmål, men katalysatoren ikke har været der?
»Du skal løbende revurdere dine grunde til at eje en aktie. Vi er villige til at vente på, at en katalysator udspiller sig, men hvis noget ikke sker, eller ideen ændres, vil vi revurdere tingene. Vi kan godt lide at købe virksomheder, der stiger i værdi over tid, så når tiden går, skal du holde øje med, hvad forretningen er værd nu. Der er derfor aktier i vores portefølje, som vi har haft fra begyndelsen af ​​2000.«

Hvordan ved du, hvornår du skal sælge en aktie i en attraktiv virksomhed?
»Hver gang vi sælger en aktie med gevinst, skal vi betale en ret betydelig skat på 25 pct. Derfor tror vi på, at det ikke kun handler om, hvad du tjener, men også om, hvad du beholder. Bare fordi en aktie, når sin fair value, betyder det ikke, at vi sælger den, fordi du er nødt til at finde en idé, der er 25 pct. billigere, for at det giver mening, så vi tager det også i betragtning,« udtaler Jonathan Boyar.

Hvilket investeringsråd vil du give en yngre version af dig selv?
»Et råd ville være at virkelig sætte pris på styrken i netværkseffekter. Vi har alle set vigtigheden af ​​det i tilfælde som PayPal, Ebay, Facebook eller Apple

Hvad skal andre investorer være opmærksomme på, når de ser på virksomheder?
»Jeg synes, at investorer skal være ekstra opmærksomme på stærke brands, hvilket er meget vigtigt, fordi det giver dig pricing power. Folk bør også se efter virksomheder, der er duopoler eller oligopoler, hvor der ikke er mange alternativer for kunderne samt virksomheder med stærk patentbeskyttelse,« udtaler Jonathan Boyar.

Hvis et selskab har pricing power, så betyder det, at virksomheden kan holde til enten at hæve eller sænke priserne alt efter, hvordan scenariet set ud.

Læs også: Kapitalforvalter jagter aktiejuveler – 7 aktier de satser på

Læs også: Han forudså kollapset, der førte til finanskrisen – nu satser han på fald i Tesla