Henter kommentarer

Amerikanske aktier i vild udvikling - det er aktiechefens bedste råd lige nu


Amerikanske aktier har krydset en magisk grænse. I torsdagens handel passerede det store, toneangivende aktieindeks,S&P 500, således 5000 indekspoint for første gang nogensinde.

Udviklingen er så vild, at Sampensions aktiechef, Philip Jagd, har lyst til at mane til forsigtighed. Men hans erfaringer siger ham også, at udviklingen kan fortsætte længere end de fleste tror.

Læs også: Aktieveteran advarer mod brutal nedtur

»Personligt har jeg lyst til at mane til besindighed og 'lade de syv heste løbe', hvis de vil og kan. Min erfaring siger mig, at når markedet er så ubekymret, som jeg pt opfatter, det er, og de fleste atter er lang risiko med alt, hvad de kan, så skal der ikke meget til for, at balancen tipper den anden vej for en tid. August til oktober 2023 er sådan et eksempel. Også selvom den udløsende faktor er vanskelig at se lige nu,« siger Philip Jagd.

De syv heste er en henvisning til 'De fantastiske syv', der er en populær betegnelse for tech-mastodonterne Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Nvidia og Tesla.

Læs også: Kendt investor har udslettet milliarder

Udviklingen på det amerikanske aktiemarked skal ses i lyset af, at amerikanske aktier - siden bunden i oktober 2022 - har leveret et forrygende afkast. Den imponerende stigning er fortsat i år, hvor S&P 500 har slået flere rekorder, bemærker aktiechefen.

»Det lader ikke til, at indekset er til at stoppe. Markedet nærmest driver sig selv højere, så længe den amerikanske centralbank ikke slår det i hovedet med at korrigere rentemarkedets ret optimistiske prisning, eller vækstdata skuffer. Og vækstdata har fortsat stædigt med at komme ud til den stærke side, senest med en blockbuster jobrapport i sidste uge,« siger Philip Jagd.

At amerikanske aktier passerer 5000-niveauet i torsdagens børshandel, skyldes i hans optik, at mere traditionelle aktier som Walt Disney og Ralph Lauren, der begge stiger 10-15 pct. og er oppe 40-50 pct. siden oktober. 

»Men indekset er indtil videre i 2024 båret af de samme kræfter som i 2023: nemlig megaaktierne - magnificent 7 - som foreløbig i år er steget 10 pct. mere end det ligevægtede S&P 500. Og det er vel at mærke, selvom Tesla er faldet tæt på 25 pct. i år,« siger Philip Jagd.