Henter kommentarer

Bøgerne du SKAL læse – kendt investors anbefalinger


Hurtige nyheder og kursreaktioner fylder en del på Euroinvestor, men har man brug for at fordybe sig og blive endnu klogere på markedet, kan fagbøger være vejen frem.

Men hvilke bøger skal man så vælge? For at gøre det nemmere har Euroinvestor spurgt en række kendte eksperter, hvilke bøger om investering, der er deres absolutte favoritter – denne gang den erfarne investor Jens Løgstrup, der forvalter egne midler for et »pænt trecifret millionbeløb«, og som jævnligt lægger vejen forbi Millionærklubben.

Egentligt læser han ikke særligt meget. I stedet bliver det ofte til lydbøger, da han kører meget i bil. Alligevel er der en lille håndfuld bøger, han vil anbefale andre at læse.

  • 'The Real Warren Buffett: Managing Capital, Leading People' af James O'Loughlin og 'The Warren Buffett Way' af Robert G. Hagstrom

Jens Løgstrup stiftede for første gang med Warren Buffett for 18 år siden. Han havde tilfældigvis taget 'The Real Warren Buffett' med på en familieferie til Sumatra.

»Før det kendte jeg ham ikke, men jeg havde alligevel af en eller anden grund fattet interesse,« siger Jens Løgstrup.

Selv har Jens Løgstrup som 40-årig udviklet en model, hvor han indarbejder al den viden, han har om forskellige selskaber. Det har givet ham et gennemsnitligt afkast på 16,4 pct. om året.

»Da jeg læste bogen kunne jeg se nogen fælles træk. Jeg sad oppe i bjergene og læste en time til halvanden hver dag. Det har nok været den største bogoplevelse for mig, for jeg følte mig pludselig forbundet med nogen langt væk.«

Jens Løgstrup er især vild med, at investeringsguruen har samlet erfaringer fra sit eget liv og ikke blot har læst sig til, hvordan man bliver ekspert.

»Jeg synes virkelig godt om Warren Buffett. Han har nogen gode værdier, og så er han i bund og grund en hamrende dygtig investor. Jeg kan især godt lide folk, der selv har gjort noget med succes. Der findes mange eksperter derude, der ikke selv har lavet en succes, og der er jeg lidt mere forsigtig.«

Noget af det, Jens Løgstrup især finder inspirerende, er måden Warren Buffett har opbygget sin enorme formue på.

»Warren Buffett er en af verdens rigeste mennesker, og han har klaret sig igennem utallige kriser uden at sætte tingene over styr.«

»Det med at investere drejer sig i bund og grund om to ting. Den ene er at lave et godt afkast, og det andet er at indrette sig sådan, at man kan komme igennem enhver krise. Det synes jeg, Warren Buffett er et godt eksempel på. Det er ligegyldigt, hvor mange penge man tjener, hvis man ikke tænker over, hvordan man kommer igennem en krise og køber noget modstandsdygtigt.«

Jens Løgstrup er mindst lige så fascineret af Warren Buffetts levemåde, som han er af måden han investerer på.

»Han har nogle fantastiske menneskelige egenskaber. Han bruger egentligt ikke mange penge og er relativt beskeden i hans livsførsel. En stor del af de penge, han tjener, går til godgørende formål. Han har stadig glæde ved at arbejde, selvom han for længst har passeret 80'erne. Det synes jeg er inspirerende,« siger Jens Løgstrup, der selv er 62 år gammel.

Indtil videre har han heller ingen planer om at lade sig pensionere foreløbigt, og ligesom Warren Buffett kan han godt lide at bruge en del af sit eget afkast på at hjælpe andre.

»Målet med at tjene mange penge som investor synes jeg ikke skal være, at man vil lade sig pensionere tidligt. Målet bør i stedet være, at man gerne vil give tryghed for familien, eller bare har mulighed for at hjælpe til rundtomkring, hvor der er brug for support,« siger Jens Løgstrup, der senest har støttet en golfspiller, der drømmer om at blive professionel.

  • 'Modne Mænd 1 – Samtaler om livets patina' af Bo Østlund

Bo Østlunds bog, hvor 24 kendte danske mænd, blandt andet Troels Kløvedal, Allan Olsen og Lars Lilholt, fortæller om at passere 60 år, handler ikke meget om investering, medgiver Jens Løgstrup. Han har brugt bogen til at blive klogere på livet.

»Jeg er fyldt 62 og er jævnaldrende med de medvirkende. Det er interessant at læse, hvordan de ser på livets gang,« siger han.

»Her følger min fascination af Warren Buffett også med. Som sagt har jeg planer om at blive ved med at arbejde til jeg er langt oppe i 80'erne, og derfor er det spændende at høre om, hvordan andre mænd har det.«

  • 'Turnaround – Kampen om GN Store Nord' af Martin Jes Iversen

»Når man investerer, ejer man dybest set en lille andel af en virksomhed, og derfor skal man have forstand på virksomhedsdrift. Det er årsagen til, at jeg interesserer mig for drift og ledelse,« siger Jens Løgstrup, der selv har været direktør i mange år, og derfor har nogen forudsætninger, mange private investorer måske ikke har.

Til dem har han et godt råd.

»Der er et godt kneb, hvis man er privat investor. Hvis en virksomhed har kørt godt i 2-3 år under samme ledelse, så må man antage, at det er et godt tegn.«

Har selskabet i stedet skiftet ledelse for nylig, bør man vente med at købe aktier i selskabet.

»Man skal helst have en ledelse siddende i tre år, for at se om tingene udvikler sig, som de skal. To helt ens selskaber kan udvikle sig meget forskelligt, alt efter hvilken ledelse de har,« siger Jens Løgstrup.

Du kan også se favoritter fra: