Henter kommentarer

Bøgerne du SKAL læse – anbefalet af chefredaktøren

Hurtige nyheder og kursreaktioner fylder en del på Euroinvestor, men har man brug for at fordybe sig og blive endnu klogere på markedet, kan fagbøger være vejen frem.

Men hvilke bøger skal man så vælge? For at gøre det nemmere har Euroinvestor spurgt en række kendte eksperter og stemmer i aktiedebatten, hvilke bøger om investering der er deres absolutte favoritter – denne gang Euroinvestors egen chefredaktør Simon Richard Nielsen.

Størstedelen af bøgerne er historiske. Simon Richard Nielsens store passion er det finansielle marked, og han mener, at det er menneskehedens bedste opfindelse nogensinde.

»Jeg har altid syntes, at aktiemarkedet har været fascinerende, og helt grundlæggende er der så mange, der prøver at forudse markedet, men jeg synes, det mest interessante er, at kigge bagud og se, hvad man kan lære,« siger han og tilføjer:

»En børskurs eller et indeksniveau er verdens bedste meningsmåling. Det er et barometer for alt, der sker. Verdens sande tilstand kan man til enhver tid aflæse på de finansielle markeder.«

  • 'Famous First Bubbles – The Fundamentals of Early Manias' af Peter M. Garber

»Den her bog er ikke særligt tyk, så den er letlæst. Forfatteren er økonomisk historiker og gennemgår de mest berømte bobler. Især gennemgangen tulipanboblen i 1600-tallet er interessant. Alle er enige om, at det er verdens første finansboble, men når han kigger i tallene og ser på, hvad der foregik, konkluderer han, at der ikke var en boble. Den analyse køber jeg også selv ind på.«

  • 'The Predators' Ball – The Inside Story of Drexel Burnham and the Rise of the Junkbond Raiders' af Connie Bruck

»'The Predators' Ball' rummer historien om et af de absolut største finanshuse – større end Goldman Sachs og JP Morgan. Drexel Burnham Lambert var kongerne på Wall Street men endte med at gå konkurs efter en hurtig optur. De opfandt det, der hedder junk bonds, som er obligationer udstedt af virksomheder forbundet med høj risiko. Det skete tilbage i 70'erne og er derfor et vigtigt kapitel i den finansielle historie. Egentligt er det ikke særligt lang tid siden, når man tænker på, at den første aktie er flere hundrede år gammel. Junk bonds var grundlaget for en revolution af Wall Street af 1980'erne, hvor corporate raiders overtog hele dele af børsnoterede virksomheder. De var forløberen de kapitalfonde vi kender i dag.«

  • 'Barbarians at the Gate' af Bryan Burrough og John Helyar

»Den her er en klassiker. Det er en detaljeret gennemgang af en meget dramatisk virksomhedsovertagelse. Hele forhandlingsorløbet bliver meget detaljeret beskrevet. Det er et psykologisk stressende og benhårdt rationelt forløb, hvor de dyre regnedrenge igen og igen skal regne værdiansættelsen ud.«

  • 'Rogue Trader' af Nick Leeson

»'Rogue Trader' blev faktisk senere en film. Nick Leeson sad i fængsel i Singapore, da han skrev bogen. Han var en ung fyr, der boede med sin kæreste i Singapore, og havde stor succes med at handle futures-kontrakter på det japanske Nikkei-indeks. Handlerne blev større og større, han tog mere risiko og blev grådig. Til sidst begyndte det at gå galt, han snød og forfalskede kontrakter, og ingen i den hæderkronede bank, han arbejdede i – Barings Bank – vidste, hvad han havde gang i. Han forsøgte hele tiden at dække sine tab, men de blev større og større. Da svindlen blev afsløret, var tabet så stort, at han enemand fik Barings Bank til at gå ned.«

  • 'Manias, Panics, and Crashes – A History of Financial Crises, Seventh Edition' af Robert Z. Aliber

»I den her får man en virkelig god gennemgang af historiske boom bust-perioder. Boom bust er et begreb, der ikke nødvendigvis behøver at omfatte store bobler, men i hvert fald vilde opture og nedture. Forfatteren kommer med en detaljeret gennemgang med data fra blandt andet South Sea-boblen og jernbanerne i 1830'erne i London. Det fælles karakteristika ved et boom bust er, at der er faser, markedet skal igennem. Det har særligt været meget relevant de sidste to år.«

  • 'Den rationelle investor' af Kurt Kara

»Kurt Karas bog synes jeg, alle nye private investorer bør læse. Noget af det første han forsøger at definere, er forskellen på en spekulant og en investor. Derudover er det noget af det tætteste i Danmark, vi kommer på en klassisk value-tankegang, som vi kender fra Warren Buffett. Som investor skal man tænke, at man ejer hele molevitten. Man skal forestille sig, at man er ejerleder eller iværksætter i en virksomhed. Og så skal man have respekt for markedet og være ydmyg over for det.«

  • 'The Ascent of Money – A Financial History of the World' af Niall Ferguson

»'The Ascent of Money' er en ret overkommelig gennemgang af den finansielle verdenshistorie. Både aktier, forsikring, pension, obligationer og banker. Den giver en god forståelse af, hvornår hvad skete, hvordan og hvorfor – og så skriver Niall Ferguson godt.«

  • 'Steve Jobs – A Biography' af Walter Isaacson

»Jeg har kæmpe respekt for Steve Jobs. Han rummede så meget passion og så meget genialitet. Det er ham, der har lagt grundstenen til en af verdens mest værdifulde selskaber. Historien om hvordan han var med til at grundlægge Apple, hvor han led store nederlag undervejs, og faktisk også var ude af selskabet i en periode, men kom tilbage og genrejste det, til det Apple er i dag, er fascinerende.«

Du kan også se favoritter fra:

Læs også: Verdens største hedgefond har dyster aktie-forudsigelse

Læs også: Privatøkonom: Sådan får du mest ud af årets udbytte